Lidija Bradara: Moj stav o Zakonu o izbornim jedinicama i dalje isti; zanimljivo da ne spominju problem boraca

Vrijeme:4 min, 5 sec

 

Lidija Bradara, predsjedateljica federalnog Doma naroda za Dnevnik.ba je komentirala zahtjev Kluba Bošnjaka za sazivanjem sjednice na kojoj bi se izaslanici trebali izjasniti o zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH. Bradara je kazala kako je njen stav o tom zakonu i dalje isti, odnosno, da je taj zakon s liste vitalnih nacionalnih interesa.

Lidija Bradara, predsjedateljica federalnog Doma naroda za Dnevnik.ba je izjavila kako je i dalje stava da je Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH s  liste nacionalnih vitalnih interesa.

Podsjetimo, Klub Bošnjaka u federalnom Domu naroda jučer je uputio zahtjev za sazivanjem sjednice tog Doma, a na kojoj bi se izaslanici trebali izjasniti o spornom zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH. Zakon kojeg su predložile parlamentarne bošnjačke stranke u suprotnosti je s Ustavom BiH i presudom u predmetu Ljubić Ustavnog suda BiH, a koja se odnosi na izbor izaslanika u federalni Dom naroda.

Bradara je za Dnevnik.ba komentirala zahtjev Kluba Bošnjaka ocijenivši kako su bošnjačke stranke probleme iz Zastupničkog doma pokušali prenijeti i u federalni Dom naroda.

“Od početka mandata se zalažem za redovito zasjedanje Doma i to sam donekle uspjela dok naši  bošnjački partneri nisu prekinuli onaj ritam od zasjedanja svakog drugog četvrtka.  Probleme u Zastupničkom domu nastojali su prenijeti i u Dom naroda i prošli put opet nepotrebno predali potpise za zakazivanje sjednice premda sam im i tad nudila tri termina zasjedanje za koje nisu htjeli ni čuti”, kazala je.

Podsjetila je i kako su bošnjački izaslanici prošli puta pobjegli sa sjednice tog Doma iako je sazvana  i tada na njihovu inicijativu.

“Sjednica je i nakon njihova nepotrebnog zabavljanja javnosti sukladno Poslovniku sazvana, da bi oni došli, pobjegli s iste bez ikakvog obrazloženja nas pustili da čekamo šest sati. Istu tu sjednicu sam nakon tolikog čekanja, otvorila, zatvorila i što se mene tiče ona je završena”, tvrdi  Bradara.

Podsjeća također  na sjednicu održanu 26. srpnja koja je, prema njenim riječima, trebala biti  jedna od tri opširne kojima bismo iscrpili sve materijale pristigle od Vlade FBIH, oni su i tad inzistirali na nevažnim temama kako bi bez ikakvog osnova “istjerali” neke svoje teme na čistac,što im nije uspjelo te je i ta sjednica prekinuta.

Ističe i kako je tijekom ljetne pauze bila u svakodnevnoj komunikaciji  s članovima Kolegija i predstavnicima Kluba Bošnjaka “dežurala” nad tzv. usuglašavanjem testova zakona koji se odnose na branitelje no volje za sjednicom nikad nije bilo.

“Tako dolazimo do sastanka održanog prošloga tjedna s predstavnicima Vlade i predsjedateljima domova na kojem sam inzistirala da se održi sjednica važna za sve nas poput Bloka 7, Zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova, Zakona o pravima rodilja, rebalansa Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje kao i branitelja, no kolege su upravo zbog ove posljednje teme kazali kako sjednica ne dolazi u obzir”, tvrdi Bradara.

Napominje, također, i kako je njen stav o predloženom zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH isti, odnosno, da je on(zakon) s liste vitalnih nacionalnih interesa.

“Da bi evo, tjedan dana nakon, suprotno Poslovniku Doma, jer ja nisam odbila sazivanje sjednice, oni putem mogućnosti skupljanja potpisa u Klubu, sad od mene zahtijevali sazivanje sjednice.Sad bi mi opet trebali raspravljati o sjednici koju su tražili, koja je zakazana, oni s iste pobjegli i za koju je moj stav bio i bit će isti a to je da je Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u P FBIH s liste nacionalnih vitalnih interesa i glede toga sam iskoristila svoj ustavni, poslovnički i zakonski mehanizam”, ističe.

Napominje i kako Klub Bošnjaka za svoj nerad i nedostatak inventivnosti želi optužiti HDZ BIH za opstrukcije.

“Brojke i statistika neumoljivi a to je da su preko 70% usvojenih akata došli od ministara imenovanih na prijedlog HDZ-a BiH, dok su, primjera radi, SDA ministri predložili samo 8%”, tvrdi.

Bradara također ističe kako je zanimljivo u zahtjevu Kluba Bošnjaka za sjednicom federalnog Doma naroda se uopće ne spominju razvojačeni pripadnici Armije RBiH koji mjesecima već prosvjeduju diljem BiH.

“A ako ćemo o braniteljima, za koje više ne znaju ni koliko ih ima, ni koji su im zahtjevi ni koliko sve te njihove verzije zakona koštaju, onda ćemo morati raspravljati i o mom prijedlogu zakona o porodiljama, pa koliko košta da košta”, govori.

Napominje i kako je izvan svake pameti pokušavati usvojiti ovakav Zakon jer su Opći izbori u BiH za svega 20 dana.

“Oni jednostavno ne znaju značenje riječi ‘partner’ i služe se jedino jeftinim političkim bodovima kakav je i ovaj posljednji pokušaj usvajanja gore spomenutog zakona što je van svake pameti jer su izbori za 20 dana”, ističe.

Ističe i kako nema ništa protiv da se sjednica održi, ali pita što sa Zastupničkom domom?

“Kako će tamo osigurati kvorum nakon što se godinu i pol trude Hrvate izbaciti iz vlasti?”, zaključila je Bradara.

 

G. Lujanović/ Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)