1993.-2018. Obilježena 25. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, Općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH među, kojima se spominju i mudžahedini.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

Danas, 28. srpnja, obilježen je ovaj nesretni događaj. Svetu misu za poginule pripadnike HVO-a predvodio je fra Andrija Jozić, gvardijan franjevačkog samostana na Šćitu (Rama) uz koncelebraciju 14 svećenika, prenosi Direktno.hr.

Tradicionalno, kao i svake godine, general Stanko Baja Sopta je održao emotivan govor podsjetivši na ovaj zloslutni dan i na važnost HVO-a u obrani Hrvata u proteklom ratu.

Na samom događaju zapjevao je i zbor Sv. Cecilije iz Širokoga Brijega, a pokrovitelji obljetnice bili su hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Uz brojne osobe iz političkoga i javnoga života, prisustvovali su i Ivan Del Vecchio, veleposlanik RH u BiH, Mario Karamatić i Ljilja Zovko iz hrvatskog kluba Doma naroda na razini Parlamenta BiH, premijeri HNŽ-a i ZHŽ-a, zapovjednici i generali HVO-a, te gradonačelnici, načelnici i izaslanici općina iz nekadašnje Herceg-Bosne.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori