Laslo Torma: Locirati, ne pitati i transferirati !

Vrijeme:4 min, 36 sec

 

 

Čuvena Šeksova izreka u svezi Gotovine “Locirati, uhititi, transferirati !”, danas bi se mogla koristiti, a i koristi se obilato, u nešto modificiranoj verziji, koja glasi “Locirati, ne pitati, transferirati !”, a u odnosu na mnogobrojne afere koje poput kostura “ispadaju iz ormara”, i u kojoj je pojam uhititi zamijenjen pojmom ne pitati, i to ne pitati -Gdje su novci ?- jer se ova modificirana Šeksova sintagma odnosi na afere u kojima se sve zna, sem jedne jedine stvari, a to je -Kuda su nestali silni novci ?
Gdje početi s iznošenjem primjera koji dokazuju opravdanost korištenja ove modificirane Šeksove sintagme ? Primjera ima podosta, ali navesti ćemo samo neke najtipičnije.

Svakako treba početi s aferom Agrokor, u svezi koje se Njegova Vlada hvali da je spasila Hrvatsku od katastrofe i gospodarskog kaosa. Budući da su stranci morali ukazati na to da u poslovanju Agrokora, odnosno Todorića “nešto ne štima”, Njegova Vlada nije mogla više prikriti činjenicu da Agrokor odnosno Todorić duguju na sve strane oko 45 milijardi kuna, te da nemaju mogućnosti da dug redovito servisiraju (a možda Gazda i nije htio vraćati dugove), pa je donijet Lex Agrokor, za koji će njeni autori vjerojatno očekuju da dobiju Nobelovu nagradu za ekonomiju. Tijekom rada tzv. privremena Uprava je javnost obavještavala o svemu, u stilu samohvalisanja koliku su uslugu činili jadnim Hrvatima da zadrže svoja odlično plaćena radna mjesta, ali o jednoj stvari NIKADA i NITI JEDNOM nije progovoreno, a to je GDJE SU NESTALI TI SILNI NOVCI, TIH 45 MILIJARDI KUNA ?

A elementarna logika nameće jednostavno pitanje: Ako ste dužni 45 milijardi kuna, bilo dobavljačima, bilo bankama, bilo fondovima, ako ste cijelo vrijeme poslovali i od građana/kupaca ubirali keš lovu svaki dan (naročito Konzum), i ako vam sve što posjedujete ne vrijedi ni pola od onoga što ste dužni, onda je normalno pitati. Pa Gazda, GDJE SU NOVCI ? Jedini logični odgovor je da je Gazda obilato izvlačio novac iz Agrokora, i smiješno je reći, ali je istina, da je krao vlastitu tvrtku ! I to ne bi
bio problem, jer sa svojim može raditi što želi, zar ne ? Problem je što je Njegov problem postao problem Hrvatske države, a ta država koja pokušava spašavati što se spasiti da, NE POSTAVLJA PITANJE-GAZDA GDJE SU NOVCI ? Stidljivo se objavljuje da je Todorić sam sebi isplatio 80 milijuna kuna ?! A zapravo se nakon nagodbe s vjerovnicima radi o manjku od cca 22 milijardi kuna novca koga jednostavno NEMA, koji je neznano kuda NESTAO !

Digla se frka na Borgovce, a oni su bar bili donekle “pošteni”, vidjeli su prigodu da se masno zaradi, pa su to iskoristili, nešto i radili, a da li je to toliko vrijedilo koga briga. No Gazda ne može objasniti, a nitko ga i ne pita gdje su nestale desetine milijardi kuna ? A istina je vjerojatno sukladna sa modificiranom Šeksovom sintagmom: -Gazda je locirao sve izvore od politike do banaka, koji mu mogu pomoći da dođe do novca, dogovorio sa njima da ga se ne pita ništa što radi s novcem, i transferirao novac na sigurne vlastite račune u inozemstvu, gdje mu se ne može ući u trag ! I to je to !

Nastavimo s još nekoliko tipičnih primjera. Sanaderu se sudi radi mita koji je navodno dobio od MOL-a, no Ježić je priznao da je od MOL-a dobio milijun eura, namijenjenih Sanaderu, i na sudu je čak tvrdio da će taj novac vratiti po nalogu suda, no do dan danas to nije učinjeno. I ponovila se priča. Locirano je da je Ježić dobio od MOL-a milijun eura, nitko ne pita što
je s tim novcem, a Ježić je vjerojatno već transferirao taj novac na neki tajni račun u inozemstvu !

U vrijeme priprema za domovinski rat, i za vrijeme dok je trajao domovinski rat, mnogi “domoljubi” su lukavo locirali da je “sjajno” biti “blizu novaca” namijenjenog za nabavu oružja, nitko ih nikada nije pitao da polože račune za  taj novac, a oni su vjerojatno taj novac ili dio tih novaca već odavno transferirati na tajne inozemne račune.

Gradonačelnici i njima bliski “poduzetnici” su locirali da su ulaganje gradskih novaca u brojne sumnjive investicije uz sumnjivo visoke troškove, dobre prigode, jer ih nitko ne pita za to gdje su nestali novci, za transferiranje novca ili dio novaca, na svoje tajne domaće ili inozemne račune.

I konačno šport, uglavnom nogomet, je lociran od strane raznih mešetar, kao oblast u kojoj se da poslovati mimo svih zakona, jer nitko ne pita kako “udruga građana” može baratati sa stotinama milijuna kuna, za koje se ne zna odakle dolaze i kamo nestaju, te bivaju transferirani na tajne inozemne račune.

Valja još dodati na kraju, da su američke obavještajne službe nudile Hrvatskoj podatke o novcima i imenima onih koji su te novce iznosili iz Hrvatske i polagali na tajne račune u inozemstvu, no do danas nitko od nadležnih po tom pitanju nije učinio ništa. Zato je modificirana Šeksova sintagma postala nova paradigma “poslovanja” u “novoj” Hrvatskoj:.- Valja samo locirati mjesta i prigode gdje se može “zamračiti” dovoljno novaca, nitko se u Hrvatskoj ne pita kuda nestaju novci, te valja što ažurnije
transferirati tako “zamračene” novce na tajne račune, najbolje u inozemstvu!

Gotovina je nastradao tragom Šeksove sintagme, no nitko još nije nastradao tragom modificirane Šeksove sintagme, već se sve odvijalo po Rojsovom zakonu – Tko je jamio, jamio je !, i po onoj narodnoj -Pojeo vuk magarca !

Pri čemu je nepotrebno objašnjavati tko su vukovi, a tko magarci, jer ZNA SE o tome sve, ali s ništa ne poduzima za zaštitu magaraca !

Laslo Torma /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)