Bošnjački nacionalizam udara glavom u zid, vidi li to međunarodna zajednica?

Vrijeme:3 min, 28 sec

 

Uzrok svih današnjih problema Bosne i Hercegovine leži u bošnjačkom unitarizmu koji je nacional-šovinističkog karaktera. Bošnjački unitarizam potiče srpski separatizam i taj ples vodi BiH ka nestanku.

Bošnjačke stranke doživjele su novi fijasko, ovoga puta oko Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i rasporedu mandata u Parlamentu FBiH, i sada je već jasno vidljivo kako je bošnjački nacionalizam zapravo snažno udario glavom o zid. I to ne po prvi put. Sad to već postaje obrazac njihovog ponašanja.

Nepoštivanje institucija i (parlamentarnih) procedura, prijetnje, sila, nasilje, ucjene, laganje – to su danas postala glavna obilježja bošnjačke politike, bošnjačkih političkih stranaka i političara kao i pripadajuće im javnosti. Riječ je o politici konflikta koja je zavađena s apsolutno svima – i unutar sebe i oko sebe, koja nema nikakav kapacitet za postizanje bilo kakvog dogovora. A sve da dogovor i mogu postići, onda nemaju kapaciteta te dogovore provoditi.

Najnoviji brodolom koji je bošnjačka politika doživjela vezan je za spomenuti zakon o izbornim jedinicama u FBiH. Riječ je o zakonu kojim su bošnjačke stranke (SDA, SBB, SDP, DF i NS) pokušale zaobići presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“ a time i Ustavni sud kao institucije te Ustav BiH kao najviši pravni akt ove države. Uz sve to, predlaganjem spomenutog zakona u federalnom (entitetskom) Parlamentu, pokazali su koliko poštuju državne institucije. Sve su to uradili samo kako bi zadržali političku dominaciju nad Hrvatima u FBiH.

A silnu su energiju uložili da ostvare svoj cilj: prvo su sabotirali apsolutno svaku mogućnost da se dođe do dogovora o izmjenama Izbornoga zakona BiH u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH, potom su formirali svebošnjačku koaliciju u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, računali na određene peripetije u Domu naroda Parlamentu FBiH a da bi na kraju ostali „praznih ruku“ i bez zakona koji bi, iako protuustavan, otvorio vrata novoj (možda i posljednjoj) epizodi bošnjačke majorizacije Hrvata u FBiH.

No, to se nije dogodilo, a po svemu sudeći ni neće. Da je bošnjačka politika bar trećinu energije umjesto u pokušaje ostvarivanja dominacije nad Hrvatima uložila  u postizanje dogovora s tim istim Hrvatima – danas bismo imali provedene presude i Sejdić-Finci i Zornić i Pilav i legitimno predstavljanje, a država bi bila znatno bliže euroatlantskim integracijama.

No, političko Sarajevo nije spremno na dijalog, na dogovor, na kompromis. Nije spremno uopće prihvatiti bilo koga za ravnopravnog partnera. Ne! Bošnjačka politika nastupa s pozicija sile, želi dominaciju a ne suživot, ona traži pokoravanje a ne međusobno uvažavanje.

U cilju ostvarivanja svojih suludih ciljeva o vlastitoj nacionalnoj poludržavi na teritoriju FBiH (po uzoru na RS) spremni su uništiti svaku instituciju koju ne kontroliraju. Najbolji primjer za to su nam Ustavni sud i domovi naroda – čim odluke koje te institucije donose nisu u skladu s bošnjačkim političkim projekcijama, odmah se ide na njihovo slabljenje.

Ipak, politika koju vode bošnjačke političke stranke je politika kontinuiteta i ona zapravo nije nova, nego je samo odbacila maske kojima je u prošlosti manje ili više vješto prikrivala svoje prave namjere. A to je činila kako bi pridobila a kasnije i zadržala naklonost međunarodne zajednice, u prvom redu Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

No danas je potpuno jasno kakve su prave namjere bošnjačke politike: pretvoriti FBiH u bošnjački nacionalni entitet.

Međunarodna zajednica, posebno Amerika, trebala bi prestati podržavati takve politike ako želi dobro našoj domovini. A više su puta kazali da žele. Politika koju danas Amerika naizgled podržava je izgubljena u vremenu i prostoru, posvađana sa svima, rušilačka i nacionalistička. K tomu, ona je izravno naslonjena na autokratski režim Recepa Erdogana u Turskoj, koji je, pak, u gotovo otvorenom sukobu s Washingtonom.

Ispada na kraju da Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu podržavajući Erdoganove vazale zapravo izravno radi protiv interesa vlastite zemlje. Ipak, SAD su velesila i neće dozvoliti svojim kadrovima u BiH pretjerano veliko soliranje.

Uzrok svih današnjih problema Bosne i Hercegovine leži u bošnjačkom unitarizmu koji je nacional-šovinističkog karaktera. Bošnjački unitarizam potiče srpski separatizam i taj ples vodi BiH ka nestanku.

Izlaz je u federalističkom pristupu, odnosno u poštivanju sporazuma na kojima je utemeljena BiH kao i Ustava BiH i Ustavnoga suda BiH. Sve drugo je samo demagogija koja slabi državu.

 

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)