REPORTAŽA IZ ŠIROKOG BRIJEGA: Mi ne mrzimo Bosnu i Hercegovinu, ali puno volimo Hrvatsku

Vrijeme:3 min, 9 sec

 

Gori nebo, gori zemlja pod vrelim srpanjskim suncem u Hercegovini. A gore i Hercegovci pred utakmicu Hrvatske i Engleske.

Posebno je svečano i napeto u Širokom Brijegu, svojevrsnom hercegovačkom središtu. I staro i mlado priprema se za gledanje utakmice. Naravno, u pobjedu nitko ne sumnja, piše  Slobodna Dalmacija.

– Jedna duša i jedno srce – doviknula je postarija gospođa koja se od vrelog srpanjskog sunca skrivala u hladovini u centru grada kada su je upitali prati li utakmice u Rusiji.

– Široki Brijeg voli Hrvatsku i hrvatsku reprezentaciju. Mi smo ovdje Hrvati, slobodno to napišite – dobacili su  iz jednoga društva koje je ispijalo jutarnju kavu.

Igrom naše reprezentacije zadovoljan je i Marinko Bubalo. Njega ne zabrinjavaju prigovori iz Sarajeva da Široki navija za Hrvatsku.

Da ste samo vidili koje je to veselje ovdje bilo kada je Hrvatska igrala s Rusijom. I mlado i staro, sve je bilo na nogama. Eto, čitam po Fejsu da je protiv nas i protiv Širokog nešto pisao Anel Hadžić, reprezentativac BiH. Nije to pisao on, nego politika – rezolutan je Bubalo.

Nitko i ništa

– Zašto Bošnjaci navijaju za Tursku? To niko ne pita, a kada mi navijamo za Hrvatsku, onda je to problem. Kada su igrali Hrvatska i Turska, u Sarajevu su svi bili za Tursku – prisjetio se Bubalo, koji se nada da će Hrvati nadigrati Engleze.

Svi s kojima se razgovarale ogorčeni su ponašanjem Sarajeva prema Širokom Brijegu. Strasti su se dodatno uzburkale poslije Hadžićeva statusa na Fejsu: “Ajde, Bošnjo, navijaj, hajdemo, naši. Nikada, ali baš nikada neću navijati za susjede. Ne zbog pravih Hrvata iz Hrvatske. Oni su gospoda koji poštuju susjede svoje, nego zbog ovakvih koji žive u Bosni, rođeni, a protiv svoje su države. Sram i stid da vas je, ali Bosne ima i bit će je uvijek.” To je uzburkalo duhove, no Širokobriježani tvrde da su njihovi mladići nešto pjevali.

– Pa, kakve to veze ima. Je li se neko zlo desilo? Nije. Kakav je taj Hadžić reprezentativac? Nitko i ništa. Vidite li kako Džeko ništa ne komentira – kazali su Širokobriježani.

– Tako je bilo dok je Tito vladao. Nisi smio pjevati “Vilu Velebita” i “Ustani, bane”. Tko zapjeva, odmah u Ćelovinu (zatvor u Mostaru). Tako ti je i danas. Sve bi oni nas strpali u Ćelovinu – rezolutni su svi sa kojima se razgovaralo.

– Pola Bosne navija za Tursku, i nikome ništa, i to je dobro. A kada se Hrvati vesele zbog uspjeha hrvatske reprezentacije, onda to ne valja – govore oni.

– Mi ne mrzimo Bosnu i Hercegovinu, ali puno volimo Hrvatsku – jedinstveni su u Širokom Brijegu.

– Idemo dalje – oduševljeno govori Dragan Rezić (80), u gradu poznatiji kao Reza, i sam u mladosti nogometaš, golman lokalnog kluba u Širokom.

Prvaci svijeta

– Hrvatska će biti prvak svijeta. Malo nas ima, ali nadigramo svakoga. Žao mi je što se igrači namuče, ali sve je to dobro. Čestitam našim dečkima – govori Reza.

– Žao mi je što su se mučili protiv Rusa, trebalo se to riješiti u drugom poluvremenu – komentira Reza sa svojim društvom.
Iako razgovaramo o sportu, politika se neizbježno nameće.

– Nego, jesi li ti, novinaru, vidio onoga sinoć na RTL-u šta govori? Kaže, zašto hrvatski igrači moraju držati ruku na srcu kada svira hrvatska himna. Ma gdje će je držati, da neće na stražnjici – pomalo se ljuti sugovornik.

– Da su Hrvati u Hrvatskoj kao ovi na Širokom Brijegu, sve bi im cvalo. A ovako, vidite koliko je sati – govore oni.

– Kada bi politika bila ujedinjena kao sportaši, bilo bi to super i dobro bi se živilo. Pobijedili smo Ruse, možemo i Engleze jer su nas Englezi kroz povijest koštali više nego Rusi. Treba im vratiti milo za drago ako se ikako može – kaže Reza.

– Mi Hrvatsku volimo, a oni kako hoće. Vjerujemo u Boga i Hrvatsku – dobacili su na odlasku.

 

HMS/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo