SAMIT INICIJATIVE 3 MORA U BUKUREŠTU

Vrijeme:3 min, 32 sec

 

 

Samitu su prvi put nazočile sve pozvane zemlje: Tri baltičke države (Estonija, Latvija, Litva); zemlje članice Višegradske grupe (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska), kao i Hrvatska, Austrija, Slovenija, Bugarska te zemlja domaćin Rumunjska.

Zvijezda samita bila je međutim država koja se do sada nije pojavljivala ni u kakvim planovima budućeg razvitka srednjo-europskog gospodarskog prostora i koja se prije samo godinu dana ljutito suprotstavljala i samom pokretanju Inicijative: Savezna Republika Njemačka, koja je na samitu tražila da ju se imenuje službenom partnericom Inicijative 3 Mora.

Savjetnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku, Krzysztof Szczerski, izrazio je iznenađenje dolaskom njemačkog izaslanstva ali je i najavio kako se Poljska neće protiviti njihovom promatranju rada inicijative, a budući da ni ostale zemlje članice nisu imale ništa protiv, službenom predstavniku njemačke vlade bilo je dopušteno sudjelovati na samitu u Bukureštu u statusu promatrača, objasnila je poljska novinska agencija PAP.

V4 Report zadovoljan je činjenicom da je Njemačka, jednom za promjenu, bila predmetom vijećanja srednjo-istočnih europskih zemalja o tome smije li njen predstavnik sudjelovati u radu nekog međunarodnog skupa, no mi svejedno sve članice Inicijative još jednom podsjećamo na potrebu iznimnog opreza pri donošenju odluka kako se odnositi prema Njemačkoj u kontekstu Inicijative 3 Mora.

Samo vrijeme može donijeti jasne odgovore je li zaokret u odnosu Berlina prema Inicijativi iskren (njemačko gospodarstvo ima važnu ulogu u regiji srednje Europe, ali taj odnos nikako nije jednosmjeran – ni sama Njemačka nije ništa manje gospodarski ovisna o svom istočnom susjedstvu) ili je riječ o još jednom pokušaju Berlina da ponovo uspostavi politički utjecaj u regiji koja se velikim djelom posljednjih godina uspjela othrvati neo-kolonizatorskim pritiscima koje preko mehanizama Europske unije najvećim dijelom definira i provodi upravo vlada u Berlinu.

Analitički odjeli u Ministarstvima vanjskih poslova zemalja članica Inicijative trebaju punu pozornost posvetiti osluškivanju odnosa Njemačke sa Francuskom, odnosno tražiti pokazatelje da li je Njemačka moguće sklopila politički savez sa Francuskom kojemu bi cilj bio braniti stečenu razinu utjecaja koje su dvije zemlje do sada imale u Europskoj uniji. Ukoliko bi to bio slučaj, a V4 Report vjeruje da jest, tada je za zaključiti da Njemačka želi sudjelovati u Inicijativi primarno kako bi imala mogućnost istu sabotirati iznutra.

Uvjereni kako smo dobri poznavatelji načina političkog djelovanja Angele Merkel i njene vlade velike koalicije, ne sumnjamo kako će u dogledno vrijeme ministri u Berlinu početi vjerovati da je Inicijativa 3 Mora zapravo njihova Inicijativa. Nije i nikada to neće postati.

Iako su sve nacionalne države članice Inicijative ujedno i članice Europske unije, V4 Report apelira na sve vlade uključene u projekt da nastave održavati političku distancu u odnosu na Njemačku.

Ukoliko Francuska i Njemačka djeluju kao jedinstveni blok sa ciljem lakšeg projiciranja vlastite politike na ostatak Europske unije, jasno je da je u interesu zemalja srednje Europe da se i one jednako postave u vlastitoj regiji. U godinama odkako su se zemlje srednje i istočne Europe uključile u članstvo Europske unije postalo je kristalno jasno kako ono što u EU politici pogoduje interesima Pariza i Berlina, najčešće donosi političku štetu i ekonomsku podjarmljenost zemljama regije Triju Mora.

Ukoliko Njemačka želi u radu inicijative sudjelovati u statusu „promatrača“ ili možda „počasnog gosta“, to je prihvatljivo. Inicijativa 3 Mora nikada nije bila zamišljena kao alat izolacije srednje Europe od ostatka kontinenta već prvenstveno kao sredstvo jačanja konkurentnosti svake pojedinačne i svih zemalja regije kao cjeline.

Iz te premise proizilazi međutim i još jedan zaključak kojeg su u Berlinu jako svjesni, dok u glavnim gradovima od Tallina preko Zagreba do Sofije, možda i ne u istoj mjeri: Da bi se ostvario nagli ekonomski rast i donijela veća razina profitabilnosti gospodarstvima regije – među ostalim i kroz aktivaciju novih tržišnih potencijala daleko izvan EU granica, netko će u toj jednadžbi morati i izgubiti ekonomske pozicije koje je do sada zauzimao. Taj netko je Njemačka.

Stoga je od ključne važnosti za uspjeh Inicijative definirati jasne i neprobojne granice njemačkog utjecaja u djelovanju Inicijative. Vladi Njemačke, vrlo izravno govoreći, ne smije biti omogućeno sudjelovanje u procesima donošenja bilo kakvih odluka unutar projekta Tri Mora. Berlin o tim odlukama može biti samo obaviješten nakon što su se one donijele.

Bill Ravotti
V4 REPORT News & Media Company,
Prag, Češka Republika
http://v4report.com

VIŠEGRADSKA GRUPA

 

Za Hrvatsko nebo priredio Sebastian Baxter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)