Mario Karamatić: Ovo je i hrvatska zemlja a nakon izbora nas čeka kriza

Vrijeme:4 min, 33 sec

 

 

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić u intervjuu za Dnevnik.ba govori o tomu jesu li hrvatski političari u zadnje četiri godine mogli više uraditi na zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa u BiH, revitalizaciji Herceg Bosne, predizbornim očekivanjima, ali i krizi koja čeka BiH nakon izbora.

 

Gospodine Karamatiću, kako ocjenjujete četiri godine koje su iza nas u političkom smislu? Je li riječ o izgubljenom vremenu?

Za BiH se može reći kako se radi o izgubljenom vremenu. Četiri godine sa stalnom političkom krizom u tijekom kojih parlamentarna većina ili nije postojala ili je bila na rubu, četiri godine zastoja u cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi nije malo i dugoročne posljedice neće biti male. S druge strane ukoliko gledamo samo političku poziciju BiH Hrvata smatram kako su ove četiri godine dobro iskorištene i kako su se napravili značajni pomaci. U prvom redu mislim na predavanje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU, koja će dugoročno omogućiti brisanje umjetne granice između nas i RH, zatim na vraćanje u pravo velike većine branitelja koji su iz njega izvedeni tzv. Helezovom revizijom, dvije Rezolucije Parlamenta EU u kojima se naglašava legitimnost, supsidijarnost i jednakopravnost, i u konačnici veliki povratak Herceg Bosne u javni diskurs nakon višegodišnje šutnje o njoj, van razumne sumnje mogu se smatrati uspjesima hrvatske politike a ne izgubljenim vremenom.

Jesu li hrvatski političari, pa i Vi sami, mogli više učiniti u borbi za osiguravanjem jednakopravnog političkog statusa za hrvatski narod u BiH?

Obično se kaže kako se moglo učiniti više ali, iskreno govoreći ne vidim gdje se to moglo učiniti, mislim kako se učinilo sve što je bilo moguće. Za osiguranje jednakopravnog političkog statusa bilo kojeg naroda u BiH je potrebno osigurati i ruke u Parlamentu i iz ostala dva naroda. Cijeli ovaj mandat hrvatski predstavnici nisu imali sugovornika sa bošnjačke strane koji je bio barem voljan razgovarati, a kamo li pristati na bilo kakve zakonodavne izmjene koje bi poboljšale status Hrvata u političkom smislu. Unatoč tome smo pokazali i dokazali kako je BiH i hrvatska zemlja i da se niti sada, a niti ubuduće, državna politika neće moći voditi bez naše suglasnosti po svim pitanjima. Narodski rečeno, pokazali smo tko je gazda u ovoj zemlji.

Što je cilj HSS-a na ovim izborima?

HSS dosljedno provodi svoju politiku već godinama bez bilo kakvih vrludanja. HSS je jedna od rijetkih, da ne kažem jedina hrvatska politička opcija uz koju se niti u kakvim opcijama ne veže pojam izdaje nacionalnih interesa i suradnje sa neprijateljima hrvatskog naroda protivno volji puka hrvatskoga. Očekujemo da birači to prepoznaju i očekujemo da se HSS nakon ovih izbora ustabili kao treća politička opcija u Hrvata po broju glasova a nakon idućih lokalnih izbora očekujemo konačno preuzimanje drugoga mjesta. Očekujemo također da hrvatski narod pojedine političke opcije koje koketiraju sa bošnjačkim strankama, očekujući “milost Aga i Begova”, ili idu po svoje mišljenje u strane ambasade, na ovim izborima pošalje u roptarnicu političke povijesti

Kakva su Vam očekivanja u postizbornom periodu s obzirom na to da nema dijelova Izbornoga zakona BiH kojima se regulira popunjavanje Doma naroda FBiH? Hoće li doći do teške ustavne krize i krize vlasti?

Osobno već odavno najavljujem najveću ustavnu, pravnu i zakonodavnu krizu u povijesti BiH kao samostalne države. Volja birača na izborima se neće moći provesti jer jednostavno ne postoji Zakon po komu bi se to uradilo, niti nakon izbora više ima tko donijeti taj Zakon. Jedini tko može osigurati implementaciju izbornih rezultata je Visoki predstavnik, ali se on već godinama ne bavi svojim poslom. Ukoliko se taj, više nego realan scenarij i dogodi, HSS je već najavio kako će sukladno međunarodnom pravu pokrenuti inicijativu za revitalizaciju HR HB.

Ima li u BiH dovoljno osviještenih političara kojima je uistinu stalo do države BiH, odnosno je li moguće da u sljedeće četiri godine BiH postane „normalnom“ zemljom, tj. državom u kojoj će se poštivati prava konstitutivnih naroda kao i svakog njenog stanovnika/građanina?

Pitanje je percepcije. Ukoliko ovo pitanje postavite bilo kojem bošnjačkom političaru odgovorit će vam da ima. S tim da svi oni „normalnu” BiH vide kao građansku, to jest bošnjačku. Takvu BiH niti vidim u budućnosti, niti mi je stalo do nje, niti ću ikada pristati na nju. Moja BiH koju volim je u Posušju, Kupresu, Žepču, Čapljini, Širokom, Orašju, Kiseljaku itd.

Ukoliko Bošnajci i Srbi žele zajedno sa nama graditi BiH u kojoj ćemo poštivati različitosti kojima realno obilujemo, u kojemu oni mogu poštivati bivši HVO kao jednu od sastavnica današnjih Oružanih snaga BiH, u kojemu oni mogu poštivati Herceg Bosnu koju smo unijeli i u Federaciju i u BiH, osobno sam spreman poštivati i tzv. Armiju BiH i VRS, i graditi tu i takvu Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko ne, vrijeme je da se razilazimo.

Kako komentirate činjenicu da se u bošnjačkoj javnosti intenzivno sotonizira sve hrvatsko? Je li riječ samo o predizbornom „nabrijavanju“?

Osjetili su kako je došlo vrijeme da rješe hrvatsko pitanje na način da Federaciju pretvore u bošnjački enititet i preko medija čine sve da nas uplaše kako bi im se pokorili ili kako bi odselili. Pogriješili su. Ovo je hrvatska zemlja i ostati će hrvatska zemlja sviđalo se to njima ili ne. Same temelje BiH ruše upravo oni koji se najviše kunu kako je vole. Ukoliko se to odmah nakon izbora ne promijeni, nekada u budućnosti će bošnjačka djeca učiti kako je BiH ubila prevelika ljubav. A Hrvati će i dalje ovdje živjeti i biti svoji na svome.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)