AMBIVALENTNE PORUKE Izetbegović zbog Kosova i Srbije zaprijetio Hrvatima: Bez sukoba nema razdvajanja Hrvata i Bošnjaka

Vrijeme:3 min, 6 sec

 

Hrvatska politika ne posjeduje više ni taj etnički argument jer manje od polovine preostalog hrvatskog puka u BiH živi u etnički čistim sredinama, većina živi izmiješana s Bošnjacima i nemoguće je povući crte razdvajanja bez novog sukoba, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Predsjednik SDA i aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznio je niz ambivalentnih stavova o Hrvatima u intervjuu koji je dao za sarajevski portal Klix.ba.

I dok s jedne strane govori o pomirenju i suživotu bošnjačkog i hrvatskog naroda, s druge ponovno prijeti ratom zbog nepostojećih hrvatskih politika. K tomu, umjesto zalaganja za poštivanje Ustava BiH i Daytonskog sporazuma, Izetbegović “između” redaka navija za ponavljanje “fenomena Komšić”, tj. krađu političkih pozicija namijenjenih legitimno izabranim političkim predstavnicima hrvatskoga naroda.

Govoreći o eventualnoj razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, predsjednik SDA je u taj kontekst upetljao i Hrvate u BiH.

“Eventualna razmjena teritorija, odnosno promjena granica unutar Srbije, bi otvorila apetite za osamostaljenjem Republike Srpske, stvaranjem hrvatskog entiteta u BiH, i suradnju srpskih i hrvatskih političara u ovom smjeru. Ni jedno niti drugo nije moguće ostvariti, ali nas može uvući u duboke političke krize koje će potrajati i unazaditi zemlju i narod. Jedini princip na koji se separatisti mogu osloniti je etnička dominacija, retrogradan i necivilizacijski princip, utemeljen na zločinu i etničkom čišćenju”, rekao je Izetbegović te se pri tom posebno osvrnuo na položaj hrvatskoga naroda u BiH.

“Hrvatska politika ne posjeduje više ni taj etnički argument jer manje od polovine preostalog hrvatskog puka u BiH živi u etnički čistim sredinama, većina živi izmiješana s Bošnjacima i nemoguće je povući crte razdvajanja bez novog sukoba”.

Potom se osvrnuo na otvoreno pismo lidera Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića i Bože Ljubića, kazavši kako je riječ o predizbornoj taktici.

“Čović u posljednje vrijeme tvrdi da je plan B, kojim je svojedobno prijetio, ustvari plan stabilizacije BiH i ubrzanja reformskih i euroatlantskih trendova. Napisao je i otvoreno pismo Bošnjacima u kojem je priznao da je bilo ‘obostranih grešaka’. Možda je sve ovo samo predizborna taktika sa ciljem demobilizacije Bošnjaka koji bi, isprovocirani Čovićevim ponašanjem u proteklom mandatu, mogli glasati za Komšića, ali uvjeren sam da hrvatskim političarima, na kraju krajeva, nema drugog puta do pomirenja, istinske i strateške saradnje s Bošnjacima”.

Što se tiče Dodika, smatra Izetbegović, on će nastaviti provokacije, podrivanje države i dokazivanje da je ona disfunkcionalna, štetna po Srbe u BiH.

“Ukoliko bude imao prešutnu podršku Čovića i Srbije da ispita granice i mogućnosti destabilizacije BiH, napravit će nam najtežu postdejtonsku krizu. Scenarije i razvoj takve krize neću dalje analizirati, jer tad je sve moguće i ništa nije sigurno osim dviju stvari: Prva je da će Bosnu i Hercegovinu napustiti nove stotine tisuća mladih ljudi, a druga je da Bošnjaci nikada neće pristati na podjelu zemlje, na to da Srebrenica, Tomašica i Kozarac budu van BiH, a da državna granica ne bude na Drini, već na ulazu u Sarajevo. Ni po koju cijenu. Ali pričekajmo, za nekoliko tjedana ćemo znati sastav Predsjedništva, Komšić i Ivanić imaju dobre šanse. Obojica su do sada pobjeđivali”.

Također, objasnio je i zašto nije na predizbornim listama te kakvi su mu planovi za budućnost.

“Bio sam na svim listama do sada, uključujući i državni parlament, pet puta sam bio kandidat, od Skupštine KS do Predsjedništva BiH, i svaki put sam izabran. Ovaj put zaista imamo dobre kandidate, nema potrebe da jedan Denis Zvizdić bude na trećoj poziciji zato što sam ja nositelj liste. Nakon izbora ću donijeti odluku o tome hoću li ostati samo predsjednik SDA, kandidirati se na sljedećem stranačkom kongresu, ili ću, eventualno, ući u Dom naroda PS BiH”, rekao je Izetbegović u intervjuu za Klix.ba.

 

R.I. / Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)