ČOVIĆ I LJUBIĆ U otvorenom pismu uputili poziv Hrvatima i poruku Bošnjacima

Vrijeme:7 min, 59 sec

 

Predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr Dragan Čović i predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr. Božo Ljubić uputili su otvoreno pismo Hrvatima u BiH, svim političkim subjektima, kao i svim predstavnicima međunarodne zajednice te svim građanima i cjelokupnoj javnosti u BiH, koje Hrvatski Medijski Servis prenosi u cjelosti. U pismu stoji:

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH na svojoj, vjerojatno, zadnjoj sjednici prije općih izbora u listopadu 2018. u fokusu razmatranja je imalo aktivnosti i postignuća u zastupanju hrvatskih nacionalnih interesa i državnih pitanja u kontekstu ciljeva postavljenih u dokumentima 6. zasjedanja HNS-a. Pored toga, Glavno vijeće je analiziralo trenutnu političku situaciju i razmatralo aktivnosti koje bi mogle voditi prema harmonizaciji i stabilizaciji političkih prilika u BiH.

Deklaracija šestog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH postavila je strateški i obvezujući politički okvir za djelovanje kako Predsjedništva i Glavnog vijeća tako i svih preko 600 izabranih i imenovanih članova HNS BiH. Valja priznati kako je Deklaracija samo djelomično realizirana što naravno, spada u odgovornost i Predsjedništva i Glavnog vijeća, ali i svakog predstavnika HNS-a, razmjerno utjecaju i položaju u državnoj hijerarhiji.

HNS za samoodrživu i funkcionalnu BiH

Međutim, važno je napomenuti kako bi realizacija zaključaka iz Deklaracije značila uspostavu samoodržive i funkcionalne države Bosne i Hercegovine te kako to pitanje nije nadležnost i odgovornost samo HNS BiH i hrvatskog naroda, nego i legitimnih političkih predstavnika druga dva konstitutivna naroda te institucija međunarodne zajednice zaduženih za provedbu Daytona, Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira(PIC) i Ureda visokog predstavnika za BiH(OHR).

HNS BiH je nastojao, a to će činiti i ubuduće, biti konstruktivan i proaktivan partner u procesu izgradnje stabilne, samoodržive i funkcionalne države BiH članice EU i NATO, ali za ostvarenje tih ciljeva nužna je suradnja svih prethodno spomenutih aktera.

Istinska i učinkovita suradnja na izgradnji stabilne i prosperitetne države moguća je samo u onolikoj mjeri koliko su svi spomenuti akteri spremni prihvatiti i u političkoj praksi provoditi temeljno načelo Ustava BiH i Daytonskog sporazuma, načelo konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Svi bitni politički problemi u BiH nastaju zbog relativiziranja, negiranja i kršenja načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Jedini način da se u BiH postigne stvarna jednakost svih građana-državljana je da se prije toga osigura konstitutivnost i međusobna jednakopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba. Konstitutivnost naroda i jednakost svih građana-državljana ne trebaju se međusobno isključivati nego nadopunjavati.

Glavne aktivnosti Glavnoga vijeća, kao i HNS BiH u cijelosti, bile su i bit će usmjerene prema ostvarenju konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda te jednakosti svih građana-državljana neovisno o njihovoj etničkoj, odnosno, nacionalnoj (ne)pripadnosti,kao i punopravnom članstvu BiH u EU i NATO.

Neuspjele izmjene Izbornog zakona

Prihvaćajući ta načela, ali i svjesni konkretnih političkih okolnosti i odnosa u BiH, Glavno vijeće i Predsjedništvo HNS BiH su pripremili te u travnju 2017. godine u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Zbog nemogućnosti postizanja političkoga konsenzusa o dubljim zakonskim i ustavnim promjenama, Prijedlog HNS BiH je sadržavao samo elemente nužne za provedbu odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, odnosno, minimalne izmjene Izbornog zakona koje su nužne kako bi se Opći izbori 2018. mogli održati a njihovi rezultati u cijelosti mogli legalno provesti i primijeniti. Prijedlog HNS BiH je, pri tom, bio u skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u slučaju Sejdić-Finci.

Da je usvojen, Prijedlog HNS BiH bi omogućio punu provedbu rezultata Općih izbora te otklonio potencijalne blokade institucionalnog i političkog sustava do kojih bi moglo doći nakon izbora u listopadu. Također, usvajanje Prijedloga predstavljalo bi stabilan temelj za buduće zakonske i ustavne promjene koje bi dovele do pune provedbe svih odluka ESLJP iz Strasbourga koje se tiču BiH, ali i do postizanja pune konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda na svim institucionalnim i administrativno-političkim razinama.

Svjesni smo i činjenice kako se naš Prijedlog u nekim segmentima može poboljšati i spremni smo prihvatiti sve doprinose takve vrste, kao što smo spremni prihvatiti i svaki drugi prijedlog koji omogućuje cjelovitu provedbu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i punu provedbu Općih izbora 2018. Usvajanje takvog prijedloga bilo bi ogroman i ključni korak u procesu izgradnje stabilne, funkcionalne i samoodržive BiH te, kao što smo već rekli, zdrav temelj za provedbu presuda ESLJP i osiguravanje istinske i praktične jednakosti svih građana-državljana BiH.

Sa žaljenjem ističemo kako u procesu nužnih izmjena izbornoga zakonodavstva i onemogućavanja budućih blokada političkoga sustava, u određenim slučajevima nismo imali iskrene i konstruktivne partnere kako među domaćim tako i među nadležnim međunarodnim predstavnicima i institucijama. Što više, bili smo svjedoci protuustavnog i antidaytonskog djelovanja određenih političkih aktera iz Federacije BiH.

Naime, umjesto da pokušaju implementirati odluku „Ljubić“ u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako je u samoj odluci i naložio Ustavni sud BiH, pet stranaka (SDA, SBB, SDP, DF i NS), suprotno Izbornom zakonu BiH i suprotno odluci Ustavnog suda BiH i samom Ustavu BiH, pokušalo je provedbu odluke Ljubić riješiti u Parlamentu Federacije BiH. Stavljajući entitet iznad države, entitetski parlament iznad državnog parlamenta i zakon na entitetskoj razini iznad državnog zakona pet spomenutih stranaka su prijedlogom „Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH“ de iure i de facto izveli pokušaj entitetskog udara na državu, ugrozili ustavno-pravni poredak BiH te prekršili Ustav BiH i Daytonski sporazum.

Ponašanje međunarodne zajednice

Dodatnu zabrinutost u ovome slučaju izaziva činjenica da određeni predstavnici međunarodne zajednice u BiH ne samo da nisu oštro osudili i sankcionirali takvo protuustavno i antidaytonsko djelovanje, nego su ga na neki način i ohrabrivali i podržavali. I ovom prigodom, upućujemo snažan i odlučan poziv svim kršiteljima Ustava BiH i Daytonskog sporazuma, kao i svima onima koji ih u tome na bilo koji način podržavaju da prestanu s takvim aktivnostima nanositi štetu svim narodima i građanima BiH te opstojnosti, stabilnosti i funkcionalnosti države BiH. Umjesto toga, pozivamo ih da s nama kao legitimnim političkim predstavnicima Hrvata okupljenima u Hrvatskom narodnom saboru BiH iskreno, proaktivno i konstruktivno rade na izgradnji i jačanju međusobnog povjerenja između konstitutivnih naroda te izgradnji i jačanju ustavno-pravnog poretka i državnih institucija u koje svaki građanin-državljanin ove zemlje treba i može imati duboko povjerenje.Takva država, među ostalim, mnogo je spremnija i poželjnija za članstvo u EU i NATO nego država koja ne poštuje vlastiti ustav i krši najvažniji međunarodni sporazum kojeg su potpisali njezini predstavnici.

Svim političkim strankama i akterima izvan HNS BiH, kao i svim predstavnicima međunarodne zajednice te svim građanima i cjelokupnoj javnosti u BiH i svijetu još jednom izražavamo i potvrđujemo našu nepokolebljivu odlučnost da gradimo stabilnu, funkcionalnu i prosperitetnu državu BiH po mjeri sva tri njezina konstitutivna naroda i svih njenih građana-državljana, državu članicu EU i NATO. U tome nas neće omesti ni zaustaviti ni oni koji posljednjih mjeseci prijete oružjem i ratom, kao ni oni koji prema Hrvatima u BiH nastupaju s majorizatorskih i šovinističkih pozicija, koji bi nam htjeli ukinuti konstitutivnost, zanijekati politički subjektivitet i pogaziti dostojanstvo te nas u vlastitoj zemlji i državi napraviti građanima drugoga reda.

Poziv Hrvatima

S obzirom na predstojeće Opće izbore, pozivamo sve Hrvate u BiH, kao i one koji žive izvan BiH a imaju bosanskohercegovačko državljanstvo da iziđu na izbore i tako ispune svoju nacionalnu i građansku dužnost. Hrvati su konstitutivan narod u BiH, a bit konstitutivnosti sastoji se u mogućnosti da konstitutivan narod slobodno i samostalno izabere svoje legitimne političke predstavnike za ona tijela vlasti koja su Ustavom BiH namijenjena predstavljanju konstitutivnih naroda. Narod kojemu pripadnici drugoga naroda biraju političke predstavnike nije konstitutivan narod, a tako izabrani politički predstavnici nisu legitimni predstavnici. Ne legitimni predstavnici konstitutivnih naroda ne mogu formirati legitimnu i stabilnu vlast, a ne legitimna vlast nužno cijelu državu uvodi u nestabilnost i nefunkcionalnost te političke i sigurnosne krize.

Stoga pozivamo sve Hrvate da budu svjesni vrijednosti i težine svoga izbornoga glasa. S obzirom da svaki vaš glas može biti presudan za osiguravanje legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama, pozivamo vas i molimo da iziđete na izbore i date svoj izborni glas onima koji ne trguju s hrvatskom konstitutivnošću u BiH i koji kao svoj glavni politički cilj imaju osiguravanje pune konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata s druga dva konstitutivna naroda na svim administrativno-političkim razinamau cijeloj BiH.

Poruka Bošnjacima

Ovim putem i svim Bošnjacima, kao i njihovim političkim predstavnicima upućujemo snažan poziv i dobronamjernu poruku da poštuju načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i time doprinesu izgradnji i jačanju povjerenja među konstitutivnim narodima te uspostavi legitimne, stabilne, funkcionalne i učinkovite vlasti u BiH. Odnosi između Hrvata i Bošnjaka prolazili su kroz različite faze i imali različite učinke i po naše narode i po zajedničku nam državu BiH. Pogrešnih poteza bilo je i na jednoj i na drugoj strani. Žao nam je ako su neki politički potezi hrvatskih predstavnika kod Bošnjaka shvaćeni kao negiranje njihovih konstitutivnih prava, političkog subjektiviteta i nacionalnog dostojanstva, posebice u dijelovima BiH gdje su Hrvati većina.Izražavamo iskreno žaljenje.Također očekujemo da ne činite Hrvatima ono što ne biste htjeli da Hrvati urade vama, bilo da je riječ o izborima, političkom ili svakodnevnom životu. Ove poruke, pri tom, ne treba smatrati izrazom naše slabosti niti straha, nego izrazom nacionalne i političke zrelosti i snage te odgovornosti prema zajedničkoj nam državi. Hrvati u BiH su autohton, konstitutivan i državotvoran narod, stoga vas pozivamo da zajedno gradimo državu po mjeri sva tri konstitutivna naroda i svih građana-državljana. Duboko smo uvjereni kako jedino takva Bosna i Hercegovina može biti stabilna, funkcionalna i prosperitetna država, stoji u otvorenom pismu dr. Dragana Čovića
predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i dr. Bože Ljubića i predsjednik Glavnoga vijeća HNS BiH.

 

HMS/http://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori