SP RUSIJA 2018 UTAKMICA KARIJERE Hoće li Mandžukić biti Dalićev “X Faktor”

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Čovjek koji je, eto, čitajući veliku i uglednu La Gazzettu dello Sport, partijama na Mundijalu izborio ne samo ostanak u Juventusu, nego i mjesto u prvoj momčadi uz Cristiana Ronalda (!), gurajući pritom Higuaina izvan udarne postave “stare dame”, danas igra utakmicu karijere.

Ćiro Blažević za sebe često kaže da nije dobar prognozer, ali na Mundijalu u Rusiji “trener svih trenera” briljira.

No, i prije prvenstva Ćiro je u svom stilu kazao:

– Mandžo će im j….. majke!

Ta rečenica, zapravo, danas dolazi do punog izražaja.

U velikoj i iscrpnoj, sjajnoj analizi koja se nalazi na ovim stranicama, saznali smo, naime, koje su ruske slabe točke. Ključnoj su ime – prekidi. I upravo stoga Mario Mandžukić u Sočiju postaje Dalićev “X faktor”.

Utakmica karijere

U prvenstvu u kojem više nego ikad golovi padaju iz prekida, temeljem čega smo, uostalom, nakon detaljnog izvješća Ognjena Vukojevića svladali Nigerijce, ovo se nameće kao nova doza nogometa u kojem će odlučivati Mario Mandžukić.

Čovjek koji je, eto, čitajući veliku i uglednu La Gazzettu dello Sport, partijama na Mundijalu izborio ne samo ostanak u Juventusu, nego i mjesto u prvoj momčadi uz Cristiana Ronalda (!), gurajući pritom Higuaina izvan udarne postave “stare dame”, danas igra utakmicu karijere.

Dosad je već pokazao altruizam, njegova žrtva naušrtb momčadi je fanatična i nevjerojatna, a njegov učinak upravo u prekidima, kako obrambenim tako i ofenzivnima, koje Dalić posebno uvježbava, doslovce je vitalna za ambicije i rezultat ove momčadi.

Upravo stoga Mario Mandžukić danas igra utakmicu karijere. U samoj igri, doduše, trebat će nam njegov drugačiji “input”, razvlačenje suparnika prema krilima kako bi u aktivnoj igri, tako krucijalnoj, otvorio prostor za Rebića ili Perišića, ali i igranje tzv. mantinele za razigravanje momčadi, od čega je dosad uspješno bježao, a od čega bi profitirali i Luka Modrić i Ivan Rakitić. No, ključna se njegova uloga nameće u slobodnjacima i udarcima iz kuta.

Nakon deset godina života unutar “vatrenih”, gdje se uvijek davao, premda je namćor koji ne podnosi klupu, Mandžukić sada prvi put preuzima ključnu ulogu “match-winnera”, baš kao i u uvodnom susretu s Nigerijom. U utakmici karijere – i njega, i Dalića, i Modrića, ali i svih drugih – on je čovjek koji bi trebao biti taj, da, faktor X.

Put ka besmrtnosti

i- Da mi je, sine, tada bio Mandžo… – rekao je još uoči Mundijala Ćiro, evocirajući uspomene na ‘98., misleći na gard, stav i požrtvovnost za momčad, koja nam je trebala u borbi s onom Francuskom u Parizu.

Sada, pak, na putu prema besmrtnosti stoji Rusija. Utakmica u kojoj Mario Mandžukić igra ključnu ulogu. Za polufinale. Za slavu. Za konačnu nagradu tipa kojeg smo voljeli okarakterizirati netalentiranim, egotriperskim i prljavim. A sve je pobijedio…

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori