AHMETOVIĆ: Neka se Dodik i Izetbegović urazume, počelo se pucati

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

 

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović, poručio je nakon incidenta u Banjoj Luci da pucanj u Ferhad-pašinu džamiju simbolički predstavlja pucanj u povratak Bošnjaka na teritoriju Republike Srpske.

 

“Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci jedno je od najvažnijih obilježja za Bošnjake, muslimane u BiH, ali i za sve druge nacije i vjere koje su gledale kako se Ferhadija obnavlja od 2001. godine. Muslimani su se poistovjetili s Ferhadijom, pratili kako se gradi i uzdiže ponovo. Ona je nadišla pojam vjerske institucije i gledamo je kao temelj opstanka Bošnjaka na banjalučkom području, ali i muslimana u cijeloj Bosni i Hercegovini”, poručuje on.

Ahmetović navodi da nikakvo olakšanje za povratnike, pa tako i za njihove simbole, ne donosi retorika koja se svakodnevno koristi u javnom prostoru BiH, prenose Vijesti.ba.

“Pozivam Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića da se što prije urazume, “spuste loptu“ i da u svrhu predizborne kampanje ne koriste retoriku koja nas je dovela do rata. Počelo se pucati, šta je sljedeće, ako nastave ovako mogu nas umjesto do izbora sve dovesti do rata“, kaže Ahmetović.

Dodaje da bi i Bošnjaci trebali pokazati veće jedinstvo. Jer samo jedinstveno možemo graditi i spasiti Bosnu i Hercegovinu i izvući je iz starih priča o podjelama i mržnji između tri etniciteta u BiH i spriječiti da se ovo, što se noćas dogodilo u Banjoj Luci, ne ponovi sutra u Sarajevu ili Mostaru”, zaključio je Sadik Ahmetović.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)