KRIŠTO: “HDZ je bio i ostao istinska snaga Hrvata”

0
2

 

 

Svečanom sjednicom Općinskog odbora HDZ-a BiH Livno, polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća u Livnu obilježena je 28. godišnjica utemeljenja HDZ-a BiH.

 

Sastali se utemeljitelji

Uz utemeljitelje, bivše i sadašnje članove HDZ-a BiH, obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim za slobodu hrvatskog naroda u gradskom parku u Livnu. Na svečanoj sjednici predsjednik OO HDZ-a BiH Stipo Pelivan naglasio je kako je tijekom 28 godina djelovanja HDZ BiH čuvao ono najvrjednije što hrvatski narod ima, identitet, povijest, kulturu, običaje i tradiciju. Kako je istaknuo Pelivan, taj dan bio je prigoda istaknuti kako je stranka i u ratu i u miru pokazala svoju političku i demokratsku zrelost te dodao da se s ponosom prisjećamo svoje prošlosti. Posebne izraze poštovanja obitelji poginulih i umrlih članova HDZ-a BiH, kao i onima koji su prije 28 godina imali odlučnosti i hrabrosti uz glas pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmane osnovati HDZ BiH i omogućiti da danas uopće možemo govoriti kako o hrvatskom narodu tako o njegovoj poziciji i položaju unutar BiH, uputila je tijekom svog obraćanja na svečanoj sjednici Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH. Krišto je naglasila kako je HDZ BiH, bez obzira na sve turbulencije, uvijek bio i ostao prepoznat kao jedina istinska snaga hrvatskog naroda.

Izmjena Izbornog zakona

– Budući da je ovo obilježavanje 28. godišnjice u predizborno vrijeme, moram naglasiti da nas kao stranku očekuje ustrajna i daljnja borba za ustavnopravni položaj hrvatskog naroda u BiH. To podrazumijeva i izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Uz sve izazove i težinu ovog vremena na ovim izborima, moramo pokazati da nas ima i da smo spremni izabrati svoje legitimne političke predstavnike – kazala je Krišto. Branko Ivković, jedan od inicijatora utemeljenja HDZ-a BiH i član Kluba utemeljitelja stranke, naglasio je kako je na samim počecima bilo teško upustiti se u pothvat osnivanja stranke te kako se 15. rujna 1990. godine ispred sportske dvorane na Zgonima u znak podrške stranci okupilo više od 15 tisuća ljudi.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara