IZETBEGOVIĆ PORUČIO BOŠNJACIMA: Vrijeme da više budemo Bosanci

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

 

Mnogo toga je bio Alija Izetbegović, Bošnjak, musliman, Bosanac i europejac i ostavio nam je u amanet da mi to sve budemo. Ostanimo svi i ono što jesmo, ali je vrijeme da više budemo Bosanci i samo taj dio amaneta Alije Izetbegovića još nismo ispunili, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović.

 

To je kazao tijekom programa „Bedem svjetlosti“ u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata 2018“ kojeg su večeras na platou amfiteatra Fonda memorijala na Kovačima povodom 93. godišnjice rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića organizirali Grad Sarajevo i Muzej „Alija Izetbegović“, javlja N1 televizija.

Izetbegović je zahvalio svima koji su se sjetili da obilježe rođendan njegovog oca, ne samo u Sarajevu, već i u Krajini.

“Obično obilježimo dan ‘preseljenja’, sjetimo se nečeg novog. Za muslimane je i to svečan dan, jer kad je moj otac zaokružio svoj život, osjećao sam se tužno, ali i svečano, jer se časno završila borba puna patnje”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je sjećanje na Aliju Izetbegovića ustvari sjećanje na herojsko doba kojem su mnogi svjedočili, sudjelovali u njemu i dali svoj doprinos.

Poručio je da se vratila bh. država, vojska, identitet Bošnjaka, ime jezika, ravnopravnost i sloboda te da je mnogo toga postignuto u vremenu koje je obilježio Alija Izetbegović. Sjećanje na njega je, dodao je, sjećanje na ponos i herojsko vrijeme.

Izetbegović ističe da će neki kazati da je BiH i dalje podijeljena na entitete, da armija nije jaka, ali je, ističe, BiH nezavisna država priznata u Ujedinjenim nacijama koja ima jednu vojsku, a ne tri.

“Presudama Ustavnog suda mi smo postali konstitutivan narod na svakom pedlju ove zemlje i to svaki od tri naroda, ali valja raditi dalje na tome”, poručio je Izetbegović.

Opisujući osvijetljeni bedem iznad Muzeja, Izetbegović je kazao da upravo ta dva simbola podsjećaju na Aliju Izetbegovića.

“Njegova misao je bila svjetlo. U vremenu kad se od vjere pravio mrak, Alija je branio vjeru i obranio je. Alija je bio borac koji nikoga nije napadao, bio je kao bedem, strpljiv, snažan, uporan”, kazao je.

Iako je umro prije 15 godina, zaključio je Bakir Izetbegović, lider i političar Alija Izetbegović je još uvijek živ kroz svoje postupke.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je dao doprinos da se bedem iznad Muzeja osvijetli, kazao je da svatko na svoj način nosi u srcu lik i djelo Alije Izetbegovića. Izrazio je ponos što pripada generaciji onih koji su svoje životne puteve vodili na načelima Alije Izetbegovića i svih njegovih sljedbenika.

“Sa ovog mjesta gdje je bedem iznad Sarajeva, nikad osvojen, a uvijek željen, večeras će svijetliti prostor u kojem se uči historija i stvara budućnost. Okruženi mezarima najvećih sinova BiH, imamo obavezu da svaki dan živimo i radimo kao što su oni to činili za nas”, zaključio je gradonačelnik Skaka.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Mišo/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori