OTIŠAO NA KVASINU: Bakir kmeči zbog Pelješkog mosta i tužakat će se…

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Najava da će Republika Hrvatska započeti radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorirajući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN-a o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava Bosne i Hercegovine na pristup otvorenom moru, saopćio je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

U saopćenju za javnost Izetbegović ističe da Republika Hrvatske već dulje od 12 godina izbjegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora prethoditi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru.

– BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, garantirana Konvencijom UN-a. Insituticije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju sa institucijama Hrvatske, poduzele sve neophodne radnje kako bi zaštila prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu – naglašava Izetbegović.

On podsjeća da je Predsjedništvo BiH 2007. godine usvojilo zaključak i službenim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristup BiH otvorenom moru. To je, kako navodi, jedinstven i jasan stav države BiH koji se drugim zaključcima i odlukama nije mijenjao. Hrvatska je više puta službeno obaviještena o takvom stavu BiH, uz ostalo i pismom putem Ambasade BiH u Hrvatskoj 2009. godine.

Također, ističe da su od 2014. do danas Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH poduzeli niz koraka i usvojili niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav iz zaključka Predsjedništva BiH, i o tome su uredno obavještavali nadležne institucije Hrvatske i Europsku komisiju.

– Iako su institucije Hrvatske cijelo vrijeme bile upoznate s nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom apliciranja za sredstva potrebna za izgradnju Pelješkog mosta obavijestila Europsku komisiju da s BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina – poručuje Izetbegović.

Generalni direktor Glavne Direkcije za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije Marc Lemaitre 29. rujna 2017. godine je pisao Spomenki Đurić, državnoj tajnici Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove, gdje je napisao da je Hrvatska pozvana da riješi otvorena pitanja sa BiH oko izgradnje mosta Kopno – Pelješac, te da se u međuvremenu suzdrži od poduzimanja bilo kakvih aktivnosti koje bi za posljedicu imale uvlačenje EU u pravne i financijske obveze zbog pokrenutih parnica treće strane. Hrvatska na ovo pismo nije odgovorila na zadovoljavajući način.

– Hrvatska je, dakle, unatoč svemu navedenom, ignorirala i oglušila se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se ovo otvoreno pitanje riješi dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa i Konvencijom UN-a. Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama. Zaštita suverenih prava države BiH nije pitanje jednog čovjeka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH. Zato su institucije BiH dužne nastaviti poduzimati sve aktivnosti na zaštiti interesa i prava BiH, bez obzira na to što su u tim institucijama jasno vidljive opstrukcije onih kojima su, nažalost, interesi Hrvatske iznad interesa vlastite zemlje – navodi u saopćenju za javnost predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)