Promovirana knjiga dr. Dragana Čovića “IZNAD CRTE – moja vizija europske Bosne i Hercegovine”

0
1

 

 

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović u srijedu je u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače promovirao knjigu  „IZNAD CRTE – Moja vizija europske Bosne i Hercegovine“, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

Knjiga sadrži preko sto govora održanih u raznim prigodama, a sada su pretočeni  na papir pa se slobodno može kazati da je knjiga zbirka onoga što je Čović uradio u zadnjih petnaestak godina.

To je jedan odgovor i svima onima koji danas na različite načine pokušavaju kritizirati, omalovažiti sve što radimo, da pogledaju kontinuitet, vjerodostojnost mog izričaja upravo u zadnjih petnaestak godina – kazao je Čović uoči predstavljanja.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić istakao je da je aktualan i intenziviran proces europeizacije Bosne i Hercegovine paralelno sa pokušajima pronalaska unutarnjeg konsenzusa u BiH kao i rad na ostvarivanju jednakopravnosti o čemu autor Čović progovara u svojoj knjizi.

Posebno zanimanje okupljenih izazvalo je obraćanje sarajevskog profesora profesora dr. Uge Vlaisavljevića koji je kazao da je tema knjige pozicija hrvatskog naroda i rješenje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini. Glavna dilema odnosno koncepti željenog uređenja u BiH su  dominacija većine, aludirajući time na bošnjačku politiku, ili vladavina prava u autentičnom smislu kroz poštivanje kolektivnih prava naroda. Na istoj vagi balansiraju prava pojedinaca, npr. Sejdić i Finci  i cijeli hrvatski  narod, što je nedopustivo u ovakvoj Bosni i Hercegovini, zaključuje Vlaisavljević

Ministrica vanjskih i europskih poslova te potpredsjednica Vlade RH Marija Pejčinović Burić istakla je da je dr. Čović  svim svojim istupima podržavao i predvodio europske procese u BiH tako da je u vremenu njegova predsjedanja Predsjedništvom predana aplikacija za članstvom u EU kao i odgovor na Upitnik Europske komisije. Pejčinović-Burić naglasila je da BiH i hrvatski narod u njoj ima snažnu potporu Vlade RH u ostvarivanju svojih nacionalnih i političkih prava kao i na putu u EU, o čemu svjedoči i ogroman angažman predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je sam napisao predgovor za Čovićevu knjigu.

Autor je poklonio po jednu knjigu svima koji su došli na promociju jer, kako sam ističe, cilj mu je da svojevrsni rezime njegova  djelovanja dođe do što većeg broja ljudi.

Promociju knjige u  dupke punoj dvorani Hravtskog doma hercega Stjepana Kosače organizirala je Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini koja je  nakladnik knjige uz sunakladništvo Odjela za znanost HNS-a, Sveučilišta u Mostaru i Matice hrvatske Mostar. Događaju su prisustvovali brojni uglednici iz političkoga, kulturnog, znanstvenog i javnog života.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara