Bošnjačke stranke činom entitetskog separatizma krše Daytonski sporazum i ruše ustavno-pravni poredak BiH

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

U zadnja dva desetljeća bošnjačka politika je bila manje-više na istoj liniji, no svoje je prave namjere vješto prikrivala. Tako se govorilo o Bosancima, o državi, o „jednoj i jedinoj“… No, sad se retorika promijenila, maske su otpale i prave namjere i želje su isplivale na površinu.

Mada ni ranije nije po tom pitanju nije bilo neke posebne dileme, stvari su sada postale kristalno jasne: bošnjačka politička, medijska i akademska elita u potpunosti je odustala od države Bosne i Hercegovine i odlučila se fokusirati na „osvajanje“ Federacije BiH.

Time je zatvoren povijesni krug: Bošnjaci su usvojili obrasce ponašanja i odnos prema državi od onih koje su više od 20 godina optuživali upravo za rušenje BiH. Tako se Sarajevo, baš kao i Banja Luka, umjesto na jačanje države sada fokusira na jačanje entiteta. I to ne bilo kakvog, nego građanskog, unitarnog, gotovo  jednonacionalnog.

U zadnja dva desetljeća bošnjačka politika je bila manje-više na istoj liniji, no svoje je prave namjere vješto prikrivala. Tako se govorilo o Bosancima, o državi, o „jednoj i jedinoj“… No, sad se retorika promijenila, maske su otpale i prave namjere i želje su isplivale na površinu. A te prave namjere su jasne kao dan – Bošnjačka politika želi od FBiH napraviti unitarni entitet u kojem će demografska većina biti ujedno i većina koja o svemu odlučuje. Različitosti će se pokušati poništiti, Hrvati asimilirati ili (pr)otjerati na Zapad, a FBiH pretvoriti u bošnjačku nacionalnu poludržavu. Ta bošnjačka poludržava bi bila u nekoj labavoj državnoj zajednici s RS-om i dva entiteta bi s vremenom krenula „svaki svojim putem“ s tim što bi Bošnjačka Federacija pokušala zadržati status pravne nasljednice države BiH.

Prvi korak u ostvarenju tog cilja je usvajanje Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Parlamentu FBiH koji bošnjačka parlamentarna većina silom pokušava progurati kroz Parlament FBiH. Riječ je o zakonu kojim se vrši entitetski udar na državu, kojim se derogiraju ustavne nadležnosti države kao i sam Ustav BiH i Ustavni sud BiH. Insistiranjem na ovom zakonu bošnjačke stranke vrše entitetski separatizam, krše Daytonski sporazum i ruše ustavno-pravni poredak BiH

U cijeloj priči imamo dva važna elementa. Jedan je presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“ kojom je Parlamentarnoj skupštini BiH naloženo da izmijeni Izborni zakon BiH na način da mora postojati veza između izabranih izaslanika u Dom naroda FBiH i konstitutivnih naroda koje izaslanici predstavljaju, a drugi je spomenuti Zakon o izbornim jedinicama u FBiH kojim se presuda u predmetu „Ljubić“ nastoji zaobići.

Dakle, ono što je stvar državne razine vlasti i državnog zakona, bošnjačka većina želi svesti na razinu FBiH te time entitet postaviti iznad države.

No, dojučerašnjim „patriotama“ nije stalo do države BiH. Ne, oni su oduvijek željeli Bošnjačku državu, samo se mijenjala retorika kojom su pokušavali taj cilj zamagliti. Sad taj cilj više i ne zamagljuju, nego ga otvoreno pokušavaju ostvariti.

Izborno zakonodavstvo je nadležnost države BiH i samo se na državnoj razini ovo pitanje može rješavati. Sve drugo predstavlja samo pravne akrobacije kojima cilj nije jačanje države, nego upravo njeno slabljenje u korist jačanja entiteta.

 

JURICA GUDELJ/Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)