INTERVJU Martinović za Dnevnik.ba: Sarajevski mediji manipuliraju činjenicama, Dunović je Komšićev Srbin

Vrijeme:4 min, 22 sec

 

Gospodin Puzigaća se ponašao u skladu s Poslovnikom o radu Doma naroda i Ustavom FBiH. Iskoristio je svoje pravo da uloži odluku o vitalnom  interesu. To što je takva odluka protivna stajalištu bošnjačkih političkih stranaka i njihovoj inicijativi  nije razlog za smjenu, rekao je u razgovoru za Dnevnik.ba Tomislav Martinović, predsjednik Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda.

Tomislav Martinović (HNŽ) predsjednik Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda govori za Dnevnik.ba  o prošlotjednom propalom entitetskom udaru bošnjačkih stranaka na državu BiH, manipulacijama  glede navodne smjene Drage Puzigaće i otkriva zašto je Komšićev Srbin, Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, davno trebao biti smijenjen.

Iduća sjednica federalnog Doma naroda je u četvrtak 26. srpnja. Bošnjačka medijska i politička javnost najavljuje smjenu dopredsjedatelja federalnog Doma naroda, gospodina Drage Puzigaće (SNSD. Hoće li doći do Puzigaćine smjene?  

Bošnjački mediji zapravo manipuliraju s pitanjem smjene gospodina Puzigaće. To što su četiri izaslanika iz kluba srpskog naroda  pokrenuli to pitanje, ne znači da iza tog zahtjeva stoji cijeli Klub ili bar njegova dvotrećinska većina. Ta četiri izaslanika su se zapravo deklarirali kao da su oni Klub, a zapravo nisu. Klub je tijelo i zna se kako se na takvim tijelima donose odluke. U četvrtak kad je taj zahtjev iznesen, Klub srpskih izaslanika se nije mogao niti sastati a kamoli da je mogao donositi bilo kakve odluke. Naravno, sarajevski mediji su to prenijeli na način  da su u javnosti stvorili dojam kao da je u pitanju odluka Kluba.

Na koji način Klub Hrvata planira zaštiti Puzigaću ako dođe do pokušaja smjene? 

A zbog čega bi uopće gospodin Puzigaća trebao biti smijenjen? Očekujem kako će podnositelji ove ideje morati pojasniti što je to  gospodin Puzigaća učinio pa bi ga se trebamo smijeniti. Po našem mišljenju, gospodin Puzigaća se ponašao u skladu s Poslovnikom o radu Doma naroda i Ustavom FBiH. Iskoristio je svoje pravo da uloži odluku o vitalnom  interesu. To što je takva odluka protivna stajalištu bošnjačkih političkih stranaka i njihovoj inicijativi  nije razlog za smjenu.

Time se samo pokazuje sva nedemokratičnost cijelog tog političkog društva. Kada bi to tako išlo, onda bi gospodin Dunović, potpredsjednik Federacije već davno trebao biti smijenjen jer se suština njegovog mandata zapravo svela na pisanje ustavnih tužbi i  rušenju zakona koje je donijela aktualna vlast. Ja bar nisam čuo neki zahtjev od tih istih stranaka da ga se  opozove ili smjeni jer je svojim  djelovanjem zapravo djelovao potpuno destruktivno. Klub Hrvata neće podržati smjenu gospodina Puzigaće. Tog čovjeka ne mogu smijeniti na regularan način jer postoje elementi ustavne zaštite.

Tko se, ustvari, krije iza zahtjeva za Puzigaćinom smjenom?

Zahtjev su potpisali  dva izaslanika iz SDP, jedan iz Komšićevog DF-a i jedan izaslanik iz Naše stranke. To su obrazložili tako da se gospodin  Puzigaća navodno nije konzultirao s Klubom Srba.  Tu su naravno svjesno ili nesvjesno  opet “pobrkali” činjenice. Naime, člankom 117. Poslovnika o radu Doma naroda definirano je pravo predsjedatelja ili dopredsjedatelja Doma naroda da koriste ovaj mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. To je autonomno i diskrecijsko pravo predsjedatelja ili dopredsjedatelja Doma naroda da se izjasne na takav način. Za takvu odluku nisu potrebne bilo kakve konzultacije s klubovima kojima pripadaju. U konkretnom slučaju, s Klubom Srba.

Pokretanjem zahtjeva za smjenom gospodina  Puzigaće zapravo se vrši  pritisak na njega i sprječava ga se u obavljanju njegovih ustavnih nadležnosti. To je konačna istina u ovom slučaju. Na kraju krajeva, ni Srbi u Federaciji BiH nemaju mogućnost izbora svojih legitimnih predstavnika.  A što je trebao uraditi Puzigaća kao predstavnik  Srba u konkretnom slučaju? Pristati  na političku egzekuciju  i srpskog naroda?

Što je, zapravo, značila prošlotjedna “akcija” u federalnom Domu naroda za Hrvate kao politički narod u BiH, ali i BiH i njene institucije? 

Pojednostavljeno rečeno, činjenica da nekom narodu drugi narod bira predstavnike ugrožava interes tog naroda. To je suština cijele priče oko konstitutivnosti. Nisu Hrvati pali s neba kada je u pitanju ova zemlja njen Ustav i pravne stečevine. Federacija je federacija naroda koji u  njoj žive, a ne federacija teritorija. Kako ćete u Goraždu izabrati Hrvata kad  tih  Hrvata nažalost u tom kantonu skoro da nema?

Drugim riječima:  kako će nekolicina od 27 hrvatskih glasova  uopće imati i matematičku mogućnost da izabere Hrvata iz tog kantona. Potom se nađe netko tko izjavi da je Hrvat a onda se glasovima drugih naroda  taj isti i  izabere i popuni kvotu jednog “hrvatskog izaslanika”. Isto se odnosi i na izbor srpskih izaslanika u nekim kantonima. Ovakav  politički čin izbora ruši same temelje Bosne i Hercegovine kao države  konstitutivnih  i ravnopravnih naroda, a prošlog tjedna se zapravo htio zacementirati ovakav destruktivan način izbora u Dom naroda.

Kako komentirate izjave gospođe Doris Pack o tome da je propuštena prilika da se usvoji jedan, kako je kazala, demokratski zakon? 

Gospođa Pack nije  pojasnila tu svoju izjavu. Iz konteksta cijele izjave i njenog spominjanja Venecijanske komisije da se naslutiti kako je mislila na ovaj zakon, pa  su tako to prokomentirali i neki sarajevski mediji. Naposljetku, tko je gospođa Pack u BiH? Bivša zastupnica u Europskom parlamentu. Vrijeme je da nas pojedini izaslanici međunarodne zajednice koji su politička prošlost ostave na miru i prestanu unositi dodatnu pomutnju. Međutim, neki mediji sa sjedištem u Sarajevu uvijek pronađu odgovarajuće im sugovornike.

 

Glorija Lujanović/Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)