VIDEO/ PREDSJEDNICA HRVATSKE U AFGANISTANU: Talibani moraju modernizirati svoje stavove žele li u vlast

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović očekuje političko rješenje afganistanskog sukoba kojem će prethoditi modernizacija talibanskih stavova, kazala je novinarima u Kabulu.

 

Grabar-Kitarović doputovala je u višednevni posjetu Afganistanu, treću u svom predsjedničkom mandatu, prenosi Hina.

Na početku posjete sastala se sa zapovednikom misije “Odlučna podrška” Johnom W. Nikolsonom.

Pohvala za vojnike

Nakon toga je kazala da je ponovno doputovala u Afganistan kako bi posjetila hrvatske vojnike, koji tamo i dalje dobijaju same pohvale za svoju službu, ali i čula kakvo je stanje u toj zemlji.

Više od stotinu pripadnika oružanih snaga savjetuje vojne i policijske snage Afganistana, u sklopu neborbene operacije pokrenute 2015. u kojoj je oko 16.000 vojnika iz 39 zemalja članica i partnerskih država.

Hrvatska, koja je članica NATO-a postala 2009. godine, u misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003. godine.

Po njezinim riječima, međunarodne snage borave u toj zemlji kako bi se spriječilo prelivanje terorističkih napada izvan zemlje i kontrolirali tokovi migracija, prenosi Hina.

– U slučaju pada ovdašnje vlade, mogli bi očekivati milijune i milijune izbjeglica koji bi krenuli prema Europi i EU. A ja sam jedna od državnica koja se zalaže da se problemi migracija rješavaju uklanjanjem korjenskih uzroka – sukoba, siromaštva, korupcije, nejednakosti, neobrazovanosti – rekla je.

Političko rješenje

Iako su snage sigurnosti i dalje itekako potrebne za održavanje stabilnosti i sigurnosti zemlje, hrvatsku predsjednicu ohrabruje činjenica da su talibani postali fleksibilniji u pregovorima.

– Svaki rat se završava političkim rješenjem. Ali će talibani morati napraviti brojne ustupke ako žele participirati u vlasti na lokalnoj ili regionalnoj razini, uključujući i modernizaciju svojih stavova – rekla je Grabar-Kitarović.

U nastavku posjete Grabar-Kitarović obići će hrvatske vojnike u sklopu misije NATO-a “Odlučna podrška” u Kabulu i Mazar-e-Šarifu, pa će se sastati sa afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i glavnim izvršnim dužnosnikom Abdulahom Abdulahom, prenosi Hina.

Obučena u uniformu

Ono što je posebno privuklo pažnju jeste da je predsjednica Hrvatske nosila uniformu kakvu nose i ostali pripadnici misije. Imala je jaknu sa hrvatskom zastavom na ramenu, a na glavi je nosila šljem.

Moglo bi se reći da je ovakvo izdanje hrvatske predsjednice neobično i poprilično nesvakidašnje.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori