Orašje okićeno zastavama hrvatskog naroda u BiH povodom 25. obljetnice osnutka HRHB

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

 

Zastave hrvatskog naroda u BiH postavljene su uz glavne prometnice te naseljima Donja Mahala, Tolisa, Kostrč, Matićima i dr. 

 

U Orašju su tijekom vikenda postavljene zastave hrvatskog naroda u BiH povodom 25. obljetnice osnutka Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Zastave hrvatskog naroda u BiH postavljene su tako uz glavne prometnice te naseljima Donja Mahala, Tolisa, Kostrč, Matićima i dr.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna osnovana je 28. kolovoza 1993. godine.  Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je administrativno-pravna jedinica unutar Bosne i Hercegovine putem koje su se Hrvati u BiH samoorganizirali kako bi se zaštitili najprije od agresorskog djelovanja srpske JNA, a kasnije i od bošnjačke Armije RBiH.

“U vrijeme dok je postojala, HRHB bila je za Hrvate jedini slobodni teritorij u BiH, odnosno prostor unutar države na kojem Hrvati nisu sustavno ubijani, progonjeni, na kojem im nije paljena i oduzimana imovina, na kojem nisu strepili za vlastite živote. Bio je to prostor kakve-takve “pravne države” na kojem su pripadnici drugih naroda imali pravo živjeti; u Herceg Bosni ni Bošnjacima ni Srbima nije oduzimana imovina, civili nisu sustavno progonjeni, niti se provodilo sustavno etničko čišćenje”, dio je iz komentara glavnog urednika portala Dnevnik.ba, Jurice Gudelja.

 

R. I/Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)