Akademik Josip Pečarić: BRANITELJI HRVATSKIH VRJEDNOTA (GOVOR NA PREDSTAVLJANJU U KAŠTEL SUĆURCU)

Vrijeme:5 min, 17 sec

 

BRANITELJI HRVATSKIH VRJEDNOTA

(GOVOR NA PREDSTAVLJANJU U KAŠTEL SUĆURCU)

 

Dopustite mi da vas sve lijepo pozdravim i zahvalim se don Ivanu Deliću što je omogućio predstavljanje knjige „Thompson – Pjesmom za Hrvatsku“ u svetištu Gospe na Hladi Zahvaljujem se i predsjedniku HAZUDD-a dr. sc. Josipu Stjepandiću na izvrsnom predstavljanju.

Zapravo su prostori Crkve u Hrvata najbolja mjesta gdje se može predstaviti knjiga o Thompsonu, jer Thompson pjeva o onim vrjednotama o kojima nas uči Crkva: Ljubav prema Bogu, Domovini, Braniteljima, Obitelji, Ponosu…

A bivši francuski vojni biskup Michel Dubost na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu je rekao da se divi Hrvatima, jer mi imamo nešto što sve više nestaje, imamo vrijednosti koje se u Europi gube, a bez kojih ona ne može živjeti. (Hrvatsko slovo, 3. siječnja 2003.)

Jednom mi je ove riječi prokomentirao don Anđelko Kaćunko:

Evo što sam ja doživio u Lurdu na vojnom hodočašću sredinom svibnja 2005. Nakon nedjeljne međunarodne mise na trgu ispred Bazilike Sv. Krunice upoznavao sam se s kolegama oko sebe. Bili su to vojni svećenici iz Češke, Slovačke, Njemačke, Italije… Mladi svećenik, koji je do mene bio tijekom cijele mise, bio je kapelan talijanske mornarice u zapovjedništvu u pomorskom središtu La Spezia. Kad sam mu rekao da sam Hrvat, stao me je grliti i gotovo plačnim glasom ponavljati: „Grazie, don Angelo, hvala, don Anđelko, vi ste naša budućnost, vi ste budućnost Europe…“ Ja sam se gotovo šokirao ne očekujući takvu reakciju i kad sam se pribrao rekao sam: „Da, da, mi zajedno…“ ali on me odmah prekinuo i nastavio ponavljati: „Ne, ne, nego vi, vi ste naša budućnost, Hrvati su budućnost Europe…!“ itd. To je ponovio nekoliko puta. To ću zapamtiti dok god sam živ i taj mi je susret tako duboko u sjećanju kao da se jučer dogodio. Eto, ni danas ne mogu vjerovati da drugi o nama tako dobro misle, premda razumijem zašto. A mi, budući da poznajemo svoje mane i svoj jad, vjerojatno smo u svemu tome malko i prekritični prema sebi. Možda je i bolje tako. U svakom slučaju možemo reći da nitko sebe ne poznaje tako dobro kao što ga poznaju drugi. Kad je o Lurdu riječ, naši vojnici i policajci na tome hodočašću fasciniraju svojim ponašanjem i svojom pobožnošću cijeli svijet i zato su takve reakcije. Osim toga, sve vojske svijeta, za razliku od običnoga puka, koji ima (dez)informacije samo s televizije, znaju dobro što je bilo u Domovinskom ratu i svake godine srdačno plješću pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci.

A danas smo doživjeli da skoro cijeli svijet slavi Hrvatsku poslije velikog uspjeha Vatrenih. A Vatreni su samo isticali vrjednote o kojima je govorio francuski vojni biskup i o kojima pjeva Thompson. Na kraju su tražili da ih dočeka Thompson, čovjek koji svo vrijeme promiče hrvatske vrijednote i koji je zbog toga stalno na udaru svih onih koji ne vole Hrvatsku, ili za interes svjetskih moćnika pokušavaju ‘ubiti’ te vrjednote u hrvatskom narodu.

Zapravo Vatreni su ponajbolje pokazali koliko su za svjetske moćnike opasne te vrjednote. Pa u mjesec dana skoro cijeli svijet je pokazao da su im one važne i oduševljen je hrvatskim narodom koji ih je uspio – unatoč svim nevoljama – sačuvati. Čini se – sačuvati za cijeli svijet! I dok nam je don Kaćunko govorio kako sve vojske svijeta, za razliku od običnoga puka, koji ima (dez)informacije samo s televizije, znaju dobro dobro što je bilo u Domovinskom ratu, zahvaljući Vatrenima običan puk u cijelom svijetu mogao je vidjeti te hrvatske vrjednote na djelu. I pokazao je koliko su im te vrjednote drage!

Zato su oni koji poslušno izvršavaju zahtjeve svjetskih moćnika i pokušali spriječiti sudjelovanje Thompsona na dočeku Vatrenih i nastavljaju hajku protiv Thompsona i Vatrenih. Jer hrvatske vrjednote o kojima je još prije 15 godina govorio francuski vojni biskup su doista opasnost za njih. Zato i vlasti u Hrvatskoj pokazuju prema Thompsonu i Vatrenima takav prezir unatoč tome što je danas „podjela“ u hrvatskom narodu izrazito nepovoljna za slugansku vlast: 95% naroda se ponosi svojim vrjednotama, a zanemarivih 5% je protiv. Pri tome se ponašaju kao bijesni psi jer su svjesni da im je zadatak na kome rade – dakle uništenje neovisne Hrvatske – definitivno propao.

Ne zaboravimo da je Thompson u svojim pjesmama predvidio kakav će biti kraj Domovinskog rata. A to je razlog više za mržnju prema njemu. O tom kraju sam i napisao knjigu: Hrvatski genocid – Napravili zečave od Srba. Vidi i danas čestitku na portalu dragovoljac.com:

Sretan vam 5. kolovoza, dan kada smo od srba napravili zečeve

Podsjećam vas da se radi o parafraziranju riječi Slobodana Miloševića izrečene tjedan dana poslije „Oluje“ kada je za srpsku vojsku rekao da su pobjegli kao zečevi. Glavni tajnik HAZU je odbio poslati pozive na predstavljanje te moje nepodobne knjige. Zar netko smije rugati se drugu Miloševiću. A to je doista strašno, zar ne? Zato me je čovjek prozivao i u Hrvatskom Saboru zbog Peticije ZDS kojom smo svojevremeno branili Thompsona i „Bojnu Čavoglave“.

Zapravo i naslov knjige i čestitka portala dragovoljac.com je poruka kako se odnositi prema svim mrziteljima Hrvatske. Treba im se rugati. Tako se narugao i Zdravko Pilić Tišnjanima ne treba Google. Imaju načelnika! Tamošnjem načelniku kada je odbio dozvoliti predstavljanje knjige u službenim prostorijama:

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/kolumne/govoreci-otvoreno/clanak/id/558869/tisnjanima-ne-treba-google-imaju-nacelnika

Možda je malo nezgodno da na ovom mjestu govorio o tome kako se nekome treba rugati. Ali Bog nije bez razloga stvorio glupane, zar ne?

Knjiga koju danas predstavljamo treća je moja knjiga o Thompsonu. Sam Thompson kaže da sam ga branio više nego što je on branio samoga sebe. To je ponovio i nedavno na međunarodnoj matematičkoj konferenciji povodom mog 70-og rođendana koja se održala u Zagrebu od 4.-8. srpnja kada je bio gost (uz Stanka Šarića i Dražena Žanka). Posebnost ove konferencije bila je i to što je ona blagoslovljena na samom otvaranju. A blagoslovio ju je i govorio o mom domoljubnom radu biskup dr. Vlado Košić.

A zapravo sam samo prepoznao da Thompsona napadaju zbog toga što je svih ovih godina bio brana pred nasrtajima na hrvatske vrjednote. Isto kao i biskupa Košića. Zato je meni danas srce i svama ali i u Glini gdje na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja sudjeluju i biskup Košić i Marko Perković Thompson – istinski branitelji hrvatskih vrjednota!

Josip Pečarić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)