HOĆE LI SAM SEBE PROKAZATI? Džaferović najavljuje osnivanje Centra za progon ratnih zločinaca

Vrijeme:2 min, 45 sec

 

Šefik Džaferović, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH najavio je osnivanje Centra za progon ratnih zločinaca. Nije, pak, jasno hoće li se Centar baviti i Džaferovićevom ulogom u proteklom ratu. Hrvatska javnost u BiH Džaferovića smatra odgovornim za zarobljavanje hrvatskih branitelja i civila u jednom od najzloglasniji logora u BiH koji je držala tzv. Armija BiH – Muzička škola u samom centru Zenice.

Šefik Džaferović, dopredsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH i kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH najavio je osnivanje Centra za istinu i pravdu koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god se nalazili.

“Svjedoci smo da se brojni počinitelji ratnih zločina, uključujući i genocid, još uvijek nalaze na slobodi, a da su mnogi od njih pobjegli u zemlje zapadne Europe i Ameriku, misleći da su time pobjegli od pravde. Zadatak Centra bio bi da dokumentira zločine, identificira zločince, otkriva njihove adrese i prijavljuje ih domaćim ili tužiteljstvima zemalja u kojima se nalaze”, kazao je Džaferović.

Centar za istinu i pravdu, navodi Džaferović, radio bi po uzoru na Centar Simon Wiesenthal i koristio njihova iskustva u dovođenju pred lice pravde nacista odgovornih za zločine nad Židovima  u Drugom svjetskom ratu, prenose bošnjački mediji.

“Centar bi djelovao kao nevladina organizacija koja bi bila podrška nadležnim institucijama u BiH, ali bi ostvarila saradnju i sa policijama i tužiteljstvima zemalja u kojima borave osobe osumnjičene za ratne zločine. Zločinci moraju znati da njihova nedjela ne zastarijevaju i da ćemo ih progoniti dok su živi. Uzalud se trude, ne mogu se sakriti. Ruka pravde će ih stići kad-tad”, istaknuo je Džaferović.

Također, najavio je i kako će pozvati sve bh. patriote i prijatelje diljem svijeta da podrže osnivanje i rad Centra i da će osigurati financijsku podršku za njegov rad.

Nije, pak, jasno misli li Džaferović osnivati Centar koji bi istraživao upravo njegovu ulogu u proteklome ratu.

Podsjetimo, Džaferović je potpredsjednik SDA, bivši načelnik policije (CSB)  u Zenici i Zavidovićima, a od 1996. bio je tajnik Agencije za informiranje i dokumentaciju (AID).

Bivši je predsjednik Skupštine u Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno, izaslanik u Domu naroda FBiH. Od 2000. godine Džaferović je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, potom u Zastupničkom domu PS BiH.

Istragu protiv Šefika Džaferovića 2015. godine tražio je bivši potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo,  koji je Državnom tužiteljstvu dostavljao dokumente koji navodno dokazuju Džaferovićevu  kaznenu odgovornost zbog prikirivanja ratnih zločina mudžahedina u mjestu Vozuća kod Zavidovića.

Međutim, Tužiteljstvo BiH izdalo je naredbu o neprovođenju istrage protiv Džaferovića.

Prema navodima Mirsada Kebe, u informaciji o Džaferovićevoj ulozi u ratu, a za što je kasnije rekao da je „ponosan“, stoji kako su on i Sakib Mahmuljin 18. 4. 1994. prilikom posjete Vozući imali saznanja o tome da je jednom srpskom civilu El – mudžahid odrubio glavu jer su bili udaljeni 10 metara od mjesta zločina.

Zastupnici SNSD-a nekoliko su puta tražili smjenu Šefika Džaferovića s mjesta predsjedatelja Zastupničkog PS BiH, a koju je podržao i Nikola Lovrinović (HDZ BiH).

Hrvatska javnost u BiH Džaferovića smatra odgovornim za stradanje Hrvata u dolini rijeke Bosne, odnosno, Zenici, Žepču i Zavidovićima. Džaferovića osobito smatraju odgovornim za zarobljavanje hrvatskih branitelja i civila u jednom od najzloglasniji logora u BiH koji je držala tzv. Armija BiH – Muzička škola u samom centru Zenice.

 

G. Lujanović /Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)