Darko Milinović izbačen iz HDZ-a

Vrijeme:3 min, 28 sec

 

 

Visoki časni sud HDZ-a donio je odluku o izbacivanju iz stranke člana Predsjedništva HDZ-a i kandidata za predsjednika ličko-senjskog HDZ-a Darka Milinovića, protiv koga je Predsjedništvo HDZ-a pokrenulo postupak zbog osobito teške povrede članske obaveze.

 

Darko Milinović izbačen je iz HDZ-a jer je “teško povredio stranačke obveze te se kršnje stranačkih obveza kontinuirano ponavljalo”.

Visoki časni sud HDZ-a jednoglasno je danas odlučio da se Darko Milinović isključi iz stranke, rekao je nakon jednoipolsatne sjednice predsjednik Suda časti Davor Miličević. Protiv Milinovića je Predsjedništvo HDZ-a nedavno, uz svega jedan suzdržan i jedan glas protiv, pokrenulo postupak zbog osobito teške povrede članske obaveze.
“Djelovao je protivno temeljnim vrijednostima i načelima HDZ-a”
Organiziranjem dolaska 100-tinjak članova HDZ-a pretežito iz Gospića u prostorije Središnjice HDZ-a u Zagrebu u srijedu 29. kolovoza, te svojim postupcima i javnim nastupima, Milinović je djelovao protivno temeljnim vrijednostima i načelima HDZ-a te uzrokovao štetne posljedice za ugled i političke interese naše stranke, odnosno počinio osobito teške povrede članskih obveza, pojasnio je HDZ u priopćenju.

O Milinovićevoj sudbini na sjednici koja je počela u 13 sati odlučivali su predsjednik Visokog suda časti Davor Miličević te članovi Tomislav Vrdoljak, Ile Baković, Marija Vučković, Robert Špiljak, Zoran Čogelja i Blaženko Boban.

Milinović je vjerovao da ga neće izbaciti

“Mislio sam da čovjek koji je osnivao stranku, koji je bio potpredsjednik sabora, potpredsjednik vlade, ministar, župan i član Predsjedništva nije zaslužio da ga se izbacuje na telefonskoj sjednici. Htio sam gledati u oči ljude koji me žele izbaciti”, rekao je Milinović prije par dana te dodao je uvjeren da neće biti izbačen.

“Uvjeren sam da me HDZ neće izbaciti iz svojih redova i na taj način onemogućiti da se kandidiram u nedjelju. Ja sam uvjeren i spreman sam na svaku odluku koja mi omogućava da budem kandidat za nedjeljnim izborima”, dodao je.

“Ako me izbace, u tom ću slučaju odlučiti što ću dalje. Ako me izbace, ja imam morala u politici. Ja sam dobio mandat župana u prvom krugu na imenu i prezimenu, ali i na velikom brendu HDZ-a. Mislim da bi bilo moralno da i taj mandat vratim na raspolaganje onima koji su me izabrali, a to su stanovnici Ličko-senjske županije”, rekao je Milinović.

“Ako me izbace iz stranke, a uvjeren sam da neće, moral mi nalaže da podnesem ostavku, vratim mandat građanima, vratim se u sabor i ponovno se kao nezavisni kandidiram na izborima (za župana)”, izjavio je Milinović za Večernji list.

Doveo 200 Ličana u sjedište stranke

Podsjetimo, organiziranjem dolaska 100-tinjak članova HDZ-a pretežito iz Gospića u prostorije središnjice HDZ-a u Zagrebu u srijedu 29. kolovoza, te svojim postupcima i javnim nastupima, Milinović je jako naljutio Plenkovića.

Prvo je oko 200 Milinovićevih pobunjenika satima provelo u sjedištu HDZ-a očekujući sastanak s predstavnikom vodstva stranke, Karlom Resslerom, a nakon što je sastanak propao, sat i pol vremena odbijali su napustiti sjedište stranke dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) pokrenulo je tada stegovni postupak protiv Darka Milinovića, zbog osobito teške povrede članske obveze, što po statutu HDZ-a podrazumijeva isključenje iz stranke.

Iz HDZ-a tvrde da je djelovao protivno temeljnim vrijednostima i načelima HDZ-a te uzrokovao štetne posljedice za ugled i političke interese naše stranke, odnosno počinio je osobito teške povrede članskih obveza.

Plenković neki dan: Nećemo to tolerirati

Otkad je predsjednik HDZ-a iz stranke je bio izbačen samo Alojz Tomašević i to zbog vrlo ozbiljnih optužbi, podsjetio je Plenković tijekom vikenda. Ovo sad s Milinovićem ocijenio je nepotrebnim i neozbiljnim te poručio kako nema ni teoretske šanse da se takvo što tolerira.

Upitan za osipanje većine u saboru, rekao je da nema problema “s bilo kojom vrstom scenarija”.

“Što se mene tiče vrlo dobro znam kuda vodim Hrvatsku i HDZ. Tko se želi ponašati u skladu s najvišim standardima, izbjegavati ovakve nepotrebne situacije kakva je bila prije dva dana – dobro je došao, a onaj tko misli da se može komunicirati na neki drugi način – za to mora snositi posljedice”, rekao je Plenković u izjavi novinarima u Dubrovniku.

 

vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)