VITEZ:Dan udruge nositelja ratnih odličja HVO-a: Hrvatska povijest je uznička i počela je u Središnjoj Bosni

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

 

U Vitezu je danas svečanom akademijom proslavljen Dan udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg – Bosne.

 

Na središnjem spomen obilježju ispred zgrade Općine Vitez položeni su vijenci i upaljene svijeće stradalim hrvatskim bojovnicima i civilima za vrijeme opsade Lašvanske doline.

Lazar Martinović, predsjednik Udruge HVO-a HB u svom prigodnom govoru istaknuo je kako se danas činjenicama i istinom o Domovinskom ratu i ulozi HVO-a svjesno i sustavno manipulira.

“Bošnjački političari su izgradili u svome narodu osjećaj kako su samo Bošnjaci žrtve rata, a Hrvati agresori i zločinci. Činjenice govore bitno drugačije”, kazao je Martinović i pozvao hrvatske znanstvenike i povjesničare da se bolje i složnije bave temama Domovinskom rata.

Ilija Nakić, predsjednik Sabora udruge HVO-a HB i zapovjednik brigade Frankopan iz Travnika istaknuo je kako je važno da buduće generacije znaju o patnjama i stradanjima hrvatskog naroda u BiH.

“Mi se i danas borimo za svoja prava. Tražimo da sami sebi biramo predstavnike, a ne da nam ih drugi narodi u BiH izaberu”, kazao je Nakić.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH naglasio je kako Hrvati u BiH i u Hrvatskoj moraju čuvati dignitet i vrijednosti Domovinskog rata.

“Sretan sam što sam u Središnjoj Bosni gdje se na poseban način iskazuje ljubav prema domovini, to se ne može naučiti u školama. Taj osjećaj ili imate ili nemate”, kazao je Milas dodavši kako je Hrvatska uvijek i bit će i dalje uz Hrvate u BiH.

“Način na koji proslavljate obljetnice, odajete pijetet prema našim žrtvama u Središnjoj Bosni – dostojanstveno i s dignitetom, kakav je bio i Domovinski rat”, kazao je Milas.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH istaknuo je kako  će Hrvati u BiH uvijek slaviti obljetnice HZ HB i HRHB.

“To je poruka svima onima koji vidim ovih dana Herceg Bosnu nazivaju ‘takozvanom’. Hrvatska povijest u BiH je uznička, počela je u Središnjoj Bosni, vi ovdje to jako dobro znate”, kazao je Čović.

Istaknuo je i kako su HZ HB, HRHB i HVO obranili ne samo hrvatski narod i prostore, nego i BiH.

“Svjedočenja o križevima hrvatskog naroda kroz povijest, ono što smo prošli u Domovinskom ratu, posebno u Središnjoj Bosni, buduće generacije morati znati kako nam se takva sudbina ne bi ponovila”, kazao je Čović.

Uz čestitku nositeljima ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne koja je ranije dodijelio hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, pod nazivom “Hrvatske snage” za operacije u kojima su HVO i HV zajedno sudjelovali, Čović je kazao kako su “hrvatski branitelji nekada služili domovini, a hrvatski političari danas trebaju služiti Hrvatima u BiH i braniteljima”.

U prigodnom programu sudjelovali su Prvi bend vojnog orkestra OS BiH koji je izveo himne BiH, hrvatskog naroda i vokalni sastav Lašvanske dive HKC-a Nova Bila – Travnik.

U Vitezu su danas bila brojna izaslanstva. Uz hrvatskog člana Predsjeništva BiH, Dragana Čovića,  žrtvama opsade Lašvanske doline, poklonili su se i ratni i djelatni hrvatski generali OS BiH, udruge proistekle iz Domovinskog rata, ministrica obrane BiH, Marina Pendeš, izaslanstvo HNS-a BiH predvođeno predsjednikom GV HNS BiH Božom Ljubićem, Lidija Bradara, Marinko Čavara,  kao i brojni drugi izabrani hrvatski dužnosnici svih razina vlasti u BiH.

Također, počast poginulim Hrvatima u Lašvanskoj dolini, odali su i veleposlanik RH u BiH, Ivan del Vechio, državna tajnica Ministarstva vansjkih poslova RH, Zdravka Bušić i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)