Norvežanin bh. porijekla uplaćivao novac Bosniću za terorizam u BiH

Vrijeme:2 min, 35 sec

 

 

Oko 24.000 maraka uplatio je dvojici bh. vehabija Zikrija Krkić (45), norveški državljanin, kojem je u Banja Luci prije nekoliko godina suđeno za dvostruko ubojstvo u Trnopolju, kod Prijedora, pišu Nezavisne novine.

Sugovornik Nezavisnih, upućen u detalje istrage, ističe da se na bankovne račune Huseina Bilala Bosnića iz Bužima, neformalnog lidera bh. vehabija, slilo oko 10.500 eura, i to od kraja 2011. pa sve do početka 2013. godine.

“Istragom je utvrđeno da je u jednu banku iz Velike Kladuše Krkić uplatio oko 2.500 eura na račun Bosnića, koji je, podsjećam vas, pravosnažno osuđen za terorizam”, pojašnjava sugovornik Nezavisnih. Međutim, MUP RS je nastavio istragu i utvrdio da je Bosnić dodatno dobivao Krkićev novac.

“Policija je došla do novih dokaza, prema kojim je Krkić na Bosnićev devizni račun uplatio još oko 8.000 eura”, pojašnjava izvor i dodaje kako je Norvežanin bh. porijekla Bužimljaninu novac uplaćivao petnaestak puta.

“Zanimljivo je da se događalo da mu u svega dva dana uplati dva puta novac. Prema do sada prikupljenim saznanjima, novac je korišten za kaznena djela u režiji Bosnića, odnosno za terorizam”, kaže ovaj sugovornik.

Ipak, nije samo Bosnić dobivao novac od Krkića, već se, kako doznaju Nezavinsne, u toj priči našao i Sedin Gulamić, vehabija iz okolice Zenice.

“Gulamić također nije novac dobivao na ruke, već preko bankovnog računa. On je dobio oko 1.700 eura, koliko mu je uplaćeno u nekoliko navrata, od jeseni 2012. pa do ljeta 2016. godine”, pojašnjava sagovornik.

Zanimljivo je da je Krkić oslobođen optužbe za dvostruko ubojstvo u rujnu 2015. godine, a da je i nakon toga slao novac Gulamiću. I na kraju, da je Krkić bio “široke ruke” svjedoči i podatak da je krajem 2012. godine uplatio 8.000 eura jednoj tvrtki iz Sarajeva, a koja se bavi ni manje ni više nego – prodajom vojne opreme!

Krkić je, naime, kako je objavljeno prošle godine, bio pritvoren u Norveškoj zbog nasilja u obitelji. Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka Krkića tereti da je na Bajram 28. srpnja 2014. godine u kafe-baru “San” u Trnopolju, kod Prijedora, hicima iz automatske puške ubio Muharema Balića i Almira Redžića.

Po toj optužnici on je prvostupanjskom presudom oslobođen krivnje, ali je nakon žalbenog postupka Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na novo suđenje. Na njegovom platnom popisu dakle, bio je Husein Bilal Bosnić, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam. Taj lider vehabija uhićen je 2014. godine.

Uz navođenje inicijala Zikrije Krkića, u petak je iz MUP-a RS priopćeno da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma protiv njega podnijela dopunu izvješća Republičkom javnom tužiteljstvu Republike Srpske, a zbog sumnje da je financirao terorističke aktivnosti.

“Određeni iznos novca Z.K. je uplatio na račun H.B. znajući da će novac biti korišten za javno poticanje na terorističke aktivnosti, odnosno vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe”, kazali su iz MUP-a RS. Podsjećaju iz policije da je i krajem prošle godine protiv Krkića podneseno izvješće za financiranje terorističkih aktivnosti.

 

vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)