VEČER HERCEGOVINE U POSAVINI Čović: Zajedništvo hrvatskog naroda od Save do Neuma

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

 

Danas je napravljena jedna neraskidiva nit, poveznica između svega onoga što povezuje između Save i Jadranskog mora, od Neuma do Orašja i Brčkog. Duboko vjerujem, neraskidiva povezanost svih nas večeras ovdje i svih onih koji su večeras s nama iako nisu ovdje prisutni. Ja vjerujem da je to jedini put za hrvatski narod, da se sačuva, održi, opstane u BiH, poručio je Čović iz Orašja.

 

U Orašju je sinoć održana šesta “Večer Hercegovine u Posavini” na kojoj se prigodnim govorom obratio Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

“Duboko vjerujem, neraskidiva povezanost svih nas večeras ovdje i svih onih koji su večeras s nama iako nisu ovdje prisutni. Ja vjerujem da je to jedini put za hrvatski narod, da se sačuva, održi, opstane u BiH. Imamo svoju domovinu, svoj narod i ovakvo zajedništvo”, kazao je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH na šestoj Večer Hercegovine u Posavini.

“Ova večer zajedništva po šesti put dobiva onu poruku koji možemo prenositi i u Bosni i Hercegovini, i svima vama koji ste došli iz Republike Hrvatske i zajedno ste s nama večeras, i ne samo večeras, nego sve ove godine”, naglasio je Čović.

Čović se osvrnuo i na početke održavanja ovih organizacija i poziva na zajedništvo u samim početcima.

“Ono što je želja bila prije šest ili sedam godina, neki od vas su vjerojatno sumnjali da ćemo to uraditi jednom ili dva puta uz ove Dane filma ovdje u Orašju, Posavini, i jednako tako uz dane Mostarskog sajma na proljeće u Mostaru. Međutim, danas je napravljena jedna neraskidiva nit, poveznica između svega onoga što povezuje između Save i Jadranskog mora, od Neuma do Orašja i Brčkog. Duboko vjerujem, neraskidiva povezanost svih nas večeras ovdje i svih onih koji su večeras s nama iako nisu ovdje prisutni. Ja vjerujem da je to jedini put za hrvatski narod, da se sačuva, održi, opstane u BiH”, kazao je.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović osvrnuo se i na trenutnu poziciju Hrvata u BiH kazavši kako podjele među Hrvatima ne smije biti.

„Duboko sam uvjeren da naše traženje prostora u BiH kao svojoj domovini u elementima jednakopravnosti s druga sva naroda, koja će se posebno očitovati kroz naredne izbore, izborom legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, dati puninu koja nam treba da do kraja neraskidivo povežemo čitavo biće u BiH. To je nešto što nam je prevažno u svakom trenutku gdje god da jesmo, iako smo možda različiti u promišljanju i nekim gledištima bez obzira u kojem segmentu govorimo, gospodarstva, kulture ili nekih naših društvenih aktivnost, nikada više nikome ne otvorimo pukotine na kojima oni mogu dalje graditi podjele među Hrvatima“, istaknuo je

“Ovo je zajedništvo koje svima šalje poruku, i Hrvatima i Bošnjacima i Srbina i svima koji žive s nama ali i predstavnicima međunarodnih institucija koji također prave promišljanja kako urediti ovaj prostor”, rekao je Čović, a priopćio HDZ BiH.

Nastavljena je tradicija održavanja zajedništva, prije svega gospodarstvenika i osoba iz javnog života, u Hercegovini tijekom Sajma gospodarstva Mostar, i uzvratno u Orašju uoči Dana hrvatskog filma, navodi HDZ BiH u priopćenju.

Organizatori su Vlade Hercegovačko-neretvanske, Županije Posavske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije.

Ovo je večer druženja i prijateljstva, večer zajedništva, šest smo puta za redom na ovoj tradicionalnoj večeri koja prati Sajam gospodarstva u Mostaru i Filmski festival u Orašju i nadam se da će se ova tradicija nastaviti i dalje kazao je uz ostalo u prigodnom obraćanju predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

Klaić, kao domaćin večeri zajedništva, uručio je prigodne poklone, hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, u ime predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, poklon je preuzeo Mijo Marić, predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari te kolegama, predsjednicima Vlada HNŽ-a, ŽZH, HBŽ-a.

Manifestacija je održana u Športsko kulturnom centru Aqua centar Bazeni Orašje.

Glazbom, pjesmom i plesom svečanost večeri su upotpunila društva koja njeguju izvornu folklornu baštinu svojega kraja, posavskog i hercegovačkog podneblja.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)