HUSINA JAMA Oko 4.000 vjernika na misi za žrtve jugokomunističkog režima na Vaganju

Vrijeme:56 sec

 

 

Vicepostulator postupka mučeništva “fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Stojić, predvodio je u subotu na Vagnju misu zadušnicu za civilne žrtve koje su jugokomunisti likvidirali i bacili u Husinu jamu u Drugom svjetskom ratu.

 

“Na ovo mjesto u ovaj subotnji dan zacijelo nas nije dovela mržnja prema nekome, osveta, već nas je dovela ljubav prema nevinim žrtvama, ljubav prema dobru. Iskazujemo poštovanje životu tamo gdje su ga bezobzirno gazili”, kazao je fra Miljenko.

Husina jama nalazi se uz staru cestu između Sinja i Livna na predjelu zvanom Vaganj. Od 1944. do završetka Drugog svjetskog rata u nju je bačeno između 500 i 1.500 osoba. Bila je duboka 170 metara, ali su je jugokomunističke vlasti zatrpavale raznim otpadom kako bi prikrile ratni zločin koji je ondje počinjen, priopćili su iz Vicepostulature postupka mučeništva “fra Leo Petrović i 65 subraće” Široki Brijeg.

Skoro 50 godina bilo je zabranjeno spominjati imena žrtava, kao i doći pokraj Husine jame, a obilježavanje spomenutih događaja započelo je 1999. najviše zahvaljujući dr. fra Boži Norcu Kljaji, navodi se u priopćenju.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)