Demokratski savez nacionalne obnove: Oduzmite odlikovanje Miloradu Pupovcu ili mi svoja vraćamo!

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Vukovar, 15.08.2018.

                                 Medijima – (svima)

Predmet: Oduzmite odlikovanje Miloradu Pupovcu ili mi svoja vraćamo!

 

Temeljem ustavnih ovlasti predsjednik Republike Hrvatske dodjeljuje odlikovanja i priznanja. Te ovlasti mu daje članak 98. Ustava RH, a on mu nalaže da se pri donošenju takvih odluka vodi važećim Zakonom o odlikovanjima i priznanjima. Isti govori o razlozima zašto se koje odlikovanje ili priznanje dodjeljuje, a također i propisuje postupak dodjeljivanja, uručenja, način nošenja i isticanja primljenih odlikovanja i priznanja kao i način oduzimanja dodjeljenih odlikovanja i priznanja.

 

Iz nama nepoznatih razloga bivši predsjednik RH Stipe Mesić je 24.05.2001. bivšem razvodniku „tzv. JNA“ Miloradu Pupovcu uručio visoko državno, vojno i civilno odlikovanje „Red hrvatskog pletera“. Ovo odlikovanje dodjeljuje se za vojne zasluge u obrani ili očuvanju suvereniteta RH kao i za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana. Razloga za dodjeljivanje ovog odlikovanja  nismo nigdje našli, ali razloga za oduzimanje ovog odlikovanja aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ima na pretek. Njegova nazočnost u Bačkoj Palanci 04.08.2018. na komemorativnom skupu povodom „Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe“ točka je na „i“ njegovog višegodišnjeg izrugivanja svim vrijednostima koje su proistekle iz veličanstene vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a samim tim i iz pravednog, obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata.  

 

Kao legalisti smo u skladu s člankom 28. Zakona o odlikovanjima i priznanjima uputili pisani zahtjev predsjednici RH da oduzme Miloradu Pupovcu odlikovanje „Red hrvatskog pletera“. Zahtjev je upućen ispred političkog projekta DESNO koji već sada okuplja šest desno, pravaško i demokršćanski orijentiranih političkih stranaka, veliki broj udruga sličnog profila kao i niz istaknutih pojedinaca. Time smo ispoštovali zakonsku formu ali ovaj zahtjev smo uputili, kao i ovaj javni apel, u ime velikog broja građana koji od Kolinde Grabar Kitarović očekuju da isto i učini.  

 

Kao nositelj odlikovanja „Red hrvatskog pletera“ bio sam iznimno ponosan na njega jer mi ga je osobno uručio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman sve do spoznaje da isto odlikovanje ima etno srbin Milorad Pupovac. Veliki broj nas, nositelja ovog odlikovanja odlučio je da u slučaju ne oduzimanja odlikovanja Miloradu Pupovcu isto vratimo predsjednici RH.   

 

 

     

 

S dužnim poštovanjem,

                                                                                  U ime političkog projekta DESNO

                                                                                 glavni tajnik HSP AS

                                                                                Pero Ćorić

 

Hrvatsko nebo

           

Odgovori