POVRATAK S RATIŠTA Više od polovine pripadnika ISIL-a čine žene i djeca

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Broj žena i djece koji su se u Europu vratili s teritorije Islamske države mnogo je veći nego što se ranije smatralo. 

Velika studija stručnjaka Kings Collegea iz Londona pokazala je da 55 posto povratnika iz Sirije i Iraka otpada na žene i djecu starosti do 17 godina.

Smatra se da je nekih 41.490 osoba širom svijeta u razdoblju od travnja 2013. do lipnja 2018. pristupilo Islamskoj državi. Od tog broja nešto više od 55 posto potječe s područja zapadne Europe.

Istočna Europa participira s jedva 18 posto onih koji su pristupili ovoj terorističkoj organizaciji.

“Žene i djeca mogli bi igrati bitnu ulogu u daljnjem razvoju ideologije i naslijeđa Islamske države, nakon što je “kalifat” srušen krajem 2017.”, navodi se u studiji ove prestižne obrazovne institucije

Navodi se da je veliki broj njih već u svojim domovima odakle su i otišli. Najviše ih se vratilo u Veliku Britaniju te Njemačku i Francusku.

Od 1.765 povratnika njih 837 su djeca. Žena je 138, navodi se u studiji. Ističe se, međutim, da te brojke nisu pouzdane, s obzirom na to da vladine ustanove nisu ažurne u objavi ovih podataka.

Istraživači su pratili i aktivnosti organizacija koje su srodne s Islamskom državom. Ustanovili su da je iz tih formacija u zapadnu Eiropu došlo još skoro 4.000. Gotovo polovica je u Francuskoj, dok u Njemačkoj živi njih 960, a Velikoj Britaniji 850.

Zanimljiv je i podatak da se gotovo utrostručio broj djece Belgijanaca u ISIL-u. Na područje Iraka i Sirije otišlo je njih 45, a tamo je rođeno još 105 djece.

Ukupan broj novorođenčadi stranih dobrovoljaca u “kalifatu” je oko 730. Čak 566 je rođeno u braku gdje su oba roditelja s državljanstvima neke od zemalja zapadne Europe.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)