Na današnji dan prije 27 godina poginuo je Miro Barešić

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Na današnji dan u mjestu Miranje Donje 1991. ubijen je Miro Barešić, hrvatski vojnik, hrvatski narodni revolucionar, emigrant, antikomunist i borac za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Poznat je i po otmici Vladimira Rolovića, jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj, 1971. godine.

Miro Barešić rođen je u Šibeniku, 10. rujna 1950. gdje je proveo i djetinjstvo. Odbio je služiti vojni rok u JNA zbog političkih stavova, smatrajući kako su Hrvatima u Jugoslaviji ugrožena ljudska prava. Nakon toga osuđen je na šest mjeseci zatvora u komunističkom logoru za političke zatvorenike, Golom otoku. Nakon odsluženja kazne, pobjegao je iz Jugoslavije u Švedsku te se povezao se s pripadnicima hrvatske političke emigracije, članovima Hrvatskog narodnog odpora.

U suradnji s još dvojicom pripadnika hrvatske emigracije, organizirao je i izveo akciju kojoj je bio cilj puštanje hrvatskih političkih zatvorenika u zamjenu za jugoslavenskoga veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića, 7. travnja 1971. godine. Nakon neupješne akcije u kojoj je Rolović poginuo, predali su se švedskoj policiji. Osuđeni su 1971. godine od suda u Stockholmu na doživotni zatvor.

Nakon godinu dana druga skupina hrvatskih političkih emigranata otela je zrakoplov u Švedskoj te ponudila njegovo oslobađanje u zamjenu da se hrvatski politički zatvorenici, a među njima i Barešić, prebace u Španjolsku. Dogovor je ispunjen te su otmičari predali zrakoplov vlastima. Otmičari zrakoplova osuđeni su u Španjolskoj na 12 godina, no na kraju su pomilovani.  Nakon odsluženja 18 mjeseci kazne u španjolskom zatvoru Barešić je dogovorom španjolskih i paragvajskih vlasti emigrirao u Paragvaj jer mu je u Španjolskoj prijetila UDBA.

26. lipnja 1992. godine njegovi posmrtni ostaci premješteni su u grob u aleji branitelja na Mirogoju te je posmrtno promaknut u čin bojnika. Državno odvjetništvo 2012. godine pokrenulo je novu formalnu istragu o tom tragičnom događaju jer je došlo do saznanja da je Barešićev tim uletio u klopku zbog curenja informacija koje su iz SZUP-a išle prema KOS-u koji je onda još uvijek imao sjedište u Zagrebu.

Spomenik u Dragama podignut je u njegovu čast 2016. godine.

 

Direktno.hr/https://direktno.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)