OPTUŽILI GA ZA “RETROGRADNI NACIONALIZAM” SDP BiH traži od SDP-a RH da se ogradi od eurozastupnika Picule

0
2

 

 

“Njegove tvrdnje o tome kako građani jednog naroda ne mogu birati predstavnike drugog naroda stavovi su Bože Ljubića, Dragana Čovića i HDZ-ovske retrogradne nacionalističke politike”, navodi SDP BiH. Iz te stranke očekuju da se SDP Hrvatske ogradi od Piculinih stajališta.

 

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine zatražila je od kolega iz SDP-a Hrvatske da se ograde od stajališta njihova eurozastupnika Tonina Picule koji se tijekom ovotjedne rasprave pred vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta založio za izbornu reformu u BiH koja bi uvažila i mogućnost da Hrvati izaberu svoje legitimne predstavnike u vlasti.

U priopćenju koje su u subotu objavili tiskani mediji u BiH, SDP iz te zemlje navodi kako Picula iznosi ‘rasističke i uvredljive’ stavove o Bosni i Hercegovini, te da zastupa stajališta dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora.

“Njegove tvrdnje o tome kako građani jednog naroda ne mogu birati predstavnike drugog naroda stavovi su Bože Ljubića, Dragana Čovića i HDZ-ovske retrogradne nacionalističke politike”, navodi SDP BiH. Iz te stranke očekuju da se SDP Hrvatske ogradi od Piculinih stajališta, navodi Hina.

Pri tome su naveli kako politika HDZ-a BiH podrazumijeva podjelu djece u školama, proslavu Herceg Bosne kojoj je presudio sud u Haagu, te je protivna  presudi Suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetu nacionalnih manjina Sejdić-Finci.

“Ovakvi istupi nekoga tko nominalno predstavlja i socijaldemokratsku obitelj uvreda su i za sve socijaldemokrate”, stoji u priopćenju SDP-a BiH.

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula sudjelovao je ovoga tjedna u raspravi vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta na kojemu se razmatrao prijedlog Rezolucije o izvještaju Europske komisije o napretku BiH za 2018.

Picula se pritom založio za provedbu presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića koja inzistira na legitimnom zastupanju predstavnika triju konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja od strane brojnijih naroda.

SDP BiH  i druge većinske bošnjačke stranke protive se toj presudi Ustavnog suda zauzimajući se isključivo za primjenu modela jedan birač jedan glas.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara