Bagarić: Izgleda da nije problem što Bošnjaci ruše BiH, nego što se Hrvati protiv toga bune

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

Klub zastupnika HDZBiH-HNS neće nazočiti izvanrednoj sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sazvanoj za danas u Sarajevu.

Izgleda da nije problem što Bošnjaci od Federacije prave vlastiti, ekskluzivno bošnjački entitet, nego je problem što se Hrvati bore protiv rušenja države BiH i vlastitih nacionalnih prava, izjavio je danas za Dnevnik.ba Jozo Bagarić, predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Klub zastupnika HDZBiH-HNS neće nazočiti izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sazvanoj za danas u Sarajevu. Hrvatski zastupnici sjednici neće nazočiti zbog grubog kršenje Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Ustava BiH i presude Ustavnog suda BiH usvajanjem zakona o izbornim jedinicama i brojem mandata Parlamenta Federacije BiH od strane bošnjačkih stranaka, a bez hrvatskih zastupnika.

Stavljajući entitet iznad države, entitetski parlament iznad državnog i zakon na entitetskoj razini iznad državnog zakona, bošnjačke stranke su prijedlogom “zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH” izveli udar na državu, ugrozili ustavno-pravni poredak BiH, prekršili Ustav BiH i Daytonski sporazum, stav je hrvatskih zastupnika.

Bagarić je izjavio kako je Federacija i danas centraliziran entitet, no sada bošnjačke stranke FBiH žele pretvoriti u ekskluzivno bošnjački entitet.

„FBiH je i sada centralizirani entitet, a ovo što sada predlaže pet bošnjačkih stranaka bi značilo da FBIH do kraja postaje bošnjački entitet. To nije dobro, time se derogira državu. Osobno mi je jako zanimljivo da se ovako očito krši Ustav BiH, presuda Ustavnoga suda BiH i Ustav FBiH i da to sve prolazi nezamijećeno“, rekao je Bagarić i naglasio kako je u cijeloj priči najgore što se nakon svega priča da Hrvati sami sebe getoiziraju.

„To se radi kako bi se zamaglila činjenica da ovim zakonom bošnjačke stranke Hrvatima spremaju getoizaciju. Nije problem što se FBiH pretvara u bošnjački entitet, nego je eto problem što se Hrvati zbog tog bune. To je sve apsolutno neprihvatljivo“, rekao je.

Predsjednik Kluba HDZ BIH-HNS BiH u ZD Parlamenta FBiH je rekao kako jesamo  sazivanje izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj se usvajao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Parlamentu FBiH bio čin suprotan poslovniku, Ustavu BiH i presudama ustavnoga suda BiH.

„Tu se vidjelo što je svebošnjačka koalicija spremna napraviti protiv osnovnih demokratskih prava hrvatskoga naroda. Ovim zakonom se u biti želi spriječiti kvalitetnu raspravu o temi izbornog zakonodavstva i usvojiti zakon koji je po mjeri bošnjačkih stranaka“, precizirao je Bagarić.

Vidljivo je, dodao je, da se time derogira Izborni zakon BiH koji je isključiva nadležnost države.

„Spuštanjem izbornog zakonodavstva na razinu entiteta u biti se ide ka tom da FBiH postane ekskluzivni bošnjački entitet. To bi posljedično proizvelo efekt da Hrvati nemaju nikakvu mogućnost  birati svoje političke predstavnike u zakonodavnu vlast, a ti ni u izvršnu. Po tom njihovom ključu omogućilo bi se da Bošnjaci biraju hrvatske  predstavnike. To bi bili Hrvati po zanimanju, odnosno ljudi koji bi za svoj rad odgovarali bošnjačkim strankama a ne hrvatskom narodu“, rekao je Bagarić.

Inače, danas se u Sarajevu održava sjednica ZD Parlamenta FBiH kojoj ne nazoče hrvatski zastupnici.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Parlamentu FBiH uskoro bi se trebao naći i na dnevnom redu Doma naroda FBiH.

 

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori