OBLJETNICA GENOCIDA U SREBRENICI Posljednji ispraćaj 35 žrtava, među kojima i četvorice maloljetnika

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Više tisuća ljudi, među kojima su preživjeli Srebreničani i članovi obitelji, oprostit će se danas u Memorijalnom centru Potočari od još 35 žrtava genocida u Srebrenici. Riječ je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci identificirani u protekloj godini dana. Zajednički pokop se, kao i ranijih godina, organizira 11. srpnja, na dan kada su 1995. godine srpske snage ušle u zaštićenu zonu UN-a u Srebrenici i kada je počelo masovno stradanje tamošnjih Bošnjaka, piše Večernji list BiH.

Velik broj predstavnika

Za razliku od prethodnih godina, broj žrtava koje će biti pokopane znatno je manji jer je sve teže otkriti i identificirati posmrtne ostatke. I među onima koji će danas biti pokopani u Memorijalnom centru uglavnom su žrtve čiji su posmrtni ostaci nepotpuni. U nekim slučajevima pronađeno je tek nekoliko sitnih kostiju.

Među 35 žrtava čiji će posmrtni ostati biti pokopani danas su i četvorica maloljetnika. Riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen. Feris Mehmedović također je imao 16 godina. Ove godine u Potočarima bit će pokopani i posmrtni ostaci dvojice sedamnaestogodišnjaka – Muhameda Alića i Edina Burića. Također će biti pokopani i posmrtni ostaci mladog bračnog para – Nijazije i Remzije Dudić. Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine. Remzija je u trenutku ubojstva bila u šestom mjesecu trudnoće. Najstarija žrtva koja će ove godine biti pokopana u Potočarima je Šahin Halilović koji je imao 71 godinu kada je ubijen. U Potočarima je do sada pokopano 6575 žrtava genocida.

Organizatori očekuju dolazak velikog broja ljudi, a među onima koji će odati počast stradalim Srebreničanima je i oko 6000 sudionika Marša mira “Nezuk – Potočari 2018.”, koji su prije tri dana krenuli na put dug oko 100 kilometra koji se djelomično poklapa s trasom kojom se 1995. godine jedan broj muškaraca iz Srebrenice probio do teritorija pod kontrolom Armije RBiH kod Kladnja. Svoj dolazak u Srebrenicu najavili su i visoki domaći dužnosnici i predstavnici diplomatskog zbora. Potvrđen je i dolazak predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, dok se američka veleposlanica Maureen Cormack, kao i prethodnih godina, pridružila sudionicima Marša mira.

Traže od FIFA-e

Zbog Dana žalosti u BiH, danas neće biti organiziranog javnog praćenja utakmice polufinala Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Engleske. Predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković uputio je pismo Međunarodnoj nogometnoj federaciji FIFA od koje traži da susret polufinala Svjetskog prvenstva u Rusiji počne minutom šutnje.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori