Izrađena studija o mogućoj reviziji presude ”šestorci”

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Iako se stekao dojam kako su se Hrvati pomirili sa sramotnom haaškom presudom “šestorci”, pojavila se informacija kako institucije Republike Hrvatske već duže vrijeme rade na nastavku ovoga predmeta.

Hrvatski mediji jučer su donijeli informaciju kako je Akademija pravnih znanosti Hrvatske bila angažirana od strane Ministarstva pravosuđa RH s ciljem izrade studije o mogućnostima revizije Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Valentinu Ćoriću, Berislavu Pušiću i Milivoju Petkoviću.

Iako javnost nije još informirana o tome što se nalazi u ovoj studiji, Hrvatska akademija pravnih znanosti je potvrdila kako je dokument izrađen i predan naručitelju, odnosno, Ministarstvu pravosuđa Hrvatske.

Aktivnosti na ovome projektu potvrdila je za hrvatske medije i odvjetnica Nika Pinter, koja je otkrila kako je početkom ljeta održan sastanak odvjetnika sa hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjaković, a tema je bila moguća revizija presude “šestorci”.

Pinter nije htjela davati više pojedinosti o ovoj analizi, ističući kako nije dobro da detalji zasada izlaze u javnost, ali je dodala kako je na odvjetnicima sada da analiziraju materijale i donesu zaključak ima li osnove za pokretanje revizije sporne presude. Reviziju postupka moguće je zatražiti ako se pronađe neki novi dokaz koji nije bio poznat tijekom sudskog procesa, a koji bi mogao promijeniti konačnu odluku suda. Nije poznato ima li netko od osuđenih hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika iz BiH takav dokaz.

Zahtjev za reviziju presude, ako do njega dođe, podnosi se Mehanizmu za međunarodne kaznene sudove (MICT) koji je nakon zatvaranja Haškog suda preuzeo njegovu ulogu. Pinter se osvrnula i na nedavnu presudu u BiH bivšim pripadnicima HVO-a, ističući da se njome odbacuje optužba za udruženi zločinački pothvat.

“Osuđeni su po individualnoj ili zapovjednoj odgovornosti, ali je odbačena optužba za udruženi zločinački pothvat”, kazala je Pinter koja tu presudu smatra ipak malim korakom prema priznavanju prave istine o ratu u BiH. Hoće li kroz određeno vrijeme i Haag vidjeti na ovakav način događaje iz prošlog rata u BiH ostaje za vidjeti.

 

Vrisak.info/ /Hrvatsko nebo

Odgovori