Konferencija za medije Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata

0

 

Konferencija za medije Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata

 

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata sazvala je konferenciju za medije u povodu, kako su naveli, „skandalozne suspenzije policijskog istražitelja i zapisničarke u predmetu Ovčara“. Uz najavu konferencije medijima je bio priložen tekst pod naslovom „Tko u Hrvatskoj štiti krvnike s Ovčare“.

U tekstu je napisano:

„Tko prešućuje žrtve ponovno ih ubija. Odnosno, ratni zločin je i neprocesuiranje zločinaca. Upravo ovakvu gnjusnu skandaloznost čini sadašnja izvršna vlast u Hrvatskoj, na čelu s Plenkovićem i njegovim ministrom Božinovićem.

1 SAM 0707 9X

Najprije je u veljači ove godine istraga o zločincima sa stratišta Ovčare oduzeta skupini vukovarskih hrvatskih policajaca na čelu s Nikolom Kajkićem, te je povjerena skupini policajaca iz Zagreba. Kajkić i njegova skupina prikupili su brojne iskaze svjedoka, uključujući i pokajnike, a skupina iz Zagreba praktično je zaustavila istragu. Razlog ovome skandalu najvjerojatnije je u činjenici što je istraga Kajkićeve skupine došla do podataka da je sa zločinom na Ovčari povezan i istaknuti pripadnik stranke Milorada Pupovca, koji je – gle čuda – Plenkovićev koalicijski partner koji ga održava na vlasti.

2 SAM 0701

Izgleda da službeno zaustavljanje istrage o krvnicima s Ovčare nije zadovoljilo Pupovca, pa su novi istražitelji, valjda kako bi nešto radili, provodili istragu protiv Nikole Kajkića, te su prije par dana njega i njegovu suradnicu Jasnu Buhač suspendirali prijeteći im kaznenim progonom, zbog prekomjernog istraživanja ratnog zločina na Ovčari. Nije nevažno naglasiti da je Kajkić po struci pravnik i kriminalist te na dužnosti sindikalnog povjerenika i predsjednika Nacionalnog sindikata hrvatske policije.

3 SAM 0737

Problemi Kajkića i njegove skupine započeli su nakon što su na informativni razgovor pozvali Đorđa Čurčića, zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije iz reda srpske nacionalne manjine, a Čurčić je iz Pupovčevog SDSS-a.

Ovakvo postupanje vlasti u Hrvatskoj, koju predvodi Plenković, predstavlja zastrašujući zločin i nezamisliv skandal europskih razmjera te presedan u radu policije. Budući je Kajkić istovremeno i istaknuti član Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz hrvatskoga Domovinskog rata, Koordinacija je odlučila sazvati konferenciju za medije, na kojoj će javnost upoznati s detaljima ovog skandala koji se događa u Hrvatskoj.“

ruce

Konferencija je održana 25. srpnja 2018. godine ispred prostorija Hrvatskoga generalskog zbora u Habdelićevoj ulici, premda je u najavi stajalo da će se održati u prostorijama HGZ-a. Zašto se pak održala ispred HGZ-a, objasnila je u ime Koordinacije Zorica Gregurić: „Jutros su nam javili da ne možemo dobiti ključ od prostorija jer se radi (riječ je o konferenciji, nap. a.) o politikanstvu…“

klajkic

Prvi je na konferenciji govorio suspendirani policajac Nikola Kajkić. Ono što je, među ostalim, rekao bilo je:

„Ponizili su me, učini sve da ispadnem izdajnik…“

„Ono što su objavili Jutarnji, Indeks i Telegram gnjusna je laž!“

„Govorili su mi u policiji: ‘Tko dirne u to (Ovčaru, nap. a.) – ode glava!’“

„U policiji rade ljudi koji su činili ratni zločin na Ovčari.“

Kajkic suzte

„Oduzeli su mi ovlasti i prijete.“

„Od informatora iz Srbije nude se dokumenti i slike o ubijenima i ratnom zločinu u logoru Srijemska Mitrovica, no nitko od izvršne vlasti o tome ne želi čuti.“

„Srpski informator iz Hrvatske zna gdje je pokopan Jean-Michel Nicolier.“

„Majka Jean-Michela Nicoliera, Lyliane Fournier, rekla je da ju ne zanimaju igre u vlasti i da želi znati gdje joj je pokopan sin. Ako to ne učini vlast, ona će sama u Francuskoj pokrenuti istragu…“

majka Lyliane Fournier SAM 0709

Na upit novinara: „Jeste li suspendirani zato što ste na informativni razgovor pozvali Đorđa Čurčića, zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije iz Pupovčeva SDSS-a“, Kajkić je odgovorio: „To pitajte Cvitana, Pupovca i ravnatelja policije.“

Na ostala novinarska pitanja u svezi sa svojom suspenzijom Kajkić je, među ostalim, odgovarao: „Odgovorni su Božinović i ravnatelj policije…“, „Plenković je sve znao, sumnjam da on stoji iza toga…“, „Za detalje se obratite mojem odvjetniku Šeriću…“, a na jedno novinarsko pitanje odgovorio je: „Da vam mogu više reći, vi biste odmah trčali u Vladu i padali bi ministri!“

novinari SAM 0731

“Niti sam što krivotvorio, niti sam što insinuirao, niti sam što krivo ili pogrešno napravio. Moja najveća greška je što sam časno, pošteno i profesionalno radio svoj posao, to je moja greška”, kazao je Nikola Kajkić.

Na konferenciji su još govorili prof. dr. sc. Josip Jurčević i Zorica Gregurić, u ime Koordinacije, te Dario Žepina, zamjenik predsjednika Nacionalnog sindikata policije.

polic SAM 0725

Zorica Gregurić najavila je u ime Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata novu konferenciju za medije koja bi se trebala održati sljedeći tjedan.

Iz MUP-a odbijaju Kajkićeve optužbe. Ističu da je prijavljen zbog sumnje da je tijekom istrage ratnih zločina sastavio dokument o poduzetim radnjama, iako ih u stvarnosti nije poduzeo. Zatim je s državnom službenicom dokument potpisom ovjerio kao istinit.

(hkv)

fotografije: Ljubomir Škrinjar

 

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara