I. Sertić: Tko je Una Hajdari novinarka koja sustavno ocrnjuje Hrvatsku i hrvatsku predsjednicu?

Vrijeme:5 min, 34 sec

 

Ovih dana, preko nekoliko svjetskih prohymedia, vodi se sustavna i žestoka kampanja protiv Marka Perkovića Thompsona, ali uvijek s namjerom da se u tu kampanju na svaki način uplete i pokuša oblatiti hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Zapravo je pravi cilj ocrniti hrvatsku Predsjednicu i smanjiti njene izglede na budućim predsjedničkim izborima. Panika je tim veća jer druga strana, a to je zdrug profesionalnih jugofila, orjunaša i komunističke ljevice nema s kime istrčati na predjedničke izbore. No, tko su ti svjetski novinari koji tako dobro poznaju političko stanje i odnose u Hrvatskoj, kakve veze oni uopće imaju s Hrvatskom i jesu li oni uopće autori tih antihrvatskih tekstova?

To su važna pitanja na koja svakako treba dati odgovore da bi se stekla slika o čemu je zapravo riječ i javnosti predočilo kako taj antihrvatski propagandni stroj funkcionira, tko ga pokreće, s kojim motivima i što je u pozadini svega?

Krenuli smo tragom teksta objavljenog u magazinu „Foreign Policy“ pod naslovom In Croatia, Nazi Sympathizers Are Welcome to Join the Party  (U Hrvatskoj su simpatizeri nacista dobrodošli da se pridruže zabavi), a kojeg su potpisali Una Hajdari i Michael Colborne.

https://foreignpolicy.com/2018/07/31/in-croatia-nazi-sympathizers-are-welcome-to-join-the-party-thompson-ustashe-fascism/

 

Tko je Una Hajdari?

Jutarnji list je 28. siječnja 2018. objavio tekst o Uni Hajdari, pod naslovom:

MRŽNJA BEZ GRANICA

‘JADNICE! ŠIPTARSKA KURVO! MOLIT ĆEŠ ZA SVOJ ŽIVOT!’ Mlada i talentirana prištinska novinarka Una Hajdari ismijala je Vučića. Onda je krenula lavina

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/jadnice-siptarska-kurvo-molit-ces-za-svoj-zivot-mlada-i-talentirana-pristinska-novinarka-una-hajdari-ismijala-je-vucica-onda-je-krenula-lavina/6977376/

Mlada i talentirana prištinska novinarka Una Hajdari ismijala je Vučića, a onda je krenula lavina! Potom je novinar „Jutarnjeg lista“, Ivan Fisher napisao, pozivajući se na srpski „Informer“, kako “Prištinska novinarka Una Hajdari iz dna duše mrzi Srbe, Srbiju i Vučića!”.

Ako toliko mrzi Srbe, Srbiju i Vučića, postavlja se pitanje zašto mrzi Hrvatsku, Thompsona i nogometnog viceprvake svijeta – hrvatsku nogometnu reprezentaciju i još u sve to uporno petlja i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović?

Pregledavajući njeno školovanje (u Berlinu) i novinarski opus, može se zaključiti da se Una Hajdari nije bavila problematikom Hrvatske niti je pisala o Hrvatskoj, iako često boravi u Rijeci i Zagrebu.

Međutim, sada se odjednom dosjetila pisati o Hrvatskoj i to u vrlo negativnom kontekstu prizivajući ustaštvo u hrvatskom društvu i politici?! Tragom njenog teksta u „Foreign Policy“, i njenih izrazitih (ne)sklonosti prema Hrvatskoj, jasno je da Una Hajdari vrlo vjerojatno nije autorica spomenutog teksta. Tragom javno dostupnih, u današnjem svijetu umreženih pojedinaca, događaja i informacija, mogu se otkriti jako zanimljivi detalji o Uni Hajdari.

S velikom vjerovjatnošću može se reći kako je ‘novinarka bez granica’ Una Hajdari blisko povezana s Jerkom Bakotinom, vječitim apsolventom i ‘slobodnim novinarom’ (to obično ide zajedno), bivšim suradnikom „Feral Tribunea“, a sada novinarom srpskih Novosti i suradnikom riječkog „Novog Lista“.

 

Isto se tako s velikom sigurnošću može ustanoviti da je tekst objavljen u „ForeignPolicy“ pod naslovom ‘In Croatia, NaziSympathizers Are Welcome to Jointhe Party’ In Croatia, NaziSympathizers Are Welcome to Jointhe Party’ napisao upravo spomenuti Jerko Bakotin koji već godinama u kontinuitetu piše tekstove protiv Marka Perkovića Thompsona i vrlo je aktivan u kreiranju raznih kampanje protiv popularnog hrvatskog pjevača i Republike Hrvatske. Zahvaljujući tim i takvim kampanjama Thompsonu je onemogućen nastup u nekoliko država, a što je najžalosnije i u Hrvatskoj; najpoznatija je zabrana nastupanja Thomsona u Puli.

Jerko Bakotin pripada skupini novinara koji već godinama, još od vremena „Feral Tribunea“ pišu tekstove protiv Hrvatske, a sada ih objavljuju u Pupovčevim srpskim “Novostima” i pojedinim portalima. Veliki dio objavljuju u pojedinim svjetskim medijima zahvaljujući svojim različitim interesnim, ideološkim i drugim, uvijek antihrvatskim poveznicama.

Zašto je Una Hajdari pristala potpisati tekst kojeg nije autorica?

U ovom slučaju  ona je samo iskorištena kao sredstvo preko kojeg je Jerko Bakotin plasirao tekst kojeg je osobno pisao u Zagrebu. No otkuda i otkada datira poznanstvo Une Hajdari i Jerka Bakotina i kakva je priroda njihove veze, nije nevažno pitanje?

Tražeći tu poveznicu, nailazimo na jedan tekst kojeg je napisao Jerko Bakotin i objavio na portalu lupiga.com pod naslovom „Prožvakani i ispljunuti: Živjeti u Kosovskoj Mitrovici, a u tekstu se Bakotin poziva na Unu Hajdari koja mu je jako puno pomogla. Očito je došlo vrijeme da joj Jerko Bakotin uzvrati i to je učinio kad je svoj tekst potpisao njezinim imenom i uvalio ga u ‘Foreign Policy’.

Javna je tajna kako je u međuvremenu, profesionalna novinarska veza prerasla u manje profesionalnuu intimnu povezanost. Bakotin je Hrvat, „ugledni“ jugoslavenski nacionalist iz okolice Splita; politički i ideološki vezan je za Milorada Pupovca, i nakon bankrota „Feral Tribunea“ odmah je nastavio pisati za Pupovčeve „Novosti“.

Kako djeluje Jerko Bakotin i koji je njegov modus operandi?

Kada pokreće kampanju (čitaj izmišljene političke sablazni), najprije angažira svoje prijatelje novinare u međunarodnim tiskovinama i blogovima, a nakon što neki od njih objavi tekst, onda ga Bakotin na svaki način pokušava plasirati u domaće medije, pozivajući se na „referentne“ inozemne izvore.

Svi znamo tko je predsjednik HND-a, tko potpresjednik i kakav je sirovinski sastav te antihrvatske organizacije pa mu nije teško provući „inozemni članak“ u domaće medije, o HINI da ne govorimo. Očito je i Una Hajdari prihvatila i progutala Bakotinov modus operandi.

De facto ne postoje nikakvi „inozemni tekstovi“, svi su oni napisani od novinara profila Bakotin i samo su provučeni kroz strane medije, a onda uz veliku pompu preneseni u domaće medije u smislu „evo što svijet misli i piše o nama“! Jerko Bakotin je samo jedna od antihrvatskih ćelija.

Una Hajdari je izdanak mladog lijevo-liberalnog novinarskog aktiviste, čije je podrijetlo, kao i sadašnja umreženost, izrazito projugoslavenska i usmjerena antihrvatski. I ona je na istoj su ideološkoj platformi jugonacionalizma kao što je to i Jerko Bakotin. Ideološko osnova bila je presudna u njihovim antihrvatskim aktivnostima.

Otac Une Hajdari također je bio novinar, radio je za “Slobodnu Europu”, a Una je dijete miješanog braka i čisti je jugoslavenski proizvod. Sama se ne izjašnjava kao Albanka (etnički neopredijeljena), a živi povremeno u Prištini, Beogradu, Zagrebu, Splitu i  Mostaru, nema doma ni domovine.

Izrazitu antipatiju prema Hrvatskoj Una Hajdari djelom crpi i od bivšeg dužnosnika SDP-a BiH i aktualnog člana Građanskog saveza, Reufa Bajrovića, bošnjačkog unitariste, muslimanskog jugofiličara ali i aktivnog lobiste u D.C, poznatog po izjavi “Kolinda je Tuđman u NATO uniformi”.

Reuf Bajrović je dosta napadno skretao pozornost na sebe kada je u više navrata na jednom „think-thanku“ javno izjavio da je “za suverenitet BiH problematičnije ponašanje Hrvata, nego sama opstojnost Republike Srpske.

 

I. Sertić/HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)