SIPA istražuje nestanak papira za glasačke listiće iz SIP-a

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

 

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, postupajući po nalogu Državnog tužiteljstva, istražuje nestanak desetak tona papira iz skladišta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, a koji je namijenjen za tiskanje glasačkih listića, potvrđeno je za Klix.ba iz SIPA-e.

 

Detalje istrage nisu mogli otkriti, s obrazloženjem da postupaju po nalogu Tužiteljstva BiH.

Neslužbeno Klix saznaje da su iz SIPA-e od SIP-a tražili dokumentaciju koja se odnosi na izvještaje o utrošku papira namijenjenog za tiskanje glasačkih listića u prethodnih deset godina.

Inače, ova istraga dolazi nakon objave revizorskog izvještaja o radu SIP-a, a u kojem su revizori utvrdili da je popisna komisija konstatirala da je prilikom popisa koristila podatke o težinama i dimenzijama sa naljepnica na originalno zapakovanim paletama, dok je na 14 paleta, koje su otvorene i gdje su korišteni papiri, stanje papira evidentirano na osnovu postojeće skladišne evidencije i propratne skladišne dokumentacije, te zaključili da se na ovaj način ne može pouzdano utvrditi točna težina (količina papira) na paletama, navodi Klix.ba

U izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH za SIP navodi se da popisna komisija SIP-a nije mogla utvrditi stvarnu količinu papira sa vodenim žigom, jer Komisija ne posjeduje vagu.

“S obzirom na to da je u skladišnoj evidenciji kao jedinica mjere za papir naveden kilogram, a da Komisija ne posjeduje vagu, nije vršena provjera količine papira u skladištu. S obzirom na to da se već duži niz godina zalihe papira u skladištu akumuliraju, a imajući u vidu činjenicu da je papir roba koja vremenom gubi na kvalitetu, potrebno je, prilikom planiranja nabavke papira, koja se sprovodi svake dvije godine, uzeti u obzir i postojeće zalihe u skladištu”, navedeno je u izvještaju.

Podsjećamo, mediji su ranije objavili izvještaj Komisije za popis iz 2014. prema kome je najmanje 35,8 tona papira nabavljenog za tiskanje glasačkih listića nestalo iz skladišta SIP BiH. Iz SIP su do sada demantirali takve informacije.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori