GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA Komšić optužio Čovića za veleizdaju

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović čestitao je premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću početak izgradnje Pelješkog mosta. To je zasmetalo Željku Komšiću koji je Čovića optužio za veleizdaju.

Komšić tvrdi da se radi o jedinstvenom primjeru u svijetu da se kolektivni šef jedne države stavio na stranu one države koja unatoč međunarodnim konvencijama ugrožava interes države koju zastupa, i to, kako je Komšić naveo, samo formalno.

On je ponovno optužio službeni Zagreb za rušenje Bosne i Hercegovine.

“Neka priča tko šta hoće, ja ću reći ono što je mnogima, ali nažalost ne još svima jasno. Dotični je samo izvođač radova na rušenju Bosne i Hercegovine čega je naručitelj susjedna Hrvatska. Zvanični Zagreb u kontinuitetu podriva integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao države, krši međunarodne konvencije na štetu BiH, otuđuje imovinu BiH u Hrvatskoj, vrši pritisak s ciljem da bi promjenio pravno-politički karakter Federacije, da bi mirnim putem ostvarili ono što Franjo Tuđman nije uspio ni putem Udruženog zločinačkog poduhvata. Neki kažu da ovakve ocjene nisu diplomatske. Možda i nisu, možda treba izmisliti neke nove riječi za ovo što se Bosni i Hercegovini čini”, rekao je Komšić.

“Prije jedanaest godina tadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader prilikom posjete Mostaru, kazao je da će se Pelješki most graditi bez obzira na stav Bosne i Hercegovine. Podsjećanja radi, tada sam rekao da je nedopustiv takav odnos hrvatskog premijera, kao i odnos prema BiH u cijelosti, te da ćemo u slučaju da se gradnja ne usuglasi tužiti Hrvatsku. Pošto ništa nije usuglašeno, a bespravna gradnja je počela, i dalje ostajem pri izrečenom. Ukoliko ikad budem u prilici da kao član Predsjedništva BiH, a pozivajući se na Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora, tužimo Hrvatsku, i ukoliko za to u Predsjedništvu budemo imali potrebnu većinu to ćemo i uraditi. Sada to nije moguće, jer u Predsjedništvu BiH sjede veleizdajnici, ali će nadam se, biti moguće još krajem ove godine”, zaključio je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske Marijom Pejčinović- Burić.

Na kraju susreta Čović je čestitao Plenkoviću početak gradnje Pelješkog mosta, kazavši da je to trenutno najveći i najznačajniji projekt na ovim prostorima. Njegov puni značaj tek će se pokazati u budućnosti, jer je to projekt od nadnacionalnog značaja koji ne povezuje samo teritoriju Republike Hrvatske, već i područje šire regije i Europske unije.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)