CODEX MORALIS CROATICUM Mile Prpa: Regnum regno non praescribit leges!

Vrijeme:58 sec

 

Regnum regno non praescribit leges!

– Latinska izreka Regnum regno non praescribit leges (hrv. Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone), postala je značajna za hrvatsku povijest nakon što ju je kao šef hrvatskog parlamentarnog izaslanstva na zasjedanju zajedničkog (Ugarsko – Hrvatskog) Sabora u Požunu (danas Bratislava) 1790. izrekao grof, hrvatski ban Ivan Erdődy, pritom izvukavši i visko podigavši sablju i uzviknuo – Regnum regno non praescribit leges! Kako to gordo zvuči! Zvuči kao jeka nekadanje davne skoro zaboravljene povijesti.

Ovom su izjavom predstavnici Hrvatskog sabora odlučno stavili do znanja da je Hrvatska samostalna država, s vlastitim zakonima. U narednim stoljećima, kada su nacionalizmi većih susjednih naroda željeli podijeliti hrvatski narodni prostor i prisvojiti njegove dijelove u vlastite nacije (mađarsku, talijansku, austrijsku, srpsku), osobito se naglašavalo da je Hrvatska jedna od rijetkih europskih kraljevina (stoljećima su čak i vrlo ugledne države poput Venecije, Bavarske ili Holandije imale status vojvodstava).

Te su Erdődyeve riječi postale trajno političko geslo hrvatskog nacionalizma, pa i hrvatskog nacionalnog domoljublja………

Više na stranici CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2018/08/17/codex-moralis-croaticum-mile-prpa-regnum-regno-non-praescribit-leges/

 

CODEX MORALIS CROATICUM/Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)