KOJU BI VOJSKU BAKIR NAORUŽAVAO: “Možemo proizvoditi puške, a u planu je razvijanje proizvodnje dronova te topova”

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

 

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u srijedu je rekao kako će BiH raditi na jačanju svojih vojnih potencijala, uključujući nastojanje da dva posto proračuna izdvaja za troškove obrane, jer sebi više ne smije dopustiti ponavljanje situacije iz 1992. kada je počeo rat, prenosi Dnevnik.ba.

 

Tijekom obilježavanja obljetnice rođenja njegovog oca Alije Izetbegovića novinarima u Sarajevu je kazao kako ostaje pri ranije iznesenim tvrdnjama da BiH mora jačati svoju vojnu industriju jer “slabost privlači nasilnike”.

“Kako svaki vakuum privlači vjetar tako slabost privlači i susjede i svakoga da pokušavaju rješavati stvari na vaš račun i da se eventualno osmjele silom pokušati završiti ono što nije urađeno 1992. i 1993. I za njih i za nas je dobro da je BiH jaka”, kazao je Izetbegović.

Dodao je kako je stoga važno da BiH nastavi razvijati proizvodnju oružja, istaknuvši kako bh. tvornice već mogu proizvoditi puške, a u planu je razvijanje proizvodnje dronova te topova.

Kazao je kako se sve to radi za “ne daj Bože” odnosno kao način odvraćanja onih koji bi se odvažili pokušati “agresiju” na BiH.

Izetbegović je konstatirao i kako borba za BiH za kakvu se zalagao njegov otac još nije završena, pa s tim treba nastaviti.

Za oca je ustvrdio kako je bio istinski demokrat, ilustriurajući tu tvrdnju opservacijom kako je Josip Broz Tito “preživio” samo u onim dijelovima BiH gdje je postojala vlast koja je priznavala Aliju Izetbegovića, dok je u mjestima gdje su se pitali Titovi časnici uspomena na pokojnog maršala potpuno izbrisana.

“Alija je pred kraj života kazao: svi neka ostanu što jesu, Srbi, Hrvati, Bošnjaci. Neka se svatko, kako je on kazao, Bogu moli onako kako ga je majka naučila, ali doista je vrijeme da svi više budemo Bosanci. Ogromna masa ljudi u ovoj zemlji želi mir, želi stabilnost i voli zemlju u kojoj je rođena. Na tome se doista može graditi”, izjavio je Izetbegović.

Ostaje nejasno koju bi vojsku Izetbegović naoružavao- Oružane snage BiH, ili neku svoju privatnu vojsku? Oružane snage BiH nisu, naime, ni Izetbegovićeva ni bošnjačka vojska kao što je to bila tzv. Armija RBiH. Odluku o naoružavanju OS BiH, naime, može donijeti samo Predsjedništvo BiH, kao vrhovni zapovjednik te vojske, čiji je Izetbegović tek jedan od ravnopravnih članova, piše Hrvatski Medijski Servis. Ukoliko Izetbegović planira proizvodnju oružja, kako bi naoružavao neku svoju privatnu vojsku, ili Bošnjake, to bi se već smatralo kriminalnom aktivnošću.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Mišo/Hrvatsko nebo

Odgovori