U Vukovaru obilježena 11. godišnjica smrti vukovarskog heroja Marka Babića

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

U Vukovaru je u četvrtak obilježena 11. godišnjica smrti pukovnika Hrvatske vojske i jednog od legendarnih vukovarskih branitelja Marka Babića po kojemu vukovarska Srednja strukovna škola od danas nosi ime. 

U spomen na Marka Babića vijence su na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru položila i svijeće zapalila mnoga izaslanstva, misa zadušnica služena je u crkvi Gospe Fatimske u gradskoj četvrti Borovu naselju, a u Srednjoj strukovnoj školi koja će nositi ime Marka Babića održan je prigodni program.

“Ovdje sam s velikim poštovanjem i ističem ono što i predsjednica stalno govori da je snaga Domovinskog rata temelj hrvatske države, a Babić njezin heroj i simbol“, rekao je izaslanik hrvatske predsjednice Ante Deur.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Zvonko Milas izrazio je žaljenje što Marko Babić nije poživio duže jer bi, kako je rekao, njegova inovativnost, mudrost i nevjerojatna smirenost i u najtežim vremenima i danas pridonijeli boljitku Hrvatske.

“O njemu govore njegova djela učinjena u Domovinskom ratu i nakon njega. Uvijek je pokušavao držati branitelje zajedno. Počasni je član Generalskoga zbora, a nije general, što dovoljno govori kako ga priznaju i vojske i generali, kao i branitelji i žitelji Hrvatske“, istaknuo je Josić.

Marko Babić umro je 2007. u 42. godini od posljedica moždane kapi. Tijekom Domovinskog rata i obrane Vukovara 1991. bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, gdje je uništio najviše neprijateljskih tenkova, njih 14.  Nakon pogibije Blage Zadre preuzeo je zapovijedanje 3. bojnom.

 

Direktno.hr/https://direktno.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)