T.Karamarko: Potrebne su snažnije inicijative za jačanje strateškog prijateljstva Hrvatske i SAD-a

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

 

Dragi prijatelji,

uoči međunarodnog Dubrovnik Foruma, imao sam zadovoljstvo razgovarati s Jamesom Carafanom, jednim od najvećih svjetskih stručnjaka za obranu i sigurnosnu politiku vodećeg “think tanka” u Americi.

Razmijenili smo mišljenja oko trenutne turbulentne situacije na prostorima jugoistoka Europe te izrazili bojazan zbog migrantskih kretanja koja bi mogla dodatno destabilizirati ove prostore. U tom kontekstu, istaknuo sam povijesnu ulogu i geostratešku važnost Hrvatske. Zaključili smo da treba zaustaviti nekontrolirani priljev migranata koji su potencijalna prijetnja miru i sigurnosti na jugoistoku Europe.

Isto tako, istaknuli smo zadaću konačne transformacije hrvatske ekonomije iz dogovorne u tržišnu, što bi rezultiralo ukupnom transformacijom hrvatskoga gospodarstva i društva prema načelima kompetitivnosti i konkurentnosti.

Gospodin Carafano svjestan je opasnosti za Hrvatsku zbog katastrofičnog demografskoga gubitka i odljeva najpotentnijih, visokoobrazovanih mladih ljudi, koji bi trebali biti nositelji gospodarskog razvoja Hrvatske na temeljima novih tehnologija. Jednako tako, nekontrolirani “bum” uvoznih poljoprivrednih proizvoda i proizvoda koji su vezani uz tu industrijsku granu, usred krize u Agrokoru, bitno će naštetiti strateškim proizvođačkim industrijama, što implicira i geostratešku nesigurnost.
Istaknuo sam kako bi se strateško prijateljstvo Hrvatske i SAD-a trebalo aktivno poticati kroz mjere ukidanja viza i jačanje trgovinskog sporazuma. Sve to ubrzalo bi nove velike investicije što bi rezultiralo jačanjem gospodarstva koje je temelj sigurnosti, obrane i suverenosti.

U smislu energetske sigurnosti i nezavisnosti Hrvatske, istaknuli smo neodgodivu potrebu realizacije investicija u LNG terminal na otoku Krku.

Na ovom našem “malom” Dubrovnik Forumu i na mom drugom susretu s gospodinom Carafanom, zaključili smo da su potrebne snažnije inicijative za jačanje strateškog prijateljstva Hrvatske i SAD-a te u tom kontekstu očekujemo brze i učinkovite odgovore administracija naših država.

Vaš Tomislav Karamarko

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)