FB komentar Ivana Mogić: KRIK OČAJNIKA! (Otvoreno pismo ministru Bošnjakoviću)

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

 

U nedjelju sam se vozila u jednom automobilu u kojem je bio upaljen Radio Split. Na punu uru su se davale vijesti, zapravo, preuzete od Hrvatskog radija, a u kojim vijestima se izravno javio ministar pravosuđa Bošnjaković, osvrćući se na poziv gradonačelnika Grada Vukovara- Penave, na sveopći prosvjed u listopadu mjesecu zbog ne procesuiranja ratnih zločina koji su se počinili u Vukovaru tijekom Domovinskog rata.

Tom prilikom ministar Bošnjaković je rekao, u bitnome, da su Državno odvjetništvo i sudovi nezavisni i da nitko nema pravo vršiti, na bilo koji način, pritisak na ova tijela, da oni rade svoj posao i da su „već podignuti OPTUŽNI PRIJEDLOZI za pojedina kaznena djela učinjena tijekom Domovinskog rata“.

Tim povodom, osjetila sam potrebu da napišem jednu vrstu otvorenog pisma ministru Bošnjakoviću i isto objavim na facebooku!

Poštovani kolega Bošnjakoviću- gospodine ministre, istina je da su DORH i sudovi nezavisna tijela i da nitko ne smije, na bilo koji način, vršiti pritisak na ova tijela, no, to im ne daje pravo da budu- neodgovorni! U prvom redu, ovaj poziv gradonačelnika Penave je poziv očajnika, jer je evidentno da i nakon nekoliko desetljeća pošto su podnesene kaznene prijave za ratne zločine- iste stoje u ladicama DORH-a, a ratni zločini počinjeni u Vukovaru ni do danas nisu procesuirani, dok počinitelji ovih zločina slobodno šetaju Vukovarom, već desetljećima! Vi kažete, poštovani kolega Bošnjakoviću- gospodine ministre da su podignuti optužni prijedlozi za pojedina kaznena dijela počinjena tijekom Domovinskog rata, a ja Vam kažem da se optužni prijedlozi podižu u slučaju npr. kada netko provali u trafiku i ukrade šteku cigareta; da se optužni prijedlozi podižu za počinjenje kaznenih djela za koja je zapriječena kazna manja od 5.godina zatvora. Gradonačelnika Penavu ne interesiraju optužni prijedlozi već OPTUŽNICE! Optužnice, poštovani kolega; optužnice za kaznene djela: masovnih likvidacija civila i branitelja, ranjenika iz bolnice, masovna ubojstva, silovanja, ratne zločine, genocid, djela protiv čovječnost…za sva ona djela opisana u kaznenim prijavama koje u DORH- u već desetljećima leže u ladicama i nitko nikoga ne poziva na odgovornost za nerad, već desetljećima! Optužnice, poštovani kolega, koje se podižu za kaznena djela za koja je zapriječena kazna puno, puno veća od 5 godina zatvora!

I ja sam bila sudac općinskog suda u drugoj polovini 90- tih godina i svakih nekoliko godina dolazila nam je u kontrolu komisija od tri suca neposredno višeg suda sa predsjednikom županijskog suda, na čelu; i čak smo imali jednom kontrolu od strane Vašeg ministarstva (što ćete priznati- nije u skladu sa Zakonom o sudovima!), i nije se smjelo dogoditi da u roku od tri godine ne zakažem pripremno ročište u svakom novom predmetu, jer ako bi se to dogodilo (a meni se to nije nikada dogodilo!) morala bih davati pismeno očitovanje i predsjedniku neposredno višeg suda, a i Vašem ministarstvu, pa ako takvo očitovanje ne bi opravdavalo suca- protiv istog se pokretao stegovni postupak, a bilo je u to vrijeme i nekoliko slučajeva razrješenja od sudačke dužnosti… No, kada je u pitanju Državno odvjetništvo, bilo općinsko, ili pak županijsko- oni, izgleda, nikome nisu odgovorni, niti neposredno višem tijelu, niti narodu, a niti zastupnicima u Saboru, od kojih u mnogima imaju potporu, kao npr. u saborskom zastupniku Boži Petrovu! Kod njih kaznene prijave mogu ležati u ladicama, ne godinama, nego- desetljećima i nitko im ništa ne može, a niti hoće! I kod takvog stanja stvari, poštovani kolega Bošnjakoviću- gospodine ministre, očito je da državne institucije ne funkcioniraju i što je preostalo gradonačelniku Penavi- potez očajnika: pozivanje naroda na sveopći prosvjed, jer su se, očito, državne institucije odvojile od svoga temelja i postale su nešto kao institucije sui generis, koje uzimaju novac od poreznih obveznika, a- ništa im ne daje za uzvrat!

I nakon svega gore navedenog, Vi kažete, poštovani kolega Bošnjakoviću- gospodine ministre da su podignuti mnogi „optužni prijedlozi“ za kaznena djela počinjena za vrijeme Domovinskog rata; i tu izjavu dajete u vijestima, u mainstream medijima, medijima glavne struje, bez iti malo srama! Jeste li promislili poštovani kolega Bošnjakoviću- gospodine ministre da će Vas možda čuti Vaši kolege suci, odvjetnici…? Je li Vas stid…? Jeste li promislili da će Vaši kolege postaviti pitanje: Kako ga nije sram svaki mjesec plaću primati, a davati ovakve izjave?! Optužni prijedlozi?! Optužni prijedlozi za kaznena djela počinjena tijekom Domovinskog rata?! Oprostite, poštovani kolega Bošnjakoviću- gospodine ministre, ali gradonačelniku Penavi, zaista, ništa drugo nije preostalo, nego pozvati narod na sveopći prosvjed- i ja bih to učinila da sam na njegovom mjestu, jer to je još jedino što je ostalo u grlu: krik očajnika!

 

Ivana Mogić/FB Komentar/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)