23. OBLJETNICA VRO MAESTRAL ZA DNEVNIK.BA PIŠE VLADIMIR ŠOLJIĆ U Jajcu je bilo prvo postrojavanje pobjedničke vojske u minulom ratu

Vrijeme:3 min, 39 sec

 

Vladimir Šoljić, ministar obrane Hrvatske Republike Heceg-Bosne u autorskom tekstu za Dnevnik.ba piše o VRO Maestral kojom su oslobođeni Jajce i Pougarje.

Povodom 23. obljetnice VRO Maestral u kojoj su Hrvatske snage (HV i HVO) 1995.  oslobodile okupirana hrvatska područja u BiH, Vladimir Šoljić, ministar obrane HRHB napisao je autorski tekst na Dnevnik.ba.

Na dužnost ministra obrane imenovan sam nakon prestanka hrvatsko-muslimanskog rata i potpisivanja Washingtonskog sporazuma. Nakon spomenutog hrvatsko-muslimankog rata za kojega se Hrvati nisu spremali trebalo je izvršiti temeljiti preustroj HVO-a. HVO kao dragovoljačku vojsku trebalo je preustrojiti u pravu vojsku što je u kratkom vremenu i urađeno. Borbeni sastav HVO-a podijeljen je u dva osnovna dijela, gardijski i domobranski. Cjelokupan preustroj izvršen je kvalitetno nakon čega je HVO bio osposobljen za sve zadaće koje su se pred njega postavile.

Piše: Vladimir ŠoljićDnevnik.ba 

Osobno nisam rado prihvatio tu tešku i odgovornu dužnost jer sam smatrao da nemam dovoljno znanja i iskustva vezano za sustav obrane, a po prirodi sam skloniji traženju rješenja mirnim putem i argumentima bez bilo kakve nasilne metode. U situaciji kakva je bila ovakva zadaća se ne odbija, a uz to napominjem da me je predsjednik HR HB Mate Boban uvjeravao da postoje veliki izgledi da će rat biti završen i da će rješenje biti nađeno mirnim putem. Rekao mi je da u najgoroj varijanti slijedi bar kraće primirje u kojemu se treba osposobiti za sve opcije kako u segmentu obrane tako i u cjelini.

Nažalost primirje nije trajalo dugo jer nije nađeno prihvatljivo rješenje za sve tri strane u sukobu pa je HVO bio prisiljen da početkom mjeseca studenog 1995.godine krene u oslobađanje Kupresa. Preustrojeni HVO od prve oslobodilačke operacije na Kupresu do završne operacije zauzimanja Mrkonjića nije imao ni jednu neuspješnu bitku. Tome je svakako išao u prilog i potpisani tzv. Splitksi sporazum 22.09.1995.godine između Predsjednika RH Franje Tuđmana i Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića po kojem je na prostoru zapadne Bosne bilo omogućeno zajedničko djelovanje HV i HVO-a (Hrvatskih snaga) i Armije BiH. Jedan od važnih razloga zbog čega je bošnjačko vodstvo zahtijevalo uključivalo hrvatske vojske u operacije u Zapadnoj Bosni bila je i deblokada Bihaća kojemu je doslovno prijetila sudbina Srebrenice.

Oslobađanje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 08.rujna a grad Jajce je oslobođen 13.rujna 1995.godine. Nemoguće je opisati raspoloženje bojovnika iz Jajca koji su bili u sastavu snaga koje su izvodile ove operacije kao i građana Jajca koji su se počeli vraćati samo nekoliko dana nakon oslobađanja Jajca. Hrvatskim snagama na ovom prostoru zapovijedao je general Ante Gotovina o čijim zaslugama i autoritetu ne treba trošiti riječi.

Hrvatske snage funkcionirale su kao najbolji stroj. Velike zasluge za uspjeh ovih operacija imaju zapovjednici svih postrojbi kao i sami bojovnici. Ovom prigodom ne bi nabrajao ni postrojbe ni zapovjednike ovih operacija jer bi nekoga zaboravio, a koga god bi zaboravio napravio bi veliku grešku.

Mogu samo reći da je većina zapovjednika izrasla u ratu a da prethodno nisu imali skoro nikakvih znanja o sustavu obrane. To je vjerojatno razlog što su se oni nalazili zajedno s bojovnicima na prvoj crti a ne u toplim kabinetima daleko od bojišnice. Nije onda ni čudo što je većina zapovjednika ranjena u borbama a neki od istaknutih zapovjednika su poginuli. Koristim prigodu pozdraviti sve zapovjednike i bojovnike koji su sudjelovali u oslobađanju Jajca. Pozdravljam također neopravdano optužene i osuđene bojovnike HVO-a u uvjerenje da će pravda ipak pobijediti ma da im nitko neće moći nadoknaditi sve ono što su pretrpjeli oni i njihove obitelji. Svim poginulim bojovnicima izražavam zahvalnost i poštovanje.

U Jajcu je bilo i prvo postrojavanje pobjedničke vojske u minulom ratu što je uz razvijenu golemu zastavu na jajačkoj tvrđavi pridonijelo neviđenom slavlju tih dana u gradu Jajcu.

I ovom prigodom je potrebno naglasiti da je hrvatsko zajedništvo i borbeni moral bio glavni resurs na kojemu su temeljene sve pobjede. Moć zajedništva uz jasan i plemenit cilj daje neviđenu snagu što se pokazalo u minulom ratu, ali i nedavno u potpuno drugim okolnostima kada je hrvatska nogometna reprezentacija na svjetskom prvenstvu u Rusiji postigla veličanstven uspjeh.

Zajedništvo je jednako potrebno ako ne i potrebnije Hrvatima u BiH upravo sada u godini u kojoj nas za manje od mjesec dana čekaju važni izbori.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba /Hrvatsko nebo   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)