Ilija Nakić za Dnevnik.ba: HRHB najpotrebnija Hrvatima Središnje Bosne; Nadali smo se da će donijeti deblokadu opkoljenih enklava

Vrijeme:3 min, 49 sec

 

 

“HRHB nama u Središnjoj Bosni koji smo bili u potpunom okruženju, a na dan proglašenja 28.8.1993., prije svega kao informacija bila je skoro nedostupna i nismo imali potpuno jasnu informaciju o proglašenju niti bilo kakvo političko pojašnjenje.  Samo proglašenje HRHB, prema šturim informacijama koje smo tada dobili kod pripadnika HVO-a izazvalo je podijeljene osjećaje, a to su ponos, sumnja i nada”, rekao je za Dnevnik.ba Ilija Nakić, ratni zapovjednik Frankopan brigade iz Travnika.

 

Ilija Nakić, general HVO-a i ratni zapovjednik Frankopan brigade iz Travnika u razgovoru za Dnevnik.ba govori o tome kako su osnivanje HRHB doživjeli Hrvati u opkoljenim enklavama u Središnjoj Bosni,

Što Hrvatska Republika Herceg-Bosna znači i simboliza za Hrvate u Središnjoj Bosni?

HRHB za Hrvate Središnje Bosne je simbolizirala i značila da su dio političke i vojne organiziranosti Hrvata BiH u vrijeme agresije na BiH. Hrvati Središnje Bosne dali su svoj puni doprinos u stvaranju i izgradnji institucije HRHB, a i mnoge institucije HRHB nalazile su se na prostoru Središnje Bosne. Prioritet HRHB bio je organizirati obranu Hrvata BiH, samim time i Hrvata Središnje Bosne, kao i života u uvjetima koji smo u to vrijeme imali. Važno je istaknuti da je HRHB bila presudna za opstanak BiH, ma koliko se neki drugi danas trudili dokazati  to suprotno.

Da nije bilo uspostave HRHB, veliko je pitanje kako bi izgledala današnja Bosna i Hercegovina i upitan bi bio i sam njen opstanak. Proglašenjem HRHB, dodatno su stavljene pretpostavke obrambene moći Hrvata kao i pretpostavke za daljnje političke pregovore, te potpisivanje mirovnih sporazuma koji su u konačnici donijeli mir u BiH.

Hrvati Središnje Bosne ugradili su u HRHB nešto najvrjednije, a to su životi najboljih hrvatskih sinova Središnje Bosne. Kroz HRHB time su dali potpuni doprinos u borbi za opstanak Hrvata u BiH i pravo na potpunu ravnopravnost s drugim narodima u BiH, što nažalost danas nije slučaj. Hrvati ne mogu i neće odustati od demokratske borbe za potpunu ravnopravnost i konstitutivnost u Bosni i Hercegovini.

Kada se prisjetite tog kasnog ljeta 1993. godine, kakvo je stanje tada bilo na lašvanskoj bojišnici i jeste li osnivanje Herceg-Bosne mogli pratiti? Kako ste to sve skupa doživjeli? Kako su bojovnici HVO-a  na lašvanskoj bojišnici reagirali? 

HRHB nama u Središnjoj Bosni koji smo bili u potpunom okruženju, a na dan proglašenja 28.8.1993., prije svega kao informacija bila je skoro nedostupna i nismo imali potpuno jasnu informaciju o proglašenju niti bilo kakvo političko pojašnjenje.  Samo proglašenje HRHB, prema šturim informacijama koje smo tada dobili kod pripadnika HVO-a izazvalo je podijeljene osjećaje, a to su ponos, sumnja i nada…

Sumnju da je na pomolu političko rješenje,gdje je nepoznat politički put Hrvata Središnje Bosne, a veliku nadu da će proglašenje HR HB donijeti deblokadu opkoljenih enklava Središnje Bosne. Bez obzira na tešku situaciju u kojoj smo se nalazili, bili smo ponosni da smo neodvojivi dio hrvatskog korpusa.

Stanje na bojišnici u lašvanskoj dolini bilo je veoma teško i neizvjesno. Bez obzira na sve teškoće, uspjeli smo stabilizirati crte obrane, organizirati život u tako teškim okolnostima, te smo bili spremni na obranu lašvanske doline. Velike poteškoće  bile su u nedostatku životnih namirnica, električne energije, pitke vode, telefonskih linija,veliki broj stradalih i prognanih . Uz sve te poteškoće postrojbe HVO-a bile su odlučne,  kao i cijeli hrvatski narod Lašvanske doline, da se obrane i opstanu na vjekovnim ognjištima. Samo proglašenje HRHB smo dobili kao informaciju, a kroz naredne dane na mnoga pitanja samih bojovnika i civila, tražili smo odgovore i pojašnjenja, te kao takva prenosili usmeno od rova do rova  svakom pojedincu, jer nismo imali drugih komunikacijskih sredstava. Bez obzira na sve poteškoće nikada Hrvati Središnje Bosne nisu bili jedinstveniji.
Kome je, zapravo, HRHB bila najpotrebnija i zašto? 

HR HB je proglašena u najtežim okolnostima za Hrvate u BiH, a poglavito za Hrvate Središnje Bosne, kada je veliki dio teritorije BiH bio okupiran, kada je došlo do brutalne agresije i progona Hrvata, kada je dovedeno u pitanje opstojnost Hrvatskog naroda u BiH, kao i opstanak BiH. Sve navedeno govori da je HRHB, kao takva, bila najpotrebnija Hrvatima Središnje Bosne, ali i samoj BiH i njenoj opstojnosti.

Ako uzmemo sve okolnosti u kojima je nastala HRHB i sve što je proizišlo kroz organiziranost HR HB, možemo slobodno reći da HRHB je odigrala povijesnu ulogu za Hrvate u BiH i kao zalog opstojnosti i konstitutivnosti Hrvata u BiH je u potpunosti opravdala svoje utemeljenje. Svima kojima je na srcu i duši HRHB čestitam 25. obljetnicu utemeljenja HRHB.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)