VIDEO/ PROTURJEČNI IZETBEGOVIĆ: Htio bih građansku BiH, nikada nismo niti ćemo pokušati vladati hrvatskim korpusom

Vrijeme:4 min, 35 sec

 

 

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako je on za građansku BiH, koja bi bila podjeljena na ekonomske regije, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

-Naravno, htio bih građansku državu BiH koja se ne dijeli po etnicitetima, da se, što kažu, prebrajaju krvna zrnca. Druge politike nisu za to – srpska i hrvatska, tako da će trebati vremena da dođemo do onoga što je realno po meni i na čemu moja stranka insistira, dakle da budemo podijeljeni na ekonomske evropske regije, bazirane na nekim logičnim, recimo prometnim, konfiguracijskim, historijskim kriterijima, a ne etničkim. Da svaki građanin ima zajamačeno jednako pravo na svakom pedlju te zemlje, i na izborima, i u zapošljavanju i u svemu ostalom, izjavio je Izetbegović u intervju za portal Vijesti.ba.

Dragan Čović i Božo Ljubić, lideri HNS-a, obratili su se nedavno javnosti pismom u kojem su imali jednu poruku za Bošnjake, u kojem kažu da je u odnosima između Hrvata i Bošnjaka bilo pogrešnih poteza sa obje strane, izražavaju žaljenje za svoje greške i kažu: “Očekujemo da ne činite Hrvatima ono što ne biste htjeli da Hrvati urade vama”. Upitan kako gleda na njihovu poruku Izetbegović je kazao.

 

 

-Poruka je dobra. Bilo bi dobro da je došla prije tri godine. Da su se ponašali prije tri godine ili zadnju godinu u skladu s tom porukom. Recimo, čemu zaustavljanje ugovora s Islamskom zajednicom, čemu neki postupci u odnosu na politiku Zagreba ili Beograda, gdje se igra u njihovu korist, a ne u korist ove zemlje. Malo je zakašnjelo, ali Bože moj. Ako to tako ostane u sljedećem razdoblju, jedan takav zreli stav, mene će to obradovati. Ona ima i svoje taktičke razloge, naravno, pred izbore, da se malo demobiliziraju neki Bošnjaci koji su se naljutili na gospodina Čovića i koji bi mogli sad dati glas gospodinu Komšiću zbog toga. Mislim da je to tako jedan međupotez pred same izbore. Ali, rečeno je. Svakom procesu prethodi riječ. Ovo je lijepa riječ, mogla bi da prethodi jednom lijepom procesu, kazao je, te dodao: -Mi sigurno nikada nismo, niti ćemo, pokušavati vladati kao veći narod u odnosu na hrvatski korpus. Jer to je način, to je put da se uništava ova zemlja, da se Hrvati guraju u suradnju s radikalnim Srbima.

Izetbegović je izjavio kako priča o majorizaciji ( preglasavanju, op. hms) Hrvata “nije realno utemeljena”

-Ma, nije. Da vam kažem, brojke to potpuno demantiraju. Prije svega, Hrvati majoriziraju druge tamo gdje su oni većina u kantonima, gdje imaju 50-60 posto, pretvore to u 100-tnu vlast. U FBiH, gdje ih je nekih 22 posto, imaju 40 pozicija, to je značajan broj pozicija. Dakle, nesrazmjerno više imaju ministara i naniže te bitne pozicije. Drže poluge čitave. Recimo financije, kompletnu vertikalu financija, dugo, od Daytona do danas. Dalje, na državnoj razini mislim da je Hrvata nekih 12 posto, imaju paritet, dakle 33 posto, stotine pozicija. Tako da to zaista ne “pije vode”, ne stoji takva tvrdnja hrvatske strane, kazao je Izetbegović, te dodao:

-Mislim da se gospodin Čović i HNS boje da bi moglo doći do toga, jer Bošnjaka je tri ili u perspektivi četiri puta više nego Hrvata, da bismo mi mogli početi tako da im biramo predstavnike na raznim razinama i zato je pomalo i bio neki pojak pritisak s njegove strane u ovom mandatu kad je bio neizbježan da neke stvari, kako on vidi, definitivno riješi za hrvatski korpus.

Hrvatski Medijski Servis podsjeća kako je u dva mandata u Predsjedništvo BiH je na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH bio izabran Željko Komšić za kojeg je glasovalo skoro 99 posto Bošnjaka, dok je u dva navrata izvršna vlast u FBiH birana glasovima Bošnjaka. Izetbegovićeva SDA sada pokušava u Federalnom domu naroda progurati protuustavni zakon, već usvojen glasovima zastupnika bošnjačkih stranaka, koji bi omogućio nastavak majorizacije Hrvata.

Upitan što bi u ovoj zgradi, u Predsjedništvu BiH značio dvojac Dodik-Čović i činjenica da bi taj dvojac eventualno sutra mogao imenovati dvije trećine bh. diplomata, veleposlanika i konzula, kao da izabrani predstavnici Hrvata i Srba u Predsjedništvu o tome ne bi trebali odlučivati, Izetbegović je odgovorio:

-Ovisi od Čovića. Čović u principu s nama surađuje. Samo ono što je dobro, što se odradi, to se podrazumijeva. Dakle, gdje je sprega u vezi EU, NATO-a, a incidentno je ono što uradi s Dodikom. I ljudi se naravno boje toga da bi gospodin Čović ustvari mogao početi koristi dalje, da pojača taj mehanizam pritiska na nas, koji je on samo povremeno pokazivao u ovome mandatu. I mislim da je to bila njegova greška. Dakle, Hrvati žive izmiješani sa Bošnjacima, njima je živjeti s nama. Oni prije svega treba s nama da se dogovore, da relaksiraju te odnose, da ne pokušavaju ucjenom, pritiskom na bošnjačke političare rješavati stvari, jer uspjeti neće. I nadam se da neće u tom smjeru krenuti ako bude ponovo izabran. Jer mi, sasvim sigurno, pod pritiskom pristati nećemo. Nema niti govora ni o kakvom trećem entitetu, niti o nekoj trećoj izbornoj jedinici, koja bi bila potpuno suprotstavljena demokratskim civiliziranim principima, presudama “Sejdić i Finci”. Građanin u BiH, svaki, mora imati pravo kandidirati se i birati koga god hoće i nikome zbog toga ne polagati račun. Ja se nadam da će gospodin Čović, na liniji onoga što ste maloprije spomenuli – otvorenog pisma – zaista tako djelovati u odnosu na Bošnjake, prije svega s patriotima ove zemlje se dogovoriti i raditi ono što je dobro za sve, pa i za Srbe, kazao je Izetbegović.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)