Kostajnica nije zaboravljena

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

 

Na ušću Neretvice u Neretvu (Jablaničko jezero) smjestila se Kostajnica u općini Konjic. Pitom je to kraj. Prije rata ovdje je živjelo više od 100 domaćina, a danas je tek 14 osoba.

 

No, svi oni vraćaju se u svoj zavičaj, pogotovo proslaviti velike blagdane, poput Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.Na samu Gospojinu pristigli su brojni raseljeni Klišani sa svojim prijateljima.

Najprije su se okupili na misno slavlje koje je predvodio župnik don Jozo Majić, a onda je uslijedilo druženje uz razgovor o nekadašnjem životu i sadašnjem stanju.

Tijekom slavlja neizostavna je bila pjesma koja je uz molitvu, razgovor razgalila dušu svih koji su uspjeli doći u svoju Kostajnicu. Sigurno će ih biti iduće godine više. Kostajnica nije zaboravljena, a okupljanje i misu je na svojim fotografijama zabilježio Marko Šagolj.

Priprava za ovogodišnju proslavu Velike Gospe započela je gradnjom kapelice posvećene Gospi u selu Mejdan. Gradnju su financirali mještani, a kip je darovao župnik don Jozo. Duhovna priprava odvijala se kroz trodnevnicu.

Podsjetimo, ratna stradanja Hrvati katolici ovdje su osjetili u najgorem obliku. Može se sa sigurnošću reći da su svi protjerani. Sigurnost su potražili u drugim dijelovima BiH, poglavito u okolici Mostara, u Hrvatskoj i diljem svijeta.

No, ma koliko bili daleko od svoje Kostajnice ipak joj se vraćaju. Vraćaju se moliti Gospi.

 

KT/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori