Zorica Vuković: Sablazni

Vrijeme:13 min, 9 sec

 

 

Bog je Adamu i Evi u Edenu dao samo jednu zapovijed zabrane. Odnosila se ona na  plod stabla koje je u sredini vrta. „Bog je rekao: ‘Ne jedite ga i ne dirajte ga da ne biste umrli’.“ (Post. 3b) Nažalost! Ni to nisu poslušali i tada je sve krenulo naopačke. Spoznaše da su goli: duhovno i tjelesno. Počeše se opravdavati: „Nisam ja, zmija je. Nisam ja, žena me nagovorila…“ A  Adam, koji je stvoren na sliku Božju, trebao je biti čuvar Vrta. Nije ga sačuvao. Grijeh se poput oluje spustio na njih, a entropija je učinila svoje.

…Dobili su povjerenje, a time i zadatak da čuvaju i paze Hrvatsku. A oni zagrizoše u ‘drvo grijeha’ i prozbori jedan od njih, Vitez od HAZU-a,  2. rujna 2018. u Ludbregu pred blagoslovljenom Krvi Kristovom:

„Sve je manje govora o ljubavi, a sve više govora mržnje, prikrivenog ili čak i otvorenog. U javnom prostoru upravo takvi stavovi daju ton svemu. Serviraju nam se samo negativnosti, kao da se ništa pozitivnog ne događa, kao da nemamo nikakvih dostignuća, ni u znanosti, ni u umjetnosti, u kulturi, gospodarstvu, ni u čemu drugom….

Hoćemo li podleći negativnim dojmovima koji nam se nameću, hoćemo li pristati na crnilo i beznađe i dići ruke, neprestano žaleći se i kritizirajući sve i svašta, ili ćemo se tome oduprijeti marljivim radom i čuvanjem naših tradicionalnih vrijednosti – obitelji, čovjekoljubljem, rodoljubljem i bogoljubljem? …Takvih demagoga i populista ima, na žalost, sve više, i mnogi podliježu njihovim riječima koje nerijetko zamamno zvuče.

Neka nam svima na prvom mjestu bude ono što najviše muči većinu hrvatskih građana – socijalna sigurnost i sigurna budućnost naše djece i naših unuka, ali i izlaza iz vrijednosne krize u kojoj se nalazimo, a koja je obilježena relativizacijom svega.“

Tako je zaključio Vitez: nismo mi, ‘pedro’ je…, zmija je. Da, grijeh je. Tko je ‘zagrizao’ IK, tko ugrožava ljubav, kulturu i opstojnost Hrvatske, tko je Crnogorcima prepustio Bokeljsku mornaricu,  tko degradira povijest, obrazovanje, kulturu, gospodarstvo? Tko se bavi pravosuđem da ne bi vršilo pravdu? Tko broji glasove potpisnika za referendume, tko…?

Željko Đugum (FB):  „Vi viteže Reiner očito već dulje vrijeme niste bili kod okuliste. Jer da ste bili na pregledu možda vam ne bi promaklo da je u zadnjih dvije godine iz Hrvatske otišlo preko 300 tisuća mladih i školovanih, a među njima i 600 liječnika. Lako je soliti pamet sa 20-30 tisuća kuna mjesečno za laprdanje, a istovremeno druge koji jedva preživljavaju nazivati širiteljima loših vijesti.

Vama i mnogima koji su kao vi, već davno je istekla garancija i čudi me zašto vas narod više trpi jer sve što radite isključivo je u vašu korist, a ‘stoka sitnog zuba’ neka krepaje od gladi.
Vi i svi oko vas ostati će u lijepoj uspomeni mnogim mladima čija će novorođena djeca ići u strane škole, a hrvatski jezik,  zahvaljujući vama, možda neće ni znati. Jeli vam ovo dovoljno da konačno prestanete pričati pizdarije?“

Tko podliježe ‘negativnim dojmovima’ o Domovinskom ratu, kada predsjednik Vlade RH velikosrpsku i jugo-komunističku agresiju  na Hrvatsku, BiH i Kosovo naziva „nekim sukobima koji su ovdje postojali prije 15-ak, 20 ili 25 godina“ na Forumu u Dubrovniku 1. rujna?

 

 

HDZ daje pojašnjenje: „Predsjednik Plenković, što je svakome dobronamjernom jasno, u tom dijelu govora na Dubrovnik Forumu nije se referirao na Domovinski rat, već na kontekst oružanih sukoba na Kosovu.“  

Ma je li? Prije otprilike 25 godina? Ili je to Plenković rekao jer se tako dogovorio s ‘Große Mutter?

Trebali se onda sablažnjavati nad ‘pupavcima’  i ‘ojkačama’ ili festivalima crveno-crnomantijaške koalicije?

„Što se mene tiče vrlo dobro znam kuda vodim Hrvatsku i HDZ. Tko se želi ponašati u skladu s najvišim standardima, izbjegavati ovakve nepotrebne situacije (slučaj Milinović)… dobro je došao, a onaj tko misli da se može komunicirati na neki drugi način – za to mora snositi posljedice,“ još je rekao je Plenković novinarima u Dubrovniku.

Na perfidan način riješiše se Darka Milinovića i njegove kandidature za glavnog ličkog HDZ-ovca. Pokazaše svoju zavidnu teatralnost. Shakespeare bi im pozavidio na zapletu.

„Smatram da je Darko Milinović svojim nastupom (29.8.) nanio političku štetu HDZ-u i ja kao predsjednik stranke, kao i ostali članovi užeg Predsjedništva, neću dopustiti da se, u prenesenom smislu, od HDZ-a radi cirkus i nikakva događanja naroda. Smatramo da je to jako loše i nepotrebno jer je sva pitanja koja su bila na dnevnom redu trebao i mogao riješiti s Povjerenstvom koje je zaduženo za organiziranje izbora“, lamentira Plenković.

Politička šteta? Ćuti li Plenković šapat Zloga: „Bit ćete poput Bogova.“?

I dok gledam fotografiju Viteza ispred oltara i svećenike iza oltara, stvarno sam tužna. Je li mu tamo mjesto?

A toliko povika na svećenike posljednjih godina!

Prvi val optužbi svećenika u SAD-u za seksualno zlostavljanje djece i mladih, završilo je tako da je 4 % optužbi bilo dokazano, a 96 % je neutemeljeno. Mediji to nisu objavili.

Nisu mi po volji nikakva nasilja, ali nasilje koje se vrši prema katolicima, posebno svećenicima,  je doista učestalo.

Sveti Maksimilijan Kolbe je, zbog masonskog nasrtaja na Crkvu, osnovao Vojsku Bezgrješne kada su masoni objavili da će vladati Vatikanom.

Kako nisu mogli nauditi Crkvi ni marševima ni razapinjanjima, ni prijetnjama, ni lavovima, odlučili su poslati u samu srž Crkve svoje snage. Svjedočila je o tome 1953., pred američkim kongresom, Bella Dood (1904.-1969.), komunistička aktivistica, nakon što se vratila svojoj katoličkoj vjeri i pokajala za zlo koje je činila. Svjedočenje i pokajanje,  slijedilo je nakon razgovora s biskupom Fultonom Sheenom, sada Slugom Božjim.

Tijekom svog služenja Partiji, Dood je organizirala odlazak 11 000 muškaraca komunista u bogoslovije kako bi postali svećenice i tako uništili Crkvu iznutra. Opisala je to u svojoj knjizi „Škola tame“.

Logika onih koji ne poznaju milost i ne posjeduju dar vjere je jasna: „Udari pastira i stado će se razbježati.“

Nekoliko godina kasnije, u razgovoru s novom katoličkom prijateljicom Aliceom  von Hildebrand, Bella je rekla da u Vatikanu postoje četiri kardinala „koji rade za komuniste“. Bilo je to 12 godina prije Drugog vatikanskog koncila (1962.). A što se tek sada događa?

Belgijski kardinal Godfried Danneels pozitivnim je ocijenio uvođenje zakona, u nekim državama, kojima se daje mogućnost homoseksualcima sklapanje brakova: „Mislim da je pozitivni razvitak da države budu slobodne otvoriti mogućnost građanskih brakova za homoseksualce,“ izjavio je Danneels nizozemskom listu De Tijd. „U očima Crkve stvarni brak je samo onaj između muškarca i žene, ali je legalno da Crkva nema što kazati o takvim zakonima.“ Francuski list Echo je, citirajući kardinala Danneelsa, napisao kako je on poručio Francuzima da budu poslušni zakonu i da se ne protive homoseksualnom braku.

Nakon saborskog izglasavanja Istanbulske konvencije, povela se rasprava na društvenim mrežama o grijehu struktura. Dio prepiske ide ovako:

Josip Don Jozo Mužić,  13. travnja 2018. u 13:53: „Oni koji su nominalno kršćani, a glasali su za ratifikaciju IK po savjesti, neka računaju da ne smiju pristupati pričesti dok se ne pokaju i javno ne opozovu svoj sramotni čin. Svećenici su takvima dužni po savjesti uskratiti pričest.“

 

Bojan Glavasevic‏ @bglavasevic  @mate_uzinic: „Postoje svećenici koji smatraju da zastupnicama i zastupnicima, koji su glasovali za ratifikaciju Istanbulske konvencije, treba uskratiti pričest. Volio bih čuti što o tome vi mislite.“

Zna Bojan koga će pitati. A Mate dubrovački odgovara:

Mate Uzinić @mate_uzinic:  „Uz napomenu da bi se neki nakon svega što su javno rekli – i ‘za’  i ‘protiv’, sami trebali upitati pripadaju li još uvijek Crkvi, sa spomenutim mišljenjem se ne slažem. Ono nije u duhu evanđelja. Poslanje nam nije tjerati ljude iz Crkve, nego im pomagati da se u nju vrate.“

Kad se pokaju… je li se netko pokajao ne znam.  Bojanče sretan!

Bojan Glavašević, Ovjeren akaunt @bglavasevic 16. tra;  Odgovor korisniku @mate_uzinic:  „Zahvaljujem na odgovoru, oče biskupe.“

„Oče biskupe,“ tepa Bojan…

Tada biskupa podučava svećenik Josip Don Jozo Mužić autor knjige „Rat protiv čovjeka“: „Evo mog odgovora na reakcije u vezi prethodnog statusa: Svećenici, a ni laici, nemaju pravo raspolagati svetim sakramentima kako se njima sviđa ili kako je politički korektno. Zakonik kanonskog prava (kan. 915) kaže: ‘Neka se primanje svete pričesti ne dopušta izopćenima ni udarenima zabranom bogoslužja pošto im je izrečena ili proglašena kazna, a ni drugima koji tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu.’ “

U Matejevu evanđelju 13:24-30, Isus predstavlja Kraljevstvo nebesko prispodobom:

„Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj.

Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’

On im odgovori: ‘Neprijatelj čovjek to učini.’

Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’

A on reče: ‘Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njim i pšenicu. Pustite nek’ oboje raste do žetve. U vrijeme žetve reći ću žeteocima: Pokupite najprije kukolj i svežite ga u snopove da se spali, a žito skupite u moju žitnicu.’“

Trebamo i ovu poduku Isusovu uzeti u obzir, ali je najbolje ne spavati kako se ne bi dozvolilo kukolju da se razvije i izazove sablazan.

U knjizi „Jao, jao Babilon je pao! (A ti ne moraš ako nećeš!)”  pater Marko Glogović piše: „…Mislio sam da sam sve vidio i doživio te da me ništa više ne može iznenaditi, odnosno sablazniti. No izgleda da sam se prevario. Od Nizozemske, preko Belgije i Njemačke, do Engleske i Francuske na vlastite sam oči gledao prodane crkve i kapele, samostane, pretvorene u hotele, restorane, automehaničarske radionice i noćne klubove. Vidio sam i ‘grupno odrješenje’ ondje gdje više nema osobne ispovijedi. Upoznao sam također i nažalost i poneke svećenike i časne sestre angažirane u New age pokretu, bio sam i u župama gdje se u župnim prostorijama prakticira joga i nudi tečaj ajurvede. Toliki pošteni, marljivi svećenici i redovnici često su nekako ‘ušutkani’  i marginalizirani, a zbog svojega žarkog molitvenog života ismijavani. Ali hvala Bogu, posvuda se nalaze i oni sveti Božji sluge, mada nam više ‘upadaju u oči’ kojekakvi čudaci. Snebivao sam se u nekim katedralama na Zapadu, gdje postoje ‘sobe za meditaciju’, a u kojima jedva možeš naći svetohranište. Jednom sam u Belgiji vidio kako su izložili Presveti Sakrament u pokaznici, stavili ga u staklenu kutiju … Isus u staklenci, bez vjernika na koljenima, samo neki fotografi.“

Tijekom Svjetskog susreta obitelji od 21.  ̶ 26. kolovoza u Dublinu, pod nazivom ‘Evanđelje obitelji  ̶ radost za svijet’, okupilo se oko 80 000 sudionika iz 116 zemalja svijeta. Među njima bili su i predstavnici iz Hrvatske. Mediji su se uglavnom okomili na homoseksualne, pedofilske, seksualne i druge skandale koji su se zbili prije više godina, a srž susreta nisu ni spomenuli. Papa je iznio svoju žalost i ispričao se zbog skandala. Primio je 8 zlostavljanih, od kojih, samo jedna osoba nije htjela javno izreći svoje ime.

„Svaku pedofiliju treba osuditi“, rekao je svećenik Piotr Maj koji je se susretao sa žrtvama.  Svjestan je da to čini veliko zlo i da donosi velike boli i patnje. Istaknuo je i drugu stranu medalje, odnosno činjenicu da se ta velika otvorena rana Crkve zloupotrebljava u pojedinim medijima. Ne zato da bi se pomoglo žrtvama, i da bi se iskorijenila pedofilija i homoseksualnost, nego isključivo zato da bi se naštetilo ugledu Crkve. Spomenuo je primjer Njemačke, koja je od ujedinjenja, od 1995. ̶  2010. godine imala 210  tisuća predmeta pedofilije. Od tih 210 tisuća u 15 godina, 84 slučaja vodila su se protiv osoba zaposlenih u Katoličkoj crkvi. „Njemački mediji bavili su se isključivo tim zločinima,“ rekao je vlč. Maj.

ante ruza (FB): „Zašto komunisti, nacisti, američka administracija, britanski establišment, Plenković, SDP, HNS, liberali, krupni kapital i drugi slični rade protiv Katoličke crkve i vjere?
Zato što svi oni žele kontrolirati ljude. Smetaju im ljudi s kičmom. Znaju da koliko netko živi i ponaša se prema stvarnim stavovima Katoličke crkve, dakle koliko je više pošten i pravedan, toliko ga ili ju je teže preplašiti ili potkupiti, pa njega ili nju kontrolirati. Katolička crkva je najznačajnija smetnja promotorima zla, korupcije, nepotizma i uhljebljivanja.“

„U ono vrijeme reče Isus svojim učenicima: ‘Nije moguće da ne dođu sablazni, no jao onome po kom dolaze;  je li s mlinskim kamenom o vratu strovaljen u more, korisnije mu je, nego da sablazni jednoga od ovih malenih. Čuvajte se!’“ Lk 17:1,2

Koliko je ovaj napad na Crkvu jak, pokazuje svjedočenje katoličkog svećenika Jonathana Slavinsksa iz Massachusettsa koje je dvoumio hoće li ili neće staviti kolar. Svakog jutra kada stavi kolar moli ‘za dublju svijest o velikoj odgovornosti i značaju onoga što on predstavlja’, svjestan ‘svoje grešnosti i nevrijednosti’.

Dok je hodao bolnicom,  jedna mu je žena prišla i pitala je li on katolički svećenik. „Bio sam spreman pretrpjeti udarac, ali nakon što sam se okrenuo i rekao: ‘Da’, sa suzama u očima molila me da dam  bolesničko pomazanje njezinom bratu koji je umirao od raka.“

„Bez obzira što sam ja mislio o kolaru proteklih nekoliko dana”, nastavlja velečasni Slavinskas, „ona je u njemu vidjela znak nade i Kristove prisutnosti. Da sam odlučio ne nositi ga, njezin bi brat umro bez potrebnih sakramenata, a cijela njezina obitelj možda ne bi iskusila utjehu u Kristu, koju su osjetili kada smo se okupili oko njega u molitvi.“

Zato su nam važni naši svećenici.

Tijekom hodočašća u Fatimu 1972. Godine, talijanski svećenik don Stefano Gobbi  je primio poziv za osnivanje Svećeničkog Marijanskog pokreta u kojemu Majka Marija poziva svećenike na svetost. U činu posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu između ostalog piše: „…Svjesni da je bezboštvo upropastilo vjeru velikog broja vjernika, da je obeščašćivanje unišlo u Sveti Božji Hram, da se zlo i grijeh sve više šire po svijetu, usuđujemo se pouzdano podići oči k Tebi, Majko Isusova i naša milosrdna i moćna Majko, pa Te opet danas zazvati i očekivati od Tebe spas za svu Tvoju djecu, o blaga, o milostiva, o slatka Djevice Marijo.“

I u Matejevu evanđelju 18:8-10, Isus upozorava na sablazni:

„Neizbježivo dolaze sablazni, ali jao čovjeku po kom dolazi sablazan. Pa ako te ruka ili noga sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Bolje ti je ući u život kljastu ili hromu, nego s obje ruke ili s obje noge biti bačen u oganj vječni. I ako te oko sablažnjava, izvadi ga i baci od sebe. Bolje ti je jednooku u život ući, nego s oba oka biti bačen u pakao ognjeni.

Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.“

Tijekom povijesti Crkve, uvijek je bilo sablazni. No, Gospodin je vodio Crkvu i preko svetaca i mučenika Crkva opstaje jer ni „Vrata paklena neće je nadvladati“.

U povijesti je papa Aleksandar VI. Borgia, ostao kao onaj koji je nedoličan papinstva. Ipak od njega nam je ostala molitva kojom je zavapio i koju katolici svaki dan mole i nekoliko puta:

 

„Sveta Marijo, majko Božja,

moli za nas grješnike

sada i na času smrti naše.

Amen!“

 

Čudni su putovi Gospodnji.

Kad su Isusa njegovi sugrađani u Nazaretu htjeli kamenovati, jer ih sablažnjava, on je samo prošao pored njih.

Povodom tog evanđeoskog odlomka, a vezano uz medijsku halabuku oko ‘katoličkih zlostavljača’, papa Franjo je rekao:

„Prema ljudima koji nemaju dobru volju, koji traže samo skandal, podjelu i uništenje, pa i u obiteljima, treba zauzeti stav šutnje i molitve. Neka nam Gospodin dade milost da razaznamo kada moramo govoriti, a kada šutjeti. Općenito u životu: na poslu, kod kuće, u društvu i svakodnevnom životu. Tako ćemo više biti Isusovi nasljedovatelji.“

Logika onih koji ne poznaju milost i ne posjeduju dar vjere je jasna: „Udari pastira i stado će se razbježati.“

Božja logika je drugačija. „Krv mučenika, sjeme je novih kršćana“.

 

Zorica Vuković/Hrvatsko nebo

Odgovori