Hrvatska u ogledalu prešućivanja komunističkih zločina

Vrijeme:7 min, 8 sec

 

 

Povodom desete obljetnice Europskog dana sjećanja

 

Dosadašnja obilježavanja

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava. Hrvatski državni sabor je 30. lipnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. („Narodne novine“, 76/2006) u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.

Macelj 23.08.2018 1

Europski je parlament u svojoj preporuci naglasio da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima vlastitoj povijesti i tradiciji. Hrvatska se tako pridružila Estoniji, Latviji, Litvi, Sloveniji i Švedskoj obilježavanjem 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, dok osamnaest drugih članica obilježava 27. siječnja, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Sve u skladu s poznatim izvorima:

Tekst prijedloga Deklaracije Europskog parlamenta o danu sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma 23.9.2008.

Prihvaćeni tekst Deklaracije Europskog parlamenta o danu sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma 2.4.2009.

Poziv Matice hrvatske Hrvatskom saboru: Osuditi zločine komunizma, “Vijenac” br. 456, rujan 2011.

Macelj 23.08.2018 2

Ovogodišnji deseti Molitveni susret

U četvrtak, 23. kolovoza 2018. Udruga Macelj 1945. organizirala je i održala Molitveni susret na Macelju uz najveću grobnicu u Hrvata, u kojoj su za sada pokopana 1163 mučenika „Za Boga i Domovinu“, koje su na prostorima Maceljske šume pobili Titovi partizani, mjesec i više dana nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Macelj 23.08.2018 3

Okupili smo se na poziv predsjednika Udruge Macelj 1945., gospodina dr. Stjepana Bačića, kojeg je Gospodar svih vjekova, iznenada pozvao u Svijet vječnoga mira, samo dva dana prije Molitvenog susreta na Macelju. S dubokom tugom zbog iznenadnog gubitka voljenog predsjednika, ali ipak s ponosom i vjerom u beskrajnu Božju ljubav okupili smo se na mjestu gdje smo samo prije dva i pol mjeseca, zajedno s preminulim predsjednikom molili na našoj tradicionalnoj svetoj Misi za žrtve Macelja i hrvatskog Križnog puta 1945.

Ovo je već deseti Molitveni susret na Macelju, kojem uz hrvatske domoljube i članove Udruge Macelj 1945., nazoče i predstavnici državne i lokalne vlasti.

Macelj 23.08.2018 5

I ove godine došli su na ovaj Molitveni susret predstavnici državne vlasti i to:

Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog državnog sabora, gospodina Gordana Jandrokovića Susretu je nazočio saborski zastupnik Žarko Tušek, koji je na maceljsku grobnicu znakovito položio jedan crveni i jedan bijeli cvijet i upalio svijeću.

Macelj 23.08.2018 6

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića, Susretu je nazočila gospođa mr.sc. Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i Europskih poslova, redovita hodočasnica na Macelju, koja je i sada položila vijenac, upalila svijeću i izrekla dojmljiv govor (vidi u nastavku).

Macelj 23.08.2018 7

U ime ministra hrvatskih branitelja gosp. Tome Medveda, koji je također redoviti maceljski hodočasnik, pristupile su gospođe Ivana Horvat i Kristina Vešligaj, voditeljica i stručna suradnica Službe za obilježavanje mjesta masovnih grobnica i suradnju s organizacijama civilnog društva. I one su redovite maceljske hodočasnice, te sudionice hodočašća mjestima „hrvatskih stradanja i nadanja“ kojima hodočastimo čuvajući spomen na hrvatsku žrtvu, želeći je sačuvati od zaborava. I one su položile vijenac u ime Ministarstva hrvatskih branitelja i upalile svijeće.

Županijska vlast na recidivima komunizma

Lokalna vlast i ovaj put čula je poziv Udruge Macelj 1945. i odazvala se našem Molitvenom susretu. Prije svega, načelnik Općine Đurmanec, gospodin Damir Belošević, te cijenjeni gradonačelnik grada Krapine, gospodin ing. Zoran Gregurević. I oni su se poklonili maceljskim žrtvama i upalili svijeće.

Macelj 23.08.2018 8

Znakovito je da se ovom Molitvenom susretu nije odazvao nitko iz Krapinsko-zagorske županije, premda su i ovaj put bili pozvani. Zapravo, od kada SDP obnaša vlast u toj županiji, njihovi predstavnici ne dolaze na Macelj.

Macelj 23.08.2018 9

Istovremeno ta ista SDP-ova vlast Krapinsko-zagorske županije redovito posjećuje Kumrovec, čak i za naše najveće kršćanske blagdane, kao što su Svi Sveti, i pod brončanim šinjelom megaubojice Tita, polaže vijence „crven, bijeli,plavi“ i pali „hrvatske svijeće zahvalnosti“ – „najvećem sinu naših naroda i narodnosti“, te nam s tog mjesta poručuje: „Tito je puno napravio za današnju Hrvatsku, a njegovim djelima trebaju se baviti povjesničari!“(sic!).

Macelj 23.08.2018 10

Politika u Županiji Krapinsko-zagorskoj, kao u ostalom istih tih političkih likova i u Hrvatskom saboru, ide za time da se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima posve zapusti, zanemari i utopi u crvenom zaboravu. Tome služe i medijski vazali, nedoučena djeca nekadašnjih komunističkih moćnika, kojima nije stalo do nikakve istine.

Međutrim članovi Udruge Macelj 1945. nisu posustali niti ovog 23. kolovoza iskazati svoju tugu i pijetet prema maceljskim žrtvama koje su stradale od ruku okrutnih komunističkih ubojica, koji su na ovim prostorima Macelja ubijali bez suda i bez milosti. Nažalost nikada nisu ni procesuirani za ratne zločine iz Drugog svjetskog rata, koji ne zastarijevaju nigdje u svijetu, osim iznimno samo u Hrvatskoj.

Macelj 23.08.2018 11

Medijska urednička neprofesionalizam

Molitvenom susretu na Macelju opet su se odazvali predstavnici medija, HRT-a, NOVE TV i Radija KAJ. Bili su njihovi novinari zaista zainteresirani što se to zapravo upravo ovog dana događa na Macelju, te su napravili nekoliko tonskih i video zapisa. Neke su snimke i ponovili, nakon što su na licu mjesta pregledali snimljene materijale. Njihova prisutnost je bila zaista poticajna i očekivali smo da će hrvatska javnost biti ispravno informirana o Molitvenom susretu na Macelju. No, urednici u Zagrebu, u njihovim redakcijama ili savjetnici tih redakcija, nakon što su pregledali „snimljene materijale“, odlučili su primjerice na HRT-u da ne prikažu – upravo ništa!!! NOVA TV, dala je „sliku iz daljine“, bez tona zašto se i na čiji poticaj nalazimo u Macelju, a mogućnost prijenosa izjave dali su samo mladom zastupniku iz Hrvatskog državnog sabora, koji zna o Macelju ipak nešto manje od predstavnika Udruge Macelj 1945. i poznaju gotovo sve o zločinu Tita i njegovih partizana izvršenog na ovom mjestu.

Macelj 23.08.2018 12

Ovakav neprofesionalan potez sivih eminencija medijskog prostora u Republici Hrvatskoj samo potvrđuje riječi glasnogovornika Udruge Macelj 1945., Ivana Jaklina, izrečene prilikom ovog Molitvenog susreta, da se nad Hrvatskom i nakon 28 godina njene nezavisnosti još uvijek prostiru gusti oblaci „kontrolirane istine i laži“, kao i u predvečerje onog prvog Velikog Petka, kada je kao nevin čovjek umro Isus Krist.

Upravo s mjesta maceljske grobnice upućena je usrdna molitva Bogu naših skoro 14 stoljeća vjernosti, da odagna od ove naše Domovine „mrak Velikoga Petka“, da se raziđu oblaci tame i da nas obasja Sunce Uskrsnoga jutra, sunce Istine u vapijućoj slobodnoj Hrvatskoj.

Macelj 23.08.2018 13

Molitvu je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Krapini fra Franjo Jurinec uz nazočnost člana udruge Macelj 1945. fra Drage Brgleza, graditelja svetišta Crkve Muke Isusove u Macelju.

Konačno poruka sa Macelja povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, a u Hrvatskoj se to posebice odnosi na zločinački komunistički režim i njegove recidive, glasi: Neka privid slobode, postane stvarnost naše istinske Slobode! Napokon! Konačno! I, zauvijek!

Macelj 23.08.2018 14

Govor mr. sc. Zdravke Bušić, izaslanice Vlade RH

Poštovani čuvari uspomene na Maceljske žrtve,

cijenjeni svećenici, dragi prijatelji,

povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 20. stoljeća, osobita mi je čast, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića, i u svoje osobno ime, odati dužni pijetet i izraziti duboko poštovanje žrtvama Macelja, sa željom da se otkriju i sve one žrtve čije kosti još uvijek leže u stotinama jama skrivene u ovim šumama oko nas.

Macelj 23.08.2018 15

Drago mi je da se ovaj Dan sjećanja obilježava i na Macelju, jer ovo mjesto, gdje odajemo počast žrtvama ubijenih svećenika, redovnika i bogoslova, kao i tisućama ekshumiranih žrtava, to doista i zaslužuje.

Macelj 23.08.2018 16

Macelj je mjesto na kojem su počinjeni strašni zločini komunističkog režima u kobnom proljeću 1945. godine. Mučeničke žrtve Titovog režima ne smiju se zaboraviti, a počast im moramo odavati jer svijest o povijesnoj istini je zalog da se takvi zločini više nikada ne ponove.

Macelj 23.08.2018 17

Zato smo se danas ovdje okupili, kako bismo se poklonili žrtvama i izrazili svoje suosjećanje. Jer, to je jedini ispravni civilizacijski odnos prema mrtvima.

Macelj 23.08.2018 18

Još jednom, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, i u svoje osobno ime, odajem iskreni pijetet žrtvama Macelja, uvjerena da će Vlada Republike Hrvatske ustrajno nastaviti raditi na otkrivanju stratišta i identificiranju žrtava kako bi se one dostojno pokopale i gdje bismo mogli zapaliti svijeće za pokoj njihovim dušama.

Macelj 23.08.2018 19

Važno je da se istina otkrije čemu doprinosi i rad udruga poput vaše, na čemu vam od srca zahvaljujem.

Macelj 23.08.2018 20

 

Neka je ovim istinskim mučenicima za vjeru i domovinu laka njihova hrvatska zemlja.

tekst: Ivan Jaklin
fotografije: Damir Borovčak

 

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori