Predsjednik HAZUDD-a Dr. Josip Stjepandić položio vijenac u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja na spomenik pripadnicima IX. bojne HOS-a u Splitu.

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

Predsjednik HAZUDD-a Dr. Josip Stjepandić ( hrvatske akademije znanosti i umjetnosti domovine i dijaspore, s registracijom u Švicarskoj)  je jučer 07. kolovoza položio  vijenac u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja na spomenik pripadnicima IX. bojne HOS-a u Splitu.

HOS-ova deveta bojna postala je sinonim za hrabrost  i odvažnost. . Nema zapovjednika koji nije za njima žudio, jer svi su znali – gdje ti momci dođu, neprijatelj više nije siguran.

Deveta bojna prošla je sinjsku i drnišku bojišnicu, ali i dubrovačko područje, šibensku i zadarsku bojišnicu te Slavoniju. Pripadnikom HOS-a postajalo se polaganjem prisege.

“Bogom svemogućim i svime što mu je sveto da će kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga na kopnu, moru i zraku vršiti bespogovorno sve povjerene mu zadaće, ali i da će čuvati tajne i nikada ih nikome neće odati. Prisežem da ću biti odan i ustrajan borac za slobodu hrvatskog naroda, obnovljenu državnost čuvati i nikada Hrvatsku izdati. Ako se ogriješim, svjestan sam odgovornosti i za svaki propust odgovaram svojim dobrom i svojim životom. Svemogući Bog neka mi je svjedok uz nazočnu hrvatsku braću pred kojima polažem i vlastoručno i dragovoljno potpisujem ovu svečanu prisegu”

“Svi smo mi na vezi. Kad bi tribalo, skupili bismo se brže nego što to itko može zamisliti.”  -poznata citirana rečenica IX. Bojne koju smo svi dobro zapamtili.

Nama u dijaspori je teško pojmiti kako su pripadnici IX. Bojne sustavno zapostavljeni čak i  kriminalizirani. Mi osjećamo zahvalnost  i potrebu uzvratiti jednim dijelom  za njihove zasluge.Mi se  zalažemo da im se dade dostojno mjesto te u školi djecu poučava o njihovim junaštvima. Mi jesmo, a vi?

Za HAZUDD

Emilija Herceg

Švicarska

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)