B.Ristić: Kolinda po svijetu sramoti Jugoslaviju

Vrijeme:4 min, 6 sec

 

 

Jugomili su dobili jedinstvenu priliku istoga dana uz jogurt podrugljivo se radovati porazu Hrvatske i braniti Jugoslaviju od Kolinde.

Ovoga smo tjedna doživjeli jednu od najvećih uvreda. Naime, predsjednica nas je uvrijedila tvrdnjom kako u Jugoslaviji nije bilo jogurta. Neki su je pokušali obraniti kako je to bila samo metafora za odsustvo slobode izbora, ali svi znamo da je to laž. Jugoslavija je bila zemlja slobode i napretka, u kojoj su živjeli samo milijarderi, dinarski milijarderi. Ne smijemo zaboraviti kako je ona u svojim mladim danima otišla u Ameriku. Tamo su je sigurno mučili viškom ponude, zli američki kapitalisti su je obučili i naučili kako da sramoti samoupravni socijalizam.

Ona je zaboravila kako je u Jugoslaviji, ako je ičega bilo, bilo jogurta. Jogurtom su se pokretale i revolucije. Zato je purporna laž kako se nismo mogli odlučiti između dviju vrsta jogurta. Bilo ga je u izobilju i svi smo ga pili. Odrasli smo na jogurtu. Prežderavali smo se jogurtom. Jedini problem je nastajao kada bismo se zaboravili prijaviti za kruh, pa smo bili prisiljeni jesti jogurt s kukuruznom “purom”.

A pogledajte kako je danas kad odeš u trgovinu, a ono dvadeset vrsti jogurata, da ti se smuči. Pa čitaj deklaraciju, pa da ne bude previše masno, pa ugljikohidrati, pa šećeri… Prava drama. Danas nikako ne možeš biti siguran da si ispravno odabrao. Zato je prije bilo bolje, pa si umjesto biranja između dvadeset stvari mogao izabrati samo jednu. Kad ti je ponuđena samo jedna stvar na polici, onda znaš da je tvoj izbor ispravan. Kada biraš između njih dvadesetak uvijek imaš onaj osjećaj da si možda pogriješio. Jugoslavija nas je oslobađala te nesigurnosti izbora.

Danas moramo birati između HDZ-a i SDP-a, a kako je bilo lijepo dok su oni bili jedna partija, pa si bio siguran kako ne možeš pogriješiti? U čemu je uopće vrijednost slobode izbora? U čemu je smisao svog tog današnjeg mahanja šarenilom, kad su ljudi svejedno nezadovoljni i nesigurni? Prije nismo znali što sve možemo imati, pa smo zato imali sve. Tada se svemu znala vrijednost i cijena, a ne kao danas, kada nitko ništa ne cijeni i sve nam je bezvrijedno.

To je bilo vrijeme zajedništva, bratstva i jedinstva, gdje se strpljivo čekalo u redu za kruh. Narod nije bio razmažen, već naučen na čekanje. Ako je povremeno nečega i falilo, nitko nije pravio dramu i bio nezadovoljan zbog toga, jer nije smio. “Kad nečega nema, bez toga se može”, govorila je partijska mudrost. Vlast je tada čuvala narod od pohlepe. Svi su bili jednaki i svi jednako nisu imali, osim naravno čuvara.

Ono što smo imali teško je i usporediti s ovim što imamo danas. Ovi današnji se samo bogate, a što je jadni Tito imao, osim deset jahti, dvadeset vila, trideset automobila i nekoliko pari bijelih rukavica? I ništa mu nije ostalo. A danas svaka šuša smije kritizirati predsjednika. Prije se kritika nagrađivala s par godina ljetovanja na Golom otoku i zatvaralo se Hrvate zbog pjevanja, a ovi danas kradu, pa nitko da ih zatvori.

Dozvoljena je prekomjerna sloboda. Zbog toga je danas teško živjeti kao dosljedan socijalist. Sve i kad bi se htio pobuniti, ne možeš jer su migranti zauzeli šume. A ako bi i otišao, kako, ako znaš da bi ti odmah oteli status zaštićenog najmoprimca? Dok ovi danas odbacuju migrante, Tito ih je primao, obučavao i naoružane slao na Zapad.

Jugoslavija je uopće bila svjetlosnim godinama ispred svijeta. Žene su među prvima dobile pravo glasa i izbora, gdje im je ponuđen jedan i siguran kandidat. Dok danas ekolozi pozivaju na brigu o energetskoj učinkovitosti, u Jugi su isključenja struje bila standard. Htjelo se biti ispred svih i u borbi protiv globalnog zatopljenja, pa je uvedena vožnja par-nepar. Jugoslavija je bila i jedan od pionira makrobiotičke prehrane. Brzo se uvidjelo kako kava štetno djeluje na omladinu, koja se danas besposleno izležava po kafićima, pa se pržio korijen cikorije i pila divka.

Svega što nam danas nedostaje tada je bilo u izobilju. Svakog dana malo stegneš remen i komunizam ti je sve bliži. Onaj koji bi se danas toga držao, može kao nekada sa svojim stojadinom, boje koja ga zapadne, na odmor u sindikalno odmorište. To je baš hipsterski. Potrebno je samo “vjerodostojno” živjeti ono što se propovijeda i bolja prošlost ti je osigurana. Jer, svi znaju kako je Jugoslavija propala u obilju i zbog obilja. Kako je prije bilo bolje, jer kad si mlad, imaš više volje!

Zato je nevjerovatno da su jugomili svojim glasom izabrali hrvatsku predsjednicu koja im po svijetu sramoti Jugoslaviju. Kao da im nije bilo dovoljno stresno razdoblje onih pobjeda u Rusiji, finala i dočeka, svog tog domoljubnog nadimanja, sad još i ovo? Ali kada si dovoljno ustrajan, dođeš na svoje. Dobiješ jedinstvenu priliku istoga dana uz jogurt podrugljivo se radovati porazu Hrvatske i braniti Jugoslaviju od Kolinde.

 

Foto naslovnice: Reuters/Pixsell

 

Borislav Ristić/Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)